Bli av med spindlar och pollen inomhus

 • Maja Lind
 • Tips, Komfort

Spindlar och irriterande pollen tar sig vanligtvis in i hemmet genom öppna fönster. Men med hjälp av en diskret och finmaskig nätgardin kan du effektivt undvika att din pollenallergi utlöses och slippa att få åttabenta besök, samtidigt som du kan släppa in frisk och sval luft – utan att fönstret för den sakens skull måste täckas över med något mindre vackert.

Nätgardiner håller både pollen och spindlar ute

Med ett finmaskigt Poll-tex® insektsnät kan du alltid känna dig säker, även om du är bland de 25–30% som lider av pollenallergi eller om du liksom många andra är rädd för spindlar. Om du känner oro över att öppna fönster på grund av pollen eller spindlar kan ett ordentligt insektsnät vara en lösning.

Vädra ut kan man behöva göra lite då och då året om, men särskilt under sommarmånaderna är det vanligt med öppna fönster och dörrar. Det ger en härlig fläkt av frisk luft men bjuder även in pollen och småkryp.

LÄS OCKSÅ: Vädra problemfritt och njut av bättre inomhusluft >

Luxaflex® nätgardiner finns i olika modeller och passar både fönster och dörrar Luxaflex® nätgardiner finns i olika modeller och passar både fönster och dörrar
Bli av med spindlar med ett diskret, knappt märkbart, insektsnät från Luxaflex® Bli av med spindlar med ett diskret, knappt märkbart, insektsnät från Luxaflex®

En diskret gardin för hela huset

Om du vill hålla spindlar och pollen ute från ditt hem, utan att behöva kompromissa om din snygga inredning, är ett Poll-tex® nät från Luxaflex® lösningen. De sitter diskret i fönsterramen och är enkla att ta ned. I de flesta fall döljs de bakom dina vanliga gardiner och är därför perfekta för moderna hem.

Nätgardiner passar särskilt väl i de fönster som du öppnar oftast. Vanligtvis är det fönstren i sovrummet och altandörren, men även andra fönster och dörröppningar kan dra nytta av ett insektsnät.

Sov gott med en tätslutande nätgardin från Luxaflex® Sov gott med en tätslutande nätgardin från Luxaflex®

Sov ostört

Ett öppet fönster bjuder in såväl pollen som spindlar. Få saker kan störa nattsömnen som allergianfall med rinnande näsa, klåda och nysningar. Om du har spindelskräck kommer inte heller idén om att spindlar kanske kryper omkring i sovrummet att hjälpa dig att komma till ro.

Därför kanske du vill stänga fönstret helt när du sover, men även det kan påverka din sömnkvalitet negativt eftersom vi sover bäst i svala temperaturer med frisk luft. Ventilationen i sovrummet är särskilt viktig eftersom en bra luftcirkulation även hjälper till bekämpa kvalster.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Effektivt stopp för pollen

Ett vanligt insektsnät är inte tillräckligt för att stoppa pollen från att sippra in genom fönstret. Du behöver ett pollennät, en finmaskig nätgardin som pollen inte kan tränga igenom. Luxaflex® finmaskiga Poll-tex® nät håller effektivt ute små pollen från t.ex. nässlor och ambrosior och skyddar mot gräspollen till 100% och mot björkpollen till 97%.

På grund av klimatförändringar och CO2 innehåller luften nu mer pollen än tidigare, och allt fler blir allergiska. Pollensäsongen är lång och sträcker sig från februari till oktober. Pollen kan därför vara ett problem nästan året runt.

Luxaflex® finmaskiga Poll-tex® skyddar mot gräspollen till 100% och mot björkpollen till 97% Luxaflex® finmaskiga Poll-tex® skyddar mot gräspollen till 100% och mot björkpollen till 97%

Goda råd om pollen

Även om du har sett till att pollen inte kan komma in genom fönstret finns fortfarande några saker som du kan göra för att förhindra att pollen tar sig in i ditt hem. Du kan nämligen till exempel råka dra in pollen som sitter i ditt hår, på din tröja eller på kläder som hängt på tork utomhus. Pollen kan även sitta i pälsen på dina husdjur. Här är några goda råd till allergiker:

 • Dammsug ofta – gärna dagligen under högsäsongen
 • Tvätta håret innan du går och lägger dig
 • Borsta av pälsen på husdjuren innan du släpper in dem
 • Torka inte kläder ute
 • Vädra på morgonen och kvällen, då det finns mindre pollen i luften

Goda råd för att undvika spindlar

Även om du använder insektsnät är det inte helt säkert att du kan hålla alla spindlar ute, eftersom de kan komma in även genom mycket små springor. Du kan dock göra ett antal saker för att se till att hemmet blir mindre gästvänligt för de åttabenade djuren.

 • Dammsug och damma av i alla hörn och kanter för att bli av med eventuella ägg
 • Rengör platser där spindlar trivs
 • Plantera citrusväxter, lavendel eller eukalyptus
 • Spraya pepparmintsolja på utsatta platser
Sovrumsfönster kombinerat med mörkläggande Duette® och insektsnät Sovrumsfönster kombinerat med mörkläggande Duette® och insektsnät

Vill du ha fler goda råd och inspiration?

Är du på jakt efter fler inredningstips och goda råd om gardiner? Se vår inspirations-blogg för mer information om hur du skapar ett mysigt hem.