Vanliga frågor

Söker du efter frågor om PowerView® Automation, klicka här.
Var hittar jag information om vilka färger och vävar en produkt finns i?

Några färger och vävar återges här på hemsidan, men bara i ett begränsat antal färger, vävar och material. Besök din lokala Luxaflex® återförsäljare för att se alla färger/vävar/material du har att välja mellan.

På grund av att skrivare, skannrar, datorskärmar och webbläsare alla återger bilder på olika sätt avviker också färger, strukturer, detaljer och ljusstyrka från de verkliga produkterna. Det bästa sättet att få en känsla för de olika färgerna och vävarna är att besöka en Luxaflex® återförsäljare.

Vart kan jag se vad gardin från Luxaflex® kostar?

Alla Luxaflex® produkter skräddarsys efter dina önskemål – det finns alltså ingen färdig produkt, eller standardprodukt, att utgå ifrån. Din gardin kommer först till liv när du, tillsammans med en Luxaflex® återförsäljare, gått igenom de tillval, modeller och vävar som finns och slutligen kommit fram till vad som passar ditt behov och dina fönster. Därför är varje Luxaflex® produkt som lämnar vår tillverkning unik!

Att ange vad en gardin kostar, innan du haft en dialog med din lokala Luxaflex® återförsäljare, är därför inte helt enkelt men ett rekommenderat från-pris kan vi ge, se priser här >>

Var kan jag läsa mer om Luxaflex® senaste produkter med miljömässig hållbarhet i fokus?

Rullgardiner En av våra miljöinriktade produkter är vävarna Greenscreen® som tillverkas av biologiskt nedbrytbara och förnybara resurser, samt återvunnen PET. Vävarna Greenscreen® finns till våra populära rullgardiner.

De flesta av våra rullgardiner är certifierade av OEKO-TEX® 100, GREENGUARD eller Cradle to Cradle. Dessa vävar är garanterat fria från potentiellt skadliga ämnen och bidrar till ett mer hälsosamt inomhusklimat.

Träpersienner Över 90% av det trä som används till Luxaflex® träpersienner är FSC®-certifierade.

FSC-logotypen omfattar produkter som består av trä från välskötta skogar och som certifierats av en fristående kontrollorganisation i enlighet med reglerna från Forest Stewardship Council®.

Det innebär att den skog som träet kommer ifrån har inspekterats och utvärderats baserat på de krav på miljö, socialt ansvarstagande och ekonomiska principer som tagits fram av Forest Stewardship Council.

Duette® gardiner Duette® gardinerna är de ursprungliga energispararna – resultatet av över 20 års utveckling som erbjuder dig den perfekta kombinationen av elegans och funktion i hela hemmet.

Den unika cellstrukturen i väven som används till Duette® gardinerna är utformad för att hålla kvar luften och därmed skapa värdefull isolering, som håller värmen inne under vintern och borta på sommaren.

Bostaden blir inte bara behagligare att uppehålla sig i, utan dina elräkningar ser också trevligare ut.

Persienner Luxaflex® persienner består till 98% av återvunnen aluminium och tillverkas enligt striktast möjliga kvalitetsstandarder.

Lamellgardiner För att säkerställa att våra produkter verkligen bidrar till en hälsosammare omgivning är de flesta av våra vävlameller certifierade av OEKO-TEX® 100 och/eller GREENGUARD. Det innebär att inga hälsovådliga ämnen har använts under produktionsprocessen och att våra produkter tryggar en bättre luftkvalitet.

Vi erbjuder även Cradle to Cradle-certifierade Greenscreen®-vävar producerade av återvunna och PVC-fria material.

Vad är UV-skydd för något?

UV är en förkortning för ultraviolett. Ultraviolett strålning från solen kan vara mycket skadlig. Det är viktigt att våra produkter stänger ute solens UV-strålar eftersom det i sin tur skyddar både golv och möbler från att blekna.

UV-skyddet är ett mått på hur stor andel av den potentiellt skadliga UV-strålningen som våra produkter blockerar. Icke-transparenta produkter stänger normalt ute 98–99% av UV-strålningen. Till och med våra mer transparenta produkter, som Silhouette® gardinen, kan stänga ute upp till 88% av UV-strålningen med öppna lameller.

Hur betjänar jag min LiteRise® gardin korrekt?

Om gardinen är med Duette® väv skall den manövreras lugnt och stilla, detta så att produktens mekanism ”hinner med” att samla ihop väv och lina. Särskilt viktigt är detta med Duette® mörkläggande väv där även luften, som samlats i gardinens fickor, måste hinna med att pressas ut i samma takt som vecken ”pressas ihop”.

