Vanliga frågor

Mer information om

Vanliga frågor


Var hittar jag information om vilka färger och vävar en produkt finns i?

Några färger och vävar återges här på hemsidan, men bara i ett begränsat antal färger, vävar och material. Besök din lokala Luxaflex® återförsäljare för att se alla färger/vävar/material du har att välja mellan.

På grund av att skrivare, skannrar, datorskärmar och webbläsare alla återger bilder på olika sätt avviker också färger, strukturer, detaljer och ljusstyrka från de verkliga produkterna. Det bästa sättet att få en känsla för de olika färgerna och tygerna är att besöka en Luxaflex® återförsäljare.

Var kan jag läsa mer om Luxaflex® senaste produkter?
Nya innovationer från Luxaflex® visas oftast upp på startsidan.

Går det att eftermontera PowerView® motorisering till mina redan inköpta Luxaflex® gardiner?

I vissa fall går det att eftermontera PowerView® motorisering på redan tillverkade Luxaflex® gardiner, men produkttyp och gardinmodell avgör om det är möjligt.

För att få svar på om just dina gardiner går att komplettera med PowerView® motorisering, ombeds du kontakta inköpsstället eller annan Luxaflex® återförsäljare i din närhet. Samtliga butiker hittar du här.

Var kan jag läsa mer om Luxaflex® senaste produkter med miljömässig hållbarhet i fokus?

Rullgardiner
En av våra miljöinriktade produkter är vävarna Greenscreen® som tillverkas av biologiskt nedbrytbara och förnybara resurser, samt återvunnen PET. Vävarna Greenscreen® finns till våra populära rullgardiner.

De flesta av våra rullgardiner är certifierade av OEKO-TEX® 100, GREENGUARD eller Cradle to Cradle. Dessa vävar är garanterat fria från potentiellt skadliga ämnen och bidrar till ett mer hälsosamt inomhusklimat.

Träpersienner
Över 90% av det trä som används till Luxaflex® träpersienner är FSC®-certifierade.

FSC-logotypen omfattar produkter som består av trä från välskötta skogar och som certifierats av en fristående kontrollorganisation i enlighet med reglerna från Forest Stewardship Council®.

Det innebär att den skog som träet kommer ifrån har inspekterats och utvärderats baserat på de krav på miljö, socialt ansvarstagande och ekonomiska principer som tagits fram av Forest Stewardship Council.

Duette® gardiner
Duette® gardinerna är de ursprungliga energispararna – resultatet av över 20 års utveckling som erbjuder dig den perfekta kombinationen av elegans och funktion i hela hemmet.

Den unika cellstrukturen i väven som används till Duette® gardinerna är utformad för att hålla kvar luften och därmed skapa värdefull isolering, som håller värmen inne under vintern och borta på sommaren.

Bostaden blir inte bara behagligare att uppehålla sig i, utan dina elräkningar ser också trevligare ut.

Persienner
Luxaflex® persienner består till 98% av återvunnen aluminium och tillverkas enligt striktast möjliga kvalitetsstandarder.

Lamellgardiner
För att säkerställa att våra produkter verkligen bidrar till en hälsosammare omgivning är de flesta av våra vävlameller certifierade av OEKO-TEX® 100 och/eller GREENGUARD. Det innebär att inga hälsovådliga ämnen har använts under produktionsprocessen och att våra produkter tryggar en bättre luftkvalitet.

Vi erbjuder även Cradle to Cradle-certifierade Greenscreen®-vävar producerade av återvunna och PVC-fria material.

Vad är UV-skydd för något?

UV är en förkortning för ultraviolett. Ultraviolett strålning från solen kan vara mycket skadlig. Det är viktigt att våra produkter stänger ute solens UV-strålar eftersom det i sin tur skyddar både golv och möbler från att blekna.

UV-skyddet är ett mått på hur stor andel av den potentiellt skadliga UV-strålningen som våra produkter blockerar. Icke-transparenta produkter stänger normalt ute 98–99% av UV-strålningen. Till och med våra mer transparenta produkter, som Silhouette® gardinen, kan stänga ute upp till 88% av UV-strålningen med öppna lameller.

Hur betjänar jag min LiteRise® gardin korrekt?


Om gardinen är med Duette® väv skall den manövreras lugnt och stilla, detta så att produktens mekanism ”hinner med” att samla ihop väv och lina. Särskilt viktigt är detta med Duette® mörkläggande väv där även luften, som samlats i gardinens fickor, måste hinna med att pressas ut i samma takt som vecken ”pressas ihop”.

