Nordisk bohemstil – Inspireras av Emily Salomon

  • Komfort

Tycker du om nordisk bohemisk inredning där man blandar det bästa från Norden och Orienten? Då kommer du att hitta massor av inspiration hos danska Emily Salomon.

Hon har inrett familjens hem på Islands Brygge i en eklektisk blandning av mysig och avslappnad more-is-more-attityd med dämpade färger som perfekt ramar in den nordiska bohemstilen.

Bohemiskt i nordisk tappning

Traditionell bohemisk inredning är färgstark, exotisk och fylld av mjuka textilier kombinerade med tunga möbler. I Norden föredrar vi ljusa färger, minimalism, massor av trä och mys. Ta det bästa från båda stilar och resultatet blir en nordisk bohemstil.

Hos Emily får den nordiska bohemstilen sitt uttryck genom stora exotiska växter, massor av mjuka textilier, marockanska berbermattor och möbler kryddade med reseminnen. Allt i en dämpad nordisk färgskala. Möbler av bambu och rotting går hand i hand med hemmets många danska designklassiker. Bohemstilen är toppad med lätta hissgardiner i en transparent linnelook, som ger insynsskydd samtidigt som de släpper in dagsljuset.

Danska Emily Salomon i sitt boho-inspirerade hem Danska Emily Salomon i sitt boho-inspirerade hem

Ett nordiskt färgval

”Vi har riktigt många saker, som vi medvetet maximerat för att skapa en mysig atmosfär i vårt nybygge. More is more, och vi håller inte igen på textilier som ger hemmet en varm och ombonad känsla”, konstaterar Emily.

Växter och motoriserade hissgardiner i ljus beige Växter och motoriserade hissgardiner i ljus beige

I familjens hem kommer den nordiska minimalismen till uttryck genom färgvalet, som är begränsat till neutrala naturfärger med grått och brunt som huvudingredienser. Inredningen är konstnärlig och lite galen – i äkta boho-stil – och därför menar Emily att det lätt kan bli för mycket om man både ska förhålla sig till många färger och många saker.

LÄS OCKSÅ: Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande >

Barnrum i en bohemian lifestyle Barnrum i en bohemian lifestyle

Avslappnad och hipp boho-stil

Hemmet är viktigt för Emily, vars stjärntecken är kräfta och per definition är en hemmamänniska. Det är viktigt för henne att grunden är i ordning. Och hon har definitivt lyckats skapa ett hem som utstrålar zen och en feel good-stämning.

En titt på Emilys instagramkonto visar hennes spirituella sida som yogi och naturbarn. Det passar väl ihop med parets passion för surfing. Barnrummet pryds t.ex. av två surfbrädor på väggen. En praktisk förvaring av brädorna, samtidigt som de ger en cool surfer vibe. Man kan nästan inte få en mer perfekt bohemisk inredning.

LÄS OCKSÅ: Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare >

Gardinerna skapade vårt eget kryp in

Paret levde länge utan gardiner, och vardagsrummets stora fönsterparti dränkte hemmet i solljus hela dagen. En varm sommar och en angränsande kontorsbyggnad visade sig bli utmärkta argument för att hitta en gardinlösning. Och det har de inte ångrat, då gardinerna har gjort en enorm skillnad.

”Gardinerna har förändrat stämningen totalt, och binder ihop rummet. Nu kan vi skapa vårt alldeles eget kryp in”, säger Emily. Det transparenta tyget gör att det fortfarande släpps in massor av ljus, så att det inte blir för mörkt. Emily älskar även att hon kan stänga ute både värme och lysrörsljuset från grannhuset.

Panoramafönster med motoriserade hissgardiner i kök Panoramafönster med motoriserade hissgardiner i kök

Gardiner för den nordiska bohemstilen

Du kan enkel låta bohemstilen avspegla sig i dina gardiner. Man skulle kanske kunna tro att Emily hade valt långa, svepande gardinlängder från tak till golv, men så blev det inte.

För Emily är det viktigt med så mycket ljus som möjligt. Eftersom vardagsrummets fönster täcker hela väggen, skulle gardinlängder komma att begränsa en del utsikt och ljusinsläpp. Valet av gardin skulle därför gå att dras undan helt. Transparenta hissgardiner i lätt linnelook blev lösningen som passade deras önskningar och stil bäst.

Fönsterpartier mot balkong, med motoriserade hissgardiner Fönsterpartier mot balkong, med motoriserade hissgardiner
Emilys boho-inspirerade vardagsrum, fyllt med dagsljus Emilys boho-inspirerade vardagsrum, fyllt med dagsljus

En hjälpande hand i vardagen

När Emily valde gardiner till vardagsrummet hade hon inte räknat med att hon skulle välja intelligenta gardiner: ”Jag kände inte till möjligheterna, och tänkte kanske att det var lite sci-fi-aktigt. Det har visat sig vara en mycket användbar vardagslyx som jag inte visste att jag behövde. Det är mycket häftigare än jag trodde”.

”Den motoriserade lösningen är en hjälpande hand när jag har bebisen på armen. Då går det enkelt att styra gardinerna, antingen från mobilen eller fjärrkontrollen. Det är även användbart på sommaren, eftersom vi kan dra för gardinerna även om vi inte är hemma, så att vi slipper komma hem till en stekhet lägenhet”.

Luxaflex® PowerView® motorisering Luxaflex® PowerView® motorisering

Det är de små detaljerna som räknas

En detalj som Emily älskar med sina nya intelligenta gardiner, är att de skapar ordning i kaoset. Hon kan nämligen ställa in gardinerna så att de alltid hänger på samma nivå. Och det är de små sakerna som räknas, som hon säger.

LÄS OCKSÅ: Gardiner för dig som älskar elektriska prylar >

Emilys bästa bohemtips

Souvenirer och reseminnen att inreda med tillför en exotisk känsla till inredningen. Emily har till exempel inrett med fat från Marocko och ett soffbord med mosaik från en loppmarknad i Berlin. Det ger ett personligt uttryck, som tillsammans med mängder av växter och textilier skapar harmoni i den nordiska boheminredningen.