Ge nytt liv till dina fönster – 5 enkla tips på hur du stylar fönsterkarmen

  • Tips

När man tänker på fönster, är det kanske inte främst ur ett inredningsperspektiv. Fönstrets primära uppgift är ändå att släppa in ljus i ditt hem, något vårt välbefinnande är i stort behov av.

Att omge sig av en vacker inredning med saker och ting som har betydelse för var och en av oss, oavsett om det är en skulptur som gått i arv, ett vackert loppisfynd eller en vas med vackra snittblommor, ger också ro i själen.

Många av oss lägger stort fokus på att inreda hemmet olika rum, men hur är det med fönstren – får de lika mycket fokus? Istället för att placera några krukväxter sporadiskt i fönsterkarmen, varför inte inreda med ljusstakar, stilleben, personliga ting, vackra böcker eller inredningsmagasin på hög.

Danska inredningsstylisten Malene Marie Møller, som driver inredningsbloggen Boligcious, har delat med sig av sina tankar och bilder från sitt privata hem när det kommer till att inreda sin fönsterkarm. Här kommer hennes 5 tips att hämta inspiration ifrån:

Danska inredningsstylisten Malene Marie Møller Danska inredningsstylisten Malene Marie Møller
Inred med nivåskillnader i fönsterkarmen Inred med nivåskillnader i fönsterkarmen

1. Lek med nivåskillnader

För en mer levande, och för att slippa den förutsägbara, inredning – lek med nivåskillnader på de detaljer du väljer att placera i fönsterkarmen. Helst ska inget föremål vara det andra likt, det skapar dynamik. Ännu ett knep till att få de olika höjderna är att använda dig av böcker och magasin, placerade under de ting du önskar höja upp.

Gruppera din inredning i fönstret Gruppera din inredning i fönstret

2. Undvik att centrera, gruppera istället

Är du en av de lyckliga med stora djupa fönsterkarmar – då har du här ett gyllene inredningstillfälle (har du en smalare fönsterbräda, misströsta inte, du kan ändå ta del av detta tips!). Många utgår från mitten av fönstret och vill antingen placera sina ting centrerat eller i en noga avvägd uppdelning och spegling i två lika delar – prova något helt annat istället. Samla dina ting i en vacker gruppering, det blir ett vackert stilleben att njuta av.

Inred fönsterkarmen med snittblommor Inred fönsterkarmen med snittblommor

3. Tacksamma snittblommor

I de allra flesta fall hamnar de vackra levande snittblommorna i en vas på bordet eller skänken. Varför inte placera dem i fönsterkarmen istället? Inget gör en så glad och upprymd som en vacker bukett – dela med dig av glädjen och låt förbipasserande få en glimt de med!

Skulpturera din fönsterinredning Skulpturera din fönsterinredning

4. Skulpturala former

Välj en neutral färgskala på dina detaljer i fönstret och låt istället dess former tala. Till och med skuggorna blir till egna små konstverk när solen står på. Det kan t.ex. handla om en favoritskulptur eller ett arvegods i sköna former, som ger inredningen något av en poetisk touch.

Rama in ditt fönster med vackra gardinlängder Rama in ditt fönster med vackra gardinlängder

5. Inramat av vackra gardiner

Ett konstverk kräver sin dekorativa ram, precis som dina fönster. Sammet ligger i tiden, så även när det gäller gardiner. I t.ex. sovrum är det verkligen passande med sammetsgardiner som tonar ner stämningen och ger det mjuka behagliga intrycket samtidigt som det dämpar ljuset. I vardagsrummet kan man leka med transparens och färg, välj därför lite lättare och luftigare gardiner här. En tunnare gardin tillåter genomsikt så att du kan njuta av din vackra och inredda fönsterkarm.

LÄS OCKSÅ: Sätt färg på inredningen med nya gardiner >

Så stylar du fönsterkarmen

Se hur du skapar olika stilleben och stylar i fönsterkarmen; från det personliga till poetisk stämning.