Inred ditt hem för avkoppling och hemmamys, med Frida Fahrman

  • Komfort

Hemmet spelar en central roll när Frida Fahrman och hennes familj vill koppla av. En väl genomtänkt inredning, mycket tyg och en vacker omgivning kombinerad med ro och familjetid är huvudingredienser i Fridas recept på avkoppling och hemmamys.

Koppla av i hemmet

För livsstilsbloggaren Frida är essensen av avkoppling en helg utan planer där familjen kan ta dagen som den kommer. Välbefinnandet är på topp när hon lyckas stänga av verkligheten helt och gå in i en familjebubbla.

Hemmet är hennes trygga plats. Här njuter hon av långsamma morgnar utan förpliktelser och sysslor. Det är i dessa stunder, när en svag bris från balkongdörren sveper förbi och solen kastar sina första strålar in genom fönstret, som hon finner störst ro och välbefinnande.

Luxaflex® skräddarsydda gardiner hemma hos Frida Fahrman Luxaflex® skräddarsydda gardiner hemma hos Frida Fahrman

Genomtänkt, funktionell inredning

Frida tänker långsiktigt när hon skapar ett mysigt hem med en skön stämning. Hon fattar inga förhastade beslut och vill inte riskera att inredning eller färger blir omoderna efter en kort tid.

Hon säkerställer en hållbar inredning bland annat genom att hon ser till att allt har en funktion. ”Det ska lösa ett problem eller tillföra något praktiskt till inredningen”, berättar hon och fortsätter: ”Nyckeln till harmoni i hemmet är att ha en enhetlig stil och stämning”. Frida prioriterar textiler som skapar en känsla av välbefinnande.

SE OCKSÅ: Fridas inredning på Instagram >

Luxaflex® Duette® gardin i 60-talshus och fönster Luxaflex® Duette® gardin i 60-talshus och fönster

Köket bjuder in till avslappning

Det är i köket som Frida mest finner en inre ro. Rummet är förenat med vardagsrummet, och speciellt under sommarmånaderna blir köket ett med trädgården genom att de två stora glasdörrarna suddar ut gränsen mellan ute och inne.

”När jag, en kväll i slutet av maj, sitter i vår kökssoffa och blickar ut över stora delar av huset som man ser här ifrån, samtidigt som kvällssolen lyser genom fönstret och de sista strålarna går ner över vattnet nedanför oss – det är då det slår en – att detta är livet!”, fastslår Frida.

Hey Google, aktivera DAG i köket

Intelligenta gardiner har ökat komforten och känslan av lyx i hemmet. Både stora och små gardiner styrs via Google Home: ”Det är något speciellt att komma ner i köket och säga: Hey Google, aktivera DAG i köket. Och gardinerna öppnas och släpper in morgonljuset”, berättar Frida entusiastiskt.

Den automatiska funktionen gör det möjligt att ställa in olika scenarier efter familjens behov. ”Det är också en klar fördel om man har smutsiga fingrar, att man slipper röra vid själva gardinerna”, tillägger Frida med ett litet leende.

Luxaflex® Pebble® fjärrkontroll till motoriserade gardiner Luxaflex® Pebble® fjärrkontroll till motoriserade gardiner

Disco bakom gardinerna

Varje familj har stunder då de föredrar att dra för gardinerna. Det är i en sådan stund som discokulan hängs upp hos familjen Fahrman, mikrofonen tas fram, pianot ljuder och man dansar loss och snurrar runt i köket.

Trots att familjen ändå har begränsad insyn, betyder de många, stora fönstren att man då och då har behov att dra för gardinerna för att skydda mot solens värme och ljus. Särskilt när familjen ska titta på TV eller när de vill skydda möblerna mot solens blekande strålar.

Långa gardinlängder hemma hos Frida Fahrman Långa gardinlängder hemma hos Frida Fahrman

Gardinerna skapar helhet

Frida tycker att gardiner gör en stor skillnad eftersom de har en förmåga att förändra uttrycket i ett helt rum. Hon har själv flera olika sorter av gardiner, allt från hissgardiner till lameller. De skapar alla sin unika känsla och funktion. Det bästa med gardinerna är att de gör rummen mysigare, lyxigare och hemtrevligare, vilket också är anledningen till att hon sällan tycker att rum känns kompletta utan gardiner.

”Jag tror, att gardiner kan avspegla lite vem man är och hur man lever i sitt hem. Lekfulla mönster och starka färger eller en mer mjuk känsla och nedtonat – det berättar lite om vem som bor i hemmet. Jag upplever att om man har tänkt till kring sitt val av gardiner så får man ofta ett helhetsgrepp kring hela hemmets inredning. Just valet av gardiner kan vara den röda tråden som många ofta missar”, konstaterar Frida.

LÄS OCKSÅ: Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare >

Top Down/Bottom Up gardin i 60-talshus Top Down/Bottom Up gardin i 60-talshus
Tygval hemma hos Frida Fahrman Tygval hemma hos Frida Fahrman

Harmoni i sovrummet

Sovrummet är ett viktigt rum för avkoppling, så även för Frida. Där ska det råda harmoni, och det ska vara mysigt, tyst, lugnt och dämpat. Hon tycker att färger precis som materialval påverkar känslan i sovrummet – och även hur man sover.

Själv har hon inrett sovrummet ljust, med en massa mjuka textiler som t.ex. kuddar på sängen, golvmatta, fåtölj och långa vågiga gardiner.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Fridas bästa råd när det kommer till att inreda med gardiner

”Jag har aldrig ångrat ett enda gardininköp – bara att jag inte har gjort inköpet tidigare”, säger Frida.

Om inredningen ska skapa rum för avslappning och hemtrevnad, så är Fridas bästa råd att lägga tid och pengar på att välja tidlösa gardiner. Hon råder också till att välja antingen kontrasterande färger och strukturer eller ton i ton, där nyanserna går samman i hela rummet. Det är detaljerna som gör skillnaden.

I behov av att få hjälp med att välja gardiner?

Luxaflex® Duette® i panoramafönster hemma hos Frida Fahrman Luxaflex® Duette® i panoramafönster hemma hos Frida Fahrman