Feng shui och gardiner: där skönhet möter funktion och välmående – följ med hem till Jannice Wistrand!

  • 18 mars 2024
  • Maja Lind
  • Tips

Det handlar inte om stil och trender utan om balansen i inredningen. Tidlöst och hållbart. Att skapa inredningar och hem som påverkar vårt välmående och välbefinnande till det bättre.

Vi har fått chansen att följa med hem till en av landets främsta inredare i sin genre och ställa frågor kring just feng shui, gardiner och inredning. Här får du ta del av hennes tankar kring inredning och se vilka gardinval hon gjort och varför.

Välkommen hem till Jannice Wistrand!

Men först, lite kort – vem är du?

Mitt namn är Jannice Wistrand, jag är 48 år gammal och bor i södra delarna av Sverige, Helsingborg, i en liten fiskeby som heter Råå. Där bor jag i ett hus från slutet av 1700-talet med min familj. Jag älskar att bo här. Med närheten till havet, den lilla byn med skolan vid stranden och min studio 300 meter bort. En vacker plats för både mig och mina barn att växa upp i.

Jag är utbildad civilekonom och har jobbat som produktchef och marknadschef. När jag var 30 år tog livet en annan vändning och jag fick en kronisk sjukdom. Det innebar att jag fick tänka om vad gäller min karriär. Jag behövde skaffa mig ett jobb som jag själv kunde rå över och planera. Beteendevetenskap och inredning har alltid legat mig varmt om hjärtat, så jag beslutade mig för att läsa till Feng shui konsult och inredare. Där skönhet möter funktion och välmående. Då jag är övertygad om att vi kan påverka vår vardag genom färg, form och möblering var denna kombination av utbildning ett steg närmare mitt mål. Att inreda för välbefinnande.

Feng shui i sovrummet hemma hos Jannice Wistrand Feng shui i sovrummet hemma hos Jannice Wistrand

Idag driver jag Add Simplicity där jag utbildar såväl företag som privatpersoner i hur de kan skapa harmoniska miljöer där välbefinnande är det centrala. Jag driver en av Nordens största inredningsbloggar på Sveriges största inredningsmagasin, där jag också är krönikör. Jag är också delägare i ett antal företag och just nu även aktuell som designer med en ny produktserie av möbler. Därtill har jag en podcast tillsammans med stilexperten och modechefen Katarina Althin där vi ger handfasta tips inom inredning och mode.

Feng shui inredning med hissgardin

Vad ditt främsta mål som influencer – vad brinner du för?

Jag vill influera mina följare till inredningar och hem som påverkar välmåendet och välbefinnandet till det bättre. Under åren har jag inrett till såväl privatpersoner, företag som hotell. Och för mig handlar det inte om stil och trender, utan om balansen i inredningen.

För mig är feng shui sunt bondförnuft, på ren småländska (jag är ursprungligen från Småland). Tanken är att vi påverkas av allt runt omkring oss. Möblering, färger, former, material, oordning, växtlighet, belysning och taktilitet. Sedan en lång tid tillbaka har vi i oss hur vi känner oss trygga genom att ha uppsikt över ett rums dörrar. Det är också då bäst att möblera efter dessa förutsättningar för att skapa en trygg miljö.

Har vi vetskap om hur vi påverkas av alla dessa element, färger, former, kan vi också anpassa våra inredningar att påverka vår vardag och vårt välbefinnande. Det finns en hel del forskning som påvisar allt som feng shuins verktyg förmedlat under tusentals år, vilket jag tycker är fantastiskt. På så sätt kan vi motbevisa skeptikerna som bara trott att det är en hittepå-teori.

Hur ser du på gardiner och feng shui – vad betyder det för dig och för inredning i allmänhet?

Dels så skapar det ett lugn till