Duette® och plisségardin – 5 skillnader och likheter

  • 5 januari 2024
  • Maja Lind
  • Tips

"Vad är skillnaden mellan en plisségardin och en Duette® gardin?" Denna fråga stöter vi regelbundet på. Vid första anblicken påminner de två gardinerna om varandra, mycket tack vare den symmetriskt plisserade väven som viks ihop, likt ett dragspel. Ändå finns det viktiga skillnader. Här har vi listat både likheter och skillnader de två gardinerna emellan.

5 likheter

Oavsett vilken av de två gardinmodellerna du väljer, kommer du alltid ha gjort ett bra val. Duette® och plisségardiner har följande positiva egenskaper gemensamma:

Duette® gardiner i mjuk pastellgrön Duette® gardiner i mjuk pastellgrön

Likhet #1: Olika färger och tätheter

Både plisségardiner och Duette® gardiner finns i en mängd olika färger och mönster, och i olika tätheter som transparent och mörkläggande. I plissékollektionen hittar du allt från subtila ombre-nyanser, vackra blommönster och etniska motiv till enfärgade vävar i en mängd olika färger. Duette® gardinerna finns i en vacker färgskala, både enfärgat och exklusiva mönster, från klassiska jordnära nyanser till trendiga pasteller och inspirerande texturer. Här finns något för alla!

Ljuddämpande Duette® gardiner Ljuddämpande Duette® gardiner

Likhet #2: Ljudisolering

Ytterligare en likhet mellan de två gardinerna är dess förmåga att absorbera ljud och dämpa eko. Både Duette® gardiner och plisségardiner hjälper till att göra ditt hem mindre bullrigt och absorberar upp till 60% av ljudet. Perfekt för hem med många fönster och stora ytor med väggar, golv och hårda material.

Plisségardiner i skråfönster Plisségardiner i skråfönster

Likhet #3: Specialfönster

En viktig likhet mellan de två gardintyperna är deras mångsidighet när det gäller fönsterformer och modeller. Det spelar ingen roll vilken form ditt fönster har – cirkel, båge, triangel, trapets − eller vilken typ av fönster du har – tak, vipp- eller burspråk – inget fönster är galet nog för Luxaflex® Duette® gardiner och plisségardiner. Detta är vad som gör det unikt med skräddarsydda gardiner!

Bild 1: modell TruFit® - Bild 2: modell FrameFix®

Likhet #4: Montering utan borrning

Är det inte möjligt eller tillåtet att borra i din fönsterkarm eller vill du bara inte göra det? Luxaflex® Duette® gardiner och plisségardiner kan monteras utan att borra via FrameFix® eller TruFit®. De skruvfria gardinerna fästs med hjälp av en magnetisk ram respektive självhäftande lister. Båda alternativen passar även vippfönster, som du självklart fortsatt kan öppna när produkten är monterad.

Likhet #5: Flexibilitet

Vill du ha både avskildhet och mörkläggning i ett och samma rum? Luxaflex® Duette® gardiner och plisségardiner finns i två modeller där du inte behöver kompromissa med varken det ena eller det andra. Med kombinationen av en transparent väv och en mörkläggningsväv är Dag & Natt modellen det perfekta valet för flexibel kontroll av ljus och privatliv. Eller så väljer du modellen Top Down/Bottom Up, en smart design som gör att du kan höja/sänka gardinen både uppifrån och nerifrån så att du kan placera gardinen precis där du vill i fönstret – upptill, nertill eller på mitten. På så sätt bibehåller du integritet och naturligt ljus samtidigt som du blockerar nyfikna blickar.

Bild 1: Dag & Natt modell - Bild 2: Top Down/Bottom Up

5 skillnader

Låter våra två populära gardinmodeller Duette® och plisségardin fortsatt som något för dig? Bra! Vi har nu nått fram till gardinernas skillnader, så att du enklare kan göra ett val.

Skillnad #1: Utseende

Plisségardinen har endast en väv, vilket gör att du ser linorna som löper genom väven. Detta ger en lekfull, fräsch och kreativ look. Den enkla väven gör också gardinen försvinnande liten när den inte används och är i uppdraget läge. Duette® gardinen, å andra sidan, har dubbel väv med dolda linor, vilket skapar en stilren och elegant atmosfär. Dessa skillnader i utseende återspeglas också i färgnyanser, mönster och strukturer som är olika per produkt.

Skillnad #2: Mörkläggning

Även om båda gardinmodellerna finns med mörkläggande väv, ger Duette® gardinen alltid en bättre mörkläggning. Det beror på att plisségardinen har hål i väven där linorna löper, vilket låter ljus strila igenom. Med Duette® gardinen, å andra sidan, löper linorna mellan de två vävarna, så att du inte har några genomskinliga hål. Väljer du dessutom till LightLock™, speciellt framtagna sidolister som förhindrar att sidoljus sipprar in, har du riktigt bra mörkläggande lösning.

Duette® Architella® gardin Duette® Architella® gardin

Skillnad #3: Temperaturkontroll

Unikt för Duette® gardiner är dess bikakestruktur som reglerar rumstemperaturen. Mellan de två vävlagren finns luft, vilket fungerar som en isolerande barriär åt dina fönster. Detta håller rummen svalare på sommaren och varmare på vintern. Det allra bästa energieffektiva valet är vår modell Architella®, bestående av fyra lager väv och därmed tre isolerande luftlager.

Skillnad #4: Hållbara vävval

Med varje ny kollektion letar vi efter nya hållbara initiativ. Till exempel är plisséväven Revival gjord av 100% återvunnen polyester från industriavfall. Dessutom är den Cradle to Cradle™ certifierad, vilket garanterar ansvarsfulla val och som främjar återvinningsprincipen. Även om båda gardinkollektionerna har hållbara vävar så finns det bra många fler återvunna vävalternativ att välja bland till plisségardiner. Hela 40% av plissékollektionen består av återvunnet material, däribland våra bästsäljande vävar. I vår Duette® kollektion är väven Eternity hållbarhetsmästaren, bestående av 40% återvunna PET-flaskor.

Plisségardiner med återvunna väven Revival Plisségardiner med återvunna väven Revival

Skillnad #5: StainStop®

Kanske delar du hem med en slarver, eller så letar du efter en tålig gardin till ditt kök eller badrum? Välj då plisségardin med vår unika beläggning StainStop®. Detta gör dem antistatiska, fukt- och smutsavvisande, vilket i sin tur gör dem lätta att rengöra och hålla fräscha och fina i många år framöver.

Hoppas att du nu listat ut vilken gardinmodell som kommer att passa dina behov bäst.

Nästa steg? Besök en Luxaflex® återförsäljare och botanisera i kollektionen: