5 av de bästa idéerna för små rum

Små idéer för stor påverkan

Att inreda är lätt när du har högt i tak, vacker stuckatur eller stora fönster med bra ljusinsläpp i din bostad. Vi är dock många inredningsfrälsta som bor i mindre hus eller lägenheter, vars hem förtjänar lika mycket noggranna överväganden som stora hem.

Få grunderna i hur du planerar inredningen och hur du kan spara plats, så kommer resten av sig själv.


Syfte och planering

Blå gardiner med läderfåtölj

Bara för att man bor litet måste man inte fylla sitt hem med enkom praktiska (och ibland tråkiga) lösningar. Se till att alla platser i din bostad har ett syfte oavsett hur litet utrymmet är – då kommer det att användas ofta och mycket. En tyst läshörna med dina favoritromaner eller en plats att spela skivor precis bredvid en skön fåtölj (och möjligtvis ett par hörlurar) är perfekt för musikälskaren i huset! Se till att det alltid finns plats för nöjen i ditt liv. Böcker och skivalbum som placerats genomtänkt kan också vara en fräck inredningsdetalj!


Förvaringsutrymmen

Hylla med leksaker

Idéer som sparar plats är välkomna i alla hem, inte bara små. Möbler som sparar plats är kanske det första man tänker på när man letar efter extra utrymme, men här kan det vara lika rätt med en måttbeställd eller hemmafixad möbel. Ett skåp som är några centimeter djupt kan dölja en sminkspegel med belysning, eller en TV med tillhörande ljudsystem. Andra förvaringslösningar för små utrymmen kan ha mer dekorativa utformningar: häng smycken och/eller pysselverktyg på krokar så får du både en enkel och praktisk lösning. Begränsa dig till en fokuspunkt (t.ex. en hylla) för att inte få en alltför ”praktisk” känsla.


Golv och väggar

När man inreder små utrymmen kan sättet du tar dig an väggar, tak och golv göra en stor skillnad. Färg kan få rum att se både större och ljusare ut när de används för att förlänga ett rum, till exempel med ett mörkt golv som leder upp till ett ljusare tak. Skapa en enhetlig känsla med hjälp av ett tema och överraska: paneler eller varför inte tegel (finns som tapet!) för att ge en härlig rustik känsla.

vardagsrum med rullgardiner

 

När det gäller golv kan det faktum att utrymmet är litet ge en möjlighet att välja material med en något högre prislapp, exempelvis parkett. Ett annat förslag kan vara att måla de befintliga golvbrädorna och lätta upp med mattor i ett djärvt mönster. Lek med proportioner och luras inte till att tänka att mattorna måste vara små. Genom att lämna bara några få centimeter av synliga golvbrädor får du rummet att se mer exklusivt och genomtänkt ut.


Håll ordning

Inredningen i ett litet rum bör också innehålla anpassade möbler, om det inte är så att du leker med proportioner. Bord och stolar för små utrymmen med en central pelare, jämfört med ben som spretar utåt, skapar ett bättre flöde i rummet (och du undviker blåmärken på knäna). Små soffor, som exempelvis ett loveseat, är gjorda för mysig närhet. Det finns också sängar med förvaringsutrymme som går att rulla in under sängen, där du till exempel kan lägga lakan och andra textilier som du inte använder så ofta. Här kan du antingen välja att ha en dagbädd, eller varför inte löpa linan ut och ha en bäddsoffa? På så sätt slipper du känslan av ett bortglömt gästrum.


Säsongsförändringar

Duette gardin i takfönster

 

Ett annat sätt att få ett litet utrymme att användas ofta är att säkerställa att det funkar för alla säsonger. När du letar efter idéer på hur du kan göra ett mörkt rum ljusare, exempelvis på en inredd vind, leta efter en nättare avskärmning som fästs i nisch, till exempel vår Duette® gardin, för att släppa in ett naturligt sommarljus. På så sätt kan du krypa upp med en bok i värmen samtidigt som du kan hålla eftermiddagssolen ute för att kunna ta en tupplur. Väggspeglar mitt emot fönstret kan reflektera den sista solen på hösten. Och om det är lugn och ro du till ha, påminn din familj om att det bara finns rum för en.

Dela

Share on Twitter Share on Facebook Pin it Email to a friend

Hitta en återförsäljare

Vi finns representerade landet över hos våra olika återförsäljare. Varmt välkommen att titta förbi något av våra showrooms.

Hitta återförsäljare

Våra produkter

Med över 60 års erfarenhet, inspirerande design, nytänkande betjäningsmetoder och kvalitet kan vi erbjuda komplett sortiment av måttbeställda gardiner och solavskärmning till dina fönster.

Läs mer
Välkommen till vår värld

Välkommen till vår värld

Följ oss i någon av våra sociala kanaler för mer tips och idéer. Vi finns på:

Facebook   Instagram

Luxaflex® Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med produktinformation, tips och inredningsinspiration.

Genom din anmälan till nyhetsbrevet, godkänner du även vår sekretess policy.

The Art of Window Styling