Goda råd vid rengöring av gardiner

Nästan alla gardiner håller sig fina under riktigt lång tid, utan något särskilt underhåll eller rengöring. Men om du mot förmodan har behov av att rengöra dina gardiner, hittar du vägledning här nedan. Du kan också lämna dina gardiner till de flesta kemtvättar.

En mängd vävar i Luxaflex® kollektionen är dessutom behandlade med DustBlock® eller Topar® Plus, som effektivt avvisar smuts och bibehåller gardinerna vackra under en längre tid.

Persienner

Aluminium- och träpersienner rengörs enkelt genom att stänga persiennerna och damma av med en dammvippa eller en fuktig trasa. Du kan också använda en dammsugare på lägsta nivå. Är lamellerna mycket smutsiga är det mest effektivt att använda en fuktig trasa.

Hissgardiner

Smuts och damm tas bort med en dammvippa eller en dammsugare på lägsta nivå. Har gardinen fått smutsfläckar bör de tas bort så snabbt som möjligt med en fuktig svamp och ljummet vatten (max 30°) och om nödvändigt, ett icke-syntetiskt flytande tvättmedel t.ex. för ull. Tvättanvisning finns fastsytt på gardinen.

Duette®/plisségardiner

Duette®- och plisséväv har en skyddande antistatisk beläggning. Det betyder att vanlig damning eller en dammsugare på lägsta nivå oftast är tillräckligt för att hålla gardinerna rena. Om nödvändigt, kan de flesta Duette® och plisségardiner tvättas. Alternativt kan vävarna torkas av med en torr trasa eller i vissa fall en ordentligt urvriden svamp.

Rullgardiner

Rullgardiner har en skyddande antistatisk behandling, som gör väven mindre mottaglig för smuts och damm. Enkla smutsfläckar bör tas bort omgående med en fuktig trasa eller svamp (med undantag för gardiner med en metalliserad baksida, som inte tål vatten). Tillsätt ev. ett flytande icke-syntetiskt tvättmedel, t.ex. för ull, i ljummet vatten. Gnugga eller skrubba aldrig hårt på väven, den skyddande beläggningen kan då förstöras.

Silhouette®

Regelbunden rengöring med en dammsugare på lägsta nivå brukar normalt sätt räcka för att hålla en Silhouette® ren. Har det däremot kommit smuts och intorkade fläckar kan gardinen tvättas.

Lamellgardiner

Lamellgardiner har ett skyddande lager, som ger väven både styvhet och hållbarhet. Det är därför viktigt att tvätt- och rengöringsanvisningarna följs, så att det skyddande lagret inte skadas. Inte alla lamellvävar tål tvätt, så fråga din återförsäljare om du är osäker.

Twist®

Regelbunden rengöring med en dammvippa eller dammsugare på lägsta nivå är normalt sätt tillräckligt för att hålla en Twist® ren. De flesta fläckar kan ta bort försiktigt med en fuktig trasa eller svamp. Undvik att gnida och skrubba på väven.Ta Luxaflex® Gardinguide i 3 enkla steg >