Så får du ditt spädbarn att sova hela natten

En ny familjemedlem i huset är underbart och, i vissa fall, utmattande. Många nyblivna föräldrar kommer förr eller senare att försöka hitta svaret på frågan ”Hur får jag mitt barn att sova hela natten?” och söka svaret i den mängd litteratur som har skrivits kring frågan.

Hur man lyckas och varför kan variera i takt med att barnet utvecklas och ändrar sovvanor. Barnrummets utformning är en av de delar som föräldrarna faktiskt kan kontrollera, och genom att se över vissa delar kan man ta sig närmre målet med en hel natts sömn.

Börja med inredningen

Sobert barnrum i beige

Att skaffa inredning till ett barn kan vara dyrt, och hjälpsamma familjemedlemmar eller vänner kan erbjuda sig att skänka gamla spjälsängar och övriga möbler. En begagnad spjälsäng är okej, men du kan vilja se över vilken madrass du använder. Begagnade madrasser kan ha anpassats efter en tyngre bebis, och kan därför bli obekväm för din lilla skatt de där vakna nätterna. Det finns en mängd olika alternativ när du väljer madrass till spjälsängen, så se till att du väljer en som känns bäst för dig och din lilla skatt.

Se till att rummet har rätt temperatur

Att vara för varm eller för kall kan förhindra den tröttaste bebisen från att sova en hel natt. Genom att mäta temperaturen i sovrummet kan du se om den håller sig mellan det rekommenderade spannet 18°C-21°C. Sen är sovpåse ett praktiskt sätt att säkerställa att barnet inte sparkar av sig täcket under natten men många har inte ärmar till. När temperaturen kryper nedåt kan det vara skönt för bebisen att ha på sig en mjuk tröja för att uppnå rätt optimal sovtemperatur.

Eliminera distraktioner

Färgglatt barnrum

En vacker väggmålning eller -dekoration kan vara kul för barnet att titta på, men undvik gatljus, ljusinsläpp i gryningen och lampor från elektroniska prylar, eftersom samtliga är saker som kan störa sömnen. Ett alternativ kan vara att använda någon av våra mörkläggningsgardiner med en barnvänlig utformning (att den är barnsäker gör det lättare att sova som förälder också). Vissa barn störs också av tvättlappar och liknande som sitter i kläder, så ta bort allt som kan irritera mjuk och känslig hud.

Skapa rutiner för att komma i rätt stämning

Bebisar behöver lära sig att nattetid skiljer sig från dagtid, och att det finns olika förväntningar på dessa. Det kan hjälpa att skapa rutiner kring läggdags. Låt barnet ta ett lugnt bad, dra för gardinerna och prata med låg volym. Babymassage, en favoritfilt eller ett gosedjur tillsammans med en godnattvisa som du sjunger varje kväll hjälper barnet att förstå att det är dags att sova.

Få inte panik

Bebisar är individer och därmed unika – det som är normalt för en bebis behöver inte vara det för en annan. Du kan använda sovtider anpassade för ditt barns ålder som en riktlinje men oroa dig inte om ditt barn inte följer dessa exakt. Det allra bästa är att minska oro i den mån det går. Och glöm inte att slappna av…

Gillade du våra tips på hur du får barnet att sova en hel natt? Då kanske du också är intresserad av Bästa sätten att vakna upp utvilad.

Dela

Share on Twitter Share on Facebook Pin it Email to a friend

Hitta en återförsäljare

Vi finns representerade landet över hos våra olika återförsäljare. Varmt välkommen att titta förbi något av våra showrooms.

Hitta återförsäljare

Våra produkter

Med över 60 års erfarenhet, inspirerande design, nytänkande betjäningsmetoder och kvalitet kan vi erbjuda komplett sortiment av måttbeställda gardiner och solavskärmning till dina fönster.

Läs mer
Välkommen till vår värld

Välkommen till vår värld

Följ oss i någon av våra sociala kanaler för mer tips och idéer. Vi finns på:

Facebook   Instagram

Luxaflex® Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med produktinformation, tips och inredningsinspiration.

Genom din anmälan till nyhetsbrevet, godkänner du även vår sekretess policy.

The Art of Window Styling