Gällande för alla LiteRise® produkter:

Manövrera gardinen genom att använda handtaget/handtagen. Undvik att dra i sidorna på gardinens bottenlist, då detta medför att gardinen blir skev och ”drar snett”.

Modelltyp 7 och 12:

När man önskar att dra ner gardinen är det viktigt att man börjar med bottenlisten. När bottenlisten är i önskad position kan man justera mellanlisten.

När man sen önskar öppna upp gardinen, justeras mellanlisten först. När mellanlisten är i önskad position kan man justera bottenlisten.

Drar man både i mellan- och bottenlist på en och samma gång, kommer gardinen till skada.

Är du osäker på vilken gardinmodell du har, kontakta någon av Luxaflex® återförsäljare

Hur betjänar jag min SmartCord® gardin korrekt?

Gardinen sänks genom att dra betjäningslinan ner och i en 45 gradig vinkel in mot mitten av gardinen.

När man når den önskade placeringen dras betjäningslinan en aning åt motsatt håll (ut mot kanten). Detta stannar gardinen.

När man önskar öppna upp gardinen dras betjäningslinan 2-3 gånger lodrätt ner. Gardinen pumpas således upp.

Modelltyp 7 och 12:

På typ 7 och 12 justeras bottenlisten med linan i vänster sida och mellanlisten i linan på höger sida. Själva manövreringen av de två listerna görs på samma sätt som ovan.

Kom dock ihåg att underlisten först ska sänkas till önskad position innan man justerar mellanlisten. När gardinen ska öppnas upp, skall mellanlisten höjas upp först.

Höjs mellanlisten genom att man låter bottenlisten ”fösa upp” den, kommer gardinen till skada.

Är du osäker på vilken gardinmodell du har, kontakta någon av Luxaflex® återförsäljare.

Var kan jag läsa mer om Luxaflex® olika betjäningssystem?

Gå till sidan Betjäningssystem för att läsa mer om manuella och motordrivna alternativ.

Varför pratar ni om skräddarsydda hantverk när det gäller Luxaflex® produkter?

Majoriteten av stora Luxaflex® rullgardiner tillverkas i vår fabrik i Falköping, där produktionen av rullgardiner pågått sedan 1885. Produkter som Duette® och måttbeställda gardinskenor produceras i danska Hornum där duktiga medarbetare hjälps åt att skräddarsy varje beställning som inkommer. Övriga Luxaflex® produkter tillverkas i Polen och Tjeckien.

Säljer Luxaflex® direkt till konsument?

Nej, det gör vi inte. Och anledningen till det är enkel. Dagligen tillverkar Luxaflex® tusentals gardiner i olika former och storlekar. Varje gardin har sin unika resa, med individuellt anpassade mått och funktioner, efter dina önskemål.

Det finns alltså inte en halvfärdig gardin som anpassas efter dina önskemål och mått – din gardin blir till först när vi vet hur du vill ha den. Utifrån din beställning tar gardinen form; väven anpassas efter dina mått, komponenter till din valda gardinmodell sätts ihop tillsammans med de unika tillval du gjort.

Därför menar vi att det är oerhört viktigt att du som konsument får professionell rådgivning i valet av gardin, så att du kan njuta länge och väl av både val och funktion.

Hos en Luxaflex® återförsäljare erbjuds du dessutom professionella tjänster som t.ex. måttagning och montering, vilket också är en av anledningarna till att vi inte säljer Luxaflex® gardiner via internet i dagsläget.

Vad har ni för returpolicy?

Luxaflex® produkter är skräddarsydda och kan därför varken lämnas tillbaka eller bytas ut, såvida de inte är defekta enligt definitionerna i Luxaflex® garanti. Du kan dock alltid diskutera möjliga alternativ med din återförsäljare som hjälper dig att hitta en bra lösning.

Hur hittar jag en Luxaflex® återförsäljare nära mig?

Välj alternativet Hitta en butik och ange vart du bor för att se dina närmaste återförsäljare på en karta.

Var kan jag få vävprover för era produkter?

Dessvärre inte. Dock kan du bläddra i Luxaflex® fullständiga sortiment av färger, vävar och material hos någon av Luxaflex® återförsäljare.

Var kan jag läsa mer om Luxaflex® gardiner för offentlig miljö?

Du hittar mer information på vår webbplats www.luxaflexproject-scandinavia.comGenerella frågor om PowerView® Automation

Vad är PowerView® Automation?

PowerView® Automation bygger på att du skapar ett eget PowerView® nätverk i ditt hem, via en radiofrekvens som gör det möjligt för dina PowerView® enheter att kommunicera med varandra. Det betyder att alla dina PowerView® gardiner måste läggas till i ett och samma nätverk.

