Återvunnen plast från haven blir till gardiner

  • Maja Lind
  • Tips

Nytt i vår kollektion är gardintyger, rullgardiner och lamellgardiner framtagna av återvunnen plast, samlat från stränder och kustsamhällen världen över. Du hittar dem i våra kollektioner, under namnen Sea, Sea-Tex® och Sea-Tex® NXT.

Från plastavfall i havet till hållbara tyger

En av styrkorna med att vara en del i något större och tillhöra en större organisation är att få vara med och lansera helt nya och innovativa gardinlösningar, som det här till exempel.

Tillsammans med materialteknikföretaget Bionic® har vårt moderbolag Hunter Douglas skapat GreenScreen Sea-Tex® – världens första gardinväv för ljusreglering som är framtagen av återvunnet plastavfall från haven.

Återvunna Luxaflex® gardinlängder ur kollektionen Sea Återvunna Luxaflex® gardinlängder ur kollektionen Sea

Vävarna består till ca 50 % av återvunnen plast som samlats med hjälp av passionerade volontärer via Waterkeeper Alliance™ som verkar i 37 länder samt det egeninitierade projektet U-turn vars övergripande syfte är att hålla stränderna rena och främja havens ekosystem. Merparten av plasten har samlats vid stillahavskusten i Centralamerika.

”Sea, Sea-Tex® och Sea-Tex® NXT ger plastavfallet ett nytt liv. Vi är oerhört stolta över att få presentera denna innovativa textil som gör skillnad för miljön. Rullgardinsväven utmärker sig dessutom med dess slittålighet, mångsidighet och funktion” säger Susanne Pernefors, marknadsansvarig på Luxaflex®.

Luxaflex® återvunna gardinlängder Sea Luxaflex® återvunna gardinlängder Sea

Gardinlängderna Sea

Gardinlängderna finns i 10 naturnära färger, framtagna med inspiration från de hav och stränder där plasten samlats. Kollektionens tyger går från ljusa sandtoner till dova blå och gröna kulörer. Den återvunna plasten som använts i väven kombineras med polyester för att skapa ett mjukt och böljande gardintyg med luftig linnekänsla.

Precis som våra övriga kollektioner skräddarsys gardinerna efter dina önskemål. Nyfiken på vår kompletta kollektion gardinlängder?

Återvunnen Luxaflex® rullgardin ur kollektionen Sea-Tex® Återvunnen Luxaflex® rullgardin ur kollektionen Sea-Tex®

Rullgardinsvävarna Sea-Tex®

Vävarna i kollektionen Sea-Tex® reflekterar effektivt solljus och värme vilket gör att värmen utestängs och rummet bibehåller en behaglig temperatur. Rullgardinsvävarna Sea-Tex® finns i fem olika färger och precis som våra övriga kollektioner, skräddarsys dem för att passa perfekt till ditt fönsters storlek.

Du hittar mer information om vävarna hos någon av våra många Luxaflex® återförsäljare landet över. Nyfiken på vår kompletta kollektion skräddarsydda rullgardiner?

Återvunnen Luxaflex® lamellgardin ur kollektionen Sea-Tex® NXT Återvunnen Luxaflex® lamellgardin ur kollektionen Sea-Tex® NXT

Lamellgardinssvävarna Sea-Tex™ NXT

Till skillnad från rullgardinsväven har Sea-Tex® NXT en tydligare linnestruktur. Sea-Tex® NXT är, precis som Sea-Tex®, Cradle to Cradle, GreenGuard och OEKO-tex certifierad – så att du kan göra ett hållbart val till ditt hem. Lamellgardinsvävarna Sea-Tex® NXT finns i fem olika färger och precis som våra övriga kollektioner, skräddarsys dem för att passa perfekt till ditt fönsters storlek.

Du hittar mer information om vävarna hos någon av våra många Luxaflex® återförsäljare landet över. Nyfiken på vår kompletta kollektion skräddarsydda lamellgardiner?

Vägen från plastavfall till den hållbara väven GreenScreen Sea-Tex®, så här framställs den steg för steg:

- Plastavfall från haven samlas vid stränder och kustlinjer

- Plasten sorteras och grupperas efter typ

- Den sorterade plasten strimlas, fördelas och görs till pellets

- Pelletsen spinns till innovativt Bionic® garn

- Garnet av återvunnen plast färgas, kombineras med polyestergarn och vävs till tyg

- Tyget utgörs av ca 50 % återvunnen plast från haven

Väven är GreenGuard Gold-certifierad och avger inga emissioner eller ämnen som är skadliga för människa och miljö.