Gällande för alla LiteRise® produkter:

Manövrera gardinen genom att använda handtaget/handtagen. Undvik att dra i sidorna på gardinens bottenlist, då detta medför att gardinen blir skev och ”drar snett”.

Modelltyp 7 och 12:

När man önskar att dra ner gardinen är det viktigt att man börjar med bottenlisten. När bottenlisten är i önskad position kan man justera mellanlisten.

När man sen önskar öppna upp gardinen, justeras mellanlisten först. När mellanlisten är i önskad position kan man justera bottenlisten.

Drar man både i mellan- och bottenlist på en och samma gång, kommer gardinen till skada.

Är du osäker på vilken gardinmodell du har, kontakta någon av Luxaflex® återförsäljare.

Hur betjänar jag min SmartCord® gardin korrekt?


Gardinen sänks genom att dra betjäningslinan ner och i en 45 gradig vinkel in mot mitten av gardinen.

När man når den önskade placeringen dras betjäningslinan en aning åt motsatt håll (ut mot kanten). Detta stannar gardinen.

När man önskar öppna upp gardinen dras betjäningslinan 2-3 gånger lodrätt ner. Gardinen pumpas således upp.

Modelltyp 7 och 12:

På typ 7 och 12 justeras bottenlisten med linan i vänster sida och mellanlisten i linan på höger sida. Själva manövreringen av de två listerna görs på samma sätt som ovan.

Kom dock ihåg att underlisten först ska sänkas till önskad position innan man justerar mellanlisten. När gardinen ska öppnas upp, skall mellanlisten höjas upp först.

Höjs mellanlisten genom att man låter bottenlisten ”fösa upp” den, kommer gardinen till skada.

Är du osäker på vilken gardinmodell du har, kontakta någon av Luxaflex® återförsäljare.

Var kan jag läsa mer om Luxaflex® olika betjäningssystem?
Gå till sidan Betjäningssystem för att läsa mer om manuella och motordrivna alternativ.
Varför pratar ni om skräddarsydda hantverk när det gäller Luxaflex® produkter?
En stor del av våra produkter har lokal produktion och tillverkning i Sverige och Danmark. Den största delen Luxaflex® rullgardiner och panelgardiner tillverkas i våra lokaler belägna i Falköping. Här har produktion av rullgardiner pågått sedan 1885. Övriga produkter tillverkas i danska Hornum, där omkring 100 duktiga medarbetare hjälps åt att skräddarsy varje beställning som inkommer. Endast ett mindre urval exklusiva Luxaflex® produkter produceras i övriga Europa.

Säljer Luxaflex® direkt till konsument?

Nej, det gör vi inte. Och anledningen till det är enkel. Dagligen tillverkar Luxaflex® tusentals gardiner i olika former och storlekar. Varje gardin har sin unika resa, med individuellt anpassade mått och funktioner, efter dina önskemål.

Det finns alltså inte en halvfärdig gardin som anpassas efter dina önskemål och mått – din gardin blir till först när vi vet hur du vill ha den. Utifrån din beställning tar gardinen form; väven anpassas efter dina mått, komponenter till din valda gardinmodell sätts ihop tillsammans med de unika tillval du gjort.

Därför menar vi att det är oerhört viktigt att du som konsument får professionell rådgivning i valet av gardin, så att du kan njuta länge och väl av både val och funktion.

Hos en Luxaflex® återförsäljare erbjuds du dessutom professionella tjänster som t.ex. måttagning och montering, vilket också är en av anledningarna till att vi inte säljer Luxaflex® gardiner via internet i dagsläget.

Vad har ni för returpolicy?
Luxaflex® produkter är skräddarsydda och kan därför varken lämnas tillbaka eller bytas ut, såvida de inte är defekta enligt definitionerna i Luxaflex® garanti. Du kan dock alltid diskutera möjliga alternativ med din återförsäljare som hjälper dig att hitta en bra lösning.
Hur hittar jag en Luxaflex® återförsäljare nära mig?
Välj alternativet Hitta en butik och ange vart du bor för att se dina närmaste återförsäljare på en karta.
Var kan jag få vävprover för era produkter?
Dessvärre inte. Dock kan du bläddra i Luxaflex® fullständiga sortiment av färger, vävar och material hos någon av Luxaflex® återförsäljare.
Var kan jag läsa mer om Luxaflex® gardiner för offentlig miljö?
Du hittar mer information på vår webbplats www.luxaflexproject.se

Behöver du hjälp? Tveka inte att kontakta oss.

Gäller det en reklamation måste vi dock hänvisa dig till den återförsäljare där du köpt produkten.

Telefon

0371-895 00

E-post

info@luxaflex.se