Du skapar ditt nätverk med PowerView® hub, eventuell PowerView® förstärkare och fjärrkontroll. När detta är gjort kan du därefter välja att styra dina gardiner från mobilen, surfplattan eller fjärrkontrollen.

PowerView® Automation går också att använda utan hub (då kan man inte använda PowerView® App). Då bygger systemet endast på en PowerView® motor i gardinen och en fjärrkontroll.

Vad är PowerView® hub?

PowerView® hub är själva hjärnan i hela PowerView® systemet. Det är hubben som gör att du kan aktivera och använda PowerView® App. Du kan välja att koppla till RemoteConnect-funktionen som då gör det möjligt att aktivera dina förinställda scenarier oavsett vart du än befinner dig i världen.

Nästa generation PowerView® hub 2.0 lanserades i september 2018. Den nya hubben är vidareutvecklad och kompatibel med fler system än den tidigare hubben. Ytterligare en fördel med PowerView® hub 2.0 är att den fungerar trådlöst och därmed kan placeras fritt i hemmet, förslagsvis närmre gardinerna för optimal signalstyrka.

Om du redan har köpt PowerView® gardiner och hub till ditt hem och önskar uppgradera dig till den senaste hubben, behöver du bara köpa till denna nya generation 2.0 hub och koppla ihop den med dina befintliga gardiner. Gardinerna i sig behöver alltså inte bytas ut. Mer om hur du praktiskt gör läser du i PowerView® Quickguide Hub 2.0 som du hittar här >

Vad är PowerView® förstärkare?

Förstärkaren pluggas in i ditt eluttag och förstärker signalen mellan PowerView® hub, fjärrkontroller och gardiner. Nödvändigt i större hem eller där signalerna har svårt att nå fram p.g.a. tjocka väggar eller dylikt.

Under september 2018 lanserades en ny förbättrad förstärkare. Förutom en mer modern design, har den nya förstärkaren fördelen att fungera som nattljus. Via PowerView® App kan du skapa unika scenarier för såväl förstärkaren, så att ljuset sätts på vid en viss tidpunkt och stängs av vid en annan.

Vad kan den vanliga fjärrkontrollen till PowerView®?

Fjärrkontrollen består av sex kanaler som samtliga kan styra dina PowerView® gardiner. Varje kanal kan styra en eller flera PowerView® gardiner – det hela beror på hur du kopplar dina gardiner och vilka gardiner du vill ska samköra. Du behöver alltså inte en fjärrkontroll per gardin.

Fjärrkontrollen har även en favoritknapp (med ett hjärta på) som gör att du snabbt och enkelt kan placera alla, eller enskilda, gardiner i ett förprogrammerat favoritläge med några få klick.

Välj om du vill ha fjärrkontrollen, med valfri färg på Pebble® skal, eller om du vill ha den väggmonterad. Styrenheten finns i vitt och svart.

Vad är PowerView® Scene fjärrkontroll?

Scene fjärrkontroll arbetar tillsammans med PowerView® hub och låter dig snabbt och lätt aktivera någon av dina förinställda scenarier.

Välj om du vill ha Scene fjärrkontroll, med valfri färg på Pebble® skal, eller om du vill ha den väggmonterad. Styrenheten finns i vitt och svart.

Vad är skillnaden på den vanliga fjärrkontrollen och Scene fjärrkontroll?

Den vanliga fjärrkontrollen pratar direkt med PowerView® motorn på gardinen och tillåter dig att öppna och stänga dina gardiner, medan Scene fjärrkontroll pratar med gardinen via PowerView® hub så att du kan aktivera någon av dina förinställda scenarier.

Krävs installation av behörig elektriker?

Samtliga PowerView® motorer, utom en 230 V motor till rullgardin, installeras enkelt utan behörig elektriker. Du väljer då antingen en PowerView® motor med batterirör eller 18 V plug-in transformator.

230 V motorn är nödvändig vid riktigt stora rullgardiner och behöver då installeras av en behörig elektriker.

Vad är livslängden på de batteridrivna gardinerna?

PowerView® batterimotor använder 12 stycken AA alkaliska batterier per gardin. Vid normal användning och inomhustemperatur beräknas batterierna räcka upp till ett år, beroende på gardinens storlek, men det kan alltså variera beroende på användning/förhållanden.

Önskar du använda uppladdningsbara batterier går det numera bra, använd då s.k. NiMH batterier med en kapacitet på 2 450 mAh.

Nytt från januari 2019 är att du kan välja till ett uppladdningsbart batteripack och laddare.

Till vilka produkter finns PowerView®?

Som utgångspunkt går det inte att eftermontera PowerView® Automation på redan tillverkade Luxaflex® gardiner. Dock är det möjligt i några få tillfällen, men produkttyp och gardinmodell avgör.

För att få svar på om just dina gardiner går att komplettera med PowerView® Automation, ombeds du kontakta inköpsstället eller annan Luxaflex® återförsäljare i din närhet. Samtliga butiker hittar du här >

Kan jag eftermontera PowerView® på mina Luxaflex® gardiner?

Som utgångspunkt går det inte att eftermontera PowerView® Automation på redan tillverkade Luxaflex® gardiner. Dock är det möjligt i några få tillfällen, men produkttyp och gardinmodell avgör.

För att få svar på om just dina gardiner går att komplettera med PowerView® Automation, ombeds du kontakta inköpsstället eller annan Luxaflex® återförsäljare i din närhet. Samtliga butiker hittar du här >

Vad är RemoteConnect?

Med RemoteConnect kan du styra dina gardiner genom att aktivera förinställda scenarier, vart du än befinner dig i världen, så länge det finns internetuppkoppling – genom din mobiltelefon eller surfplatta.

Föreställ dig att du har ställt in dina gardiner till att vara öppna för att nyttja solens energi, men plötsligt slår det om till snö och kyla. Med RemoteConnect kan du få åtgång till din PowerView® hub och du kan stänga gardinerna för att begränsa värmeutsläppet. Samma sak kan du göra om det är en varm sommardag och du vill stänga dina gardiner så att hemmet är behagligt svalt till det att du kommer hem.

Hur aktiverar jag RemoteConnect?

För att aktivera RemoteConnect ska du öppna PowerView® App när du är ansluten till hemmanätverket. I menyn i översta vänstra hörnet väljer du PowerView® konto – skapa konto.

Tryck på PowerView® konto och välj RemoteConnect. Du blir ombedd att skapa ett konto. Fyll i ditt namn, adress och e-post så skickas en bekräftelse ut till din e-post. Efter detta kan du använda RemoteConnect.

Vad kostar PowerView® Automation?

Kostnaden för PowerView® beror på följande: motorval, produktval och PowerView® lösning. Själva motorn har ett pris (som varierar beroende på vilken gardin du väljer) och själva gardinen har ett pris (beroende på storlek, val av gardin och modell samt vävval). Du hittar mer information om priser här >

Kompatibilitetsfrågor gällande PowerView® Automation

Vilket protokoll använder systemet?

PowerView® har ett eget utvecklat öppet protokoll som går att koppla till många andra Home Automation system, via API.

Du hittar mer information om API här >

Fungerar PowerView® med Apple HomeKit?

PowerView® Hub 2.0 och version 2.4 (och senare) på PowerView® App fungerar med Apple Homekit. Mer info i vår Quick Start guide >

Tidigare PowerView® hub har dessvärre inte stöd för Apple HomeKit.

Fungerar PowerView® med Z-wave?

PowerView® har inte direktstöd för Z-wave men kan kopplas via API, beroende på vilken Z-wave enhet du har. Du hittar mer information om API här >

Fungerar PowerView® med Google Assistant?

PowerView® hub generation 2.0, som lanserades i september 2018, är kompatibel med Google Assistant/Home. Mer info i vår Quick Start guide >

Tidigare PowerView® hub har inte direktstöd för Google Assistant/Home utan kopplas istället via IFTTT.

Fungerar PowerView® med Amazon Alexa?

PowerView® hub generation 2.0, som lanserades i september 2018, är kompatibel med Amazon Alexa. Mer info i vår Quick Start guide >

Tidigare PowerView® hub har inte direktstöd för Amazon Alexa utan kopplas istället via IFTTT.

Fungerar PowerView® med Fibaro?

Ja, PowerView® kan kommunicera med Fibaro via API. Du hittar mer information om API här >

Fungerar PowerView® med Athom Homey?

Ja, PowerView® kan kommunicera med Athom Homey via API. Du hittar mer information om API här >

Fungerar PowerView® med Samsung SmartThings?

Ja, PowerView® kan kommunicera med Samsung SmartThings via API. Du hittar mer information om API här >

Kan PowerView® kommunicera med IFTTT?

Ja, PowerView® kan kommunicera med IFTTT. Med IFTTT kan du koppla ihop PowerView® med en rad olika Smart Home enheter.

Behöver du hjälp? Tveka inte att kontakta oss.

Gäller det en reklamation måste vi dock hänvisa dig till den återförsäljare där du köpt produkten.

Telefon

0371-895 00

E-post

info@luxaflex.se