Ge nytt liv till dina fönster – 5 enkla tips på hur du stylar fönsterkarmen

När man tänker på fönster, är det kanske inte främst ur ett inredningsperspektiv. Fönstrets primära uppgift är ändå att släppa in ljus i ditt hem, något vårt välbefinnande är i stort behov av. Att omge sig av en vacker inredning med saker och ting som har betydelse för var och en av oss, oavsett om det är en skulptur som gått i arv, ett vackert loppisfynd eller en vas med vackra snittblommor, ger också ro i själen.

Många av oss lägger stort fokus på att inreda hemmet olika rum, men hur är det med fönstren – får de lika mycket fokus? Istället för att placera några krukväxter sporadiskt i fönsterkarmen, varför inte inreda med ljusstakar, stilleben, personliga ting, vackra böcker eller inredningsmagasin på hög.

Malene Marie Møller, Inredningsstylist

Danska inredningsstylisten Malene Marie Møller, som driver inredningsbloggen Boligcious, har delat med sig av sina tankar och bilder från sitt privata hem när det kommer till att inreda sin fönsterkarm. Här kommer hennes 5 tips att hämta inspiration ifrån:

 • Luxaflex Duette och skräddarsydd gardinlängd

  1. Lek med nivåskillnader

  För en mer levande, och för att slippa den förutsägbara, inredning – lek med nivåskillnader på de detaljer du väljer att placera i fönsterkarmen. Helst ska inget föremål vara det andra likt, det skapar dynamik. Ännu ett knep till att få de olika höjderna är att använda dig av böcker och magasin, placerade under de ting du önskar höja upp.

 • Styla fönsterkarmen med Luxaflex Duette och gardinlängder

  2. Undvik att centrera, gruppera istället

  Är du en av de lyckliga med stora djupa fönsterkarmar – då har du här ett gyllene inredningstillfälle (har du en smalare fönsterbräda, misströsta inte, du kan ändå ta del av detta tips!). Många utgår från mitten av fönstret och vill antingen placera sina ting centrerat eller i en noga avvägd uppdelning och spegling i två lika delar – prova något helt annat istället. Samla dina ting i en vacker gruppering, det blir ett vackert stilleben att njuta av.

 • Styla fönsterkarmen med Luxaflex

  3. Tacksamma snittblommor

  I de allra flesta fall hamnar de vackra levande snittblommorna i en vas på bordet eller skänken. Varför inte placera dem i fönsterkarmen istället? Inget gör en så glad och upprymd som en vacker bukett – dela med dig av glädjen och låt förbipasserande få en glimt de med!

 • Styla fönsterkarmen med Luxaflex

  4. Skulpturala former

  Välj en neutral färgskala på dina detaljer i fönstret och låt istället dess former tala. Till och med skuggorna blir till egna små konstverk när solen står på. Det kan t.ex. handla om en favoritskulptur eller ett arvegods i sköna former, som ger inredningen något av en poetisk touch.

 • Styla fönsterkarmen med Luxaflex

  5. Inramat av vackra gardiner

  Ett konstverk kräver sin dekorativa ram, precis som dina fönster. Sammet ligger i tiden, så även när det gäller gardiner. I t.ex. sovrum är det verkligen passande med sammetsgardiner som tonar ner stämningen och ger det mjuka behagliga intrycket samtidigt som det dämpar ljuset. I vardagsrummet kan man leka med transparens och färg, välj därför lite lättare och luftigare gardiner här. En tunnare gardin tillåter genomsikt så att du kan njuta av din vackra och inredda fönsterkarm.

Film: så stylar du fönsterkarmen

Se vår film på youtube om hur du skapar olika stilleben och stylar i fönsterkarmen; från det personliga till poetisk stämning.

Dela

Share on Twitter Share on Facebook Pin it Email to a friend

Hitta en återförsäljare

Vi finns representerade landet över hos våra olika återförsäljare. Varmt välkommen att titta förbi något av våra showrooms.

Hitta återförsäljare

Våra produkter

Med över 60 års erfarenhet, inspirerande design, nytänkande betjäningsmetoder och kvalitet kan vi erbjuda komplett sortiment av måttbeställda gardiner och solavskärmning till dina fönster.

Läs mer
Välkommen till vår värld

Välkommen till vår värld

Följ oss i någon av våra sociala kanaler för mer tips och idéer. Vi finns på:

Facebook   Instagram

Luxaflex® Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med produktinformation, tips och inredningsinspiration.

Genom din anmälan till nyhetsbrevet, godkänner du även vår sekretess policy.

The Art of Window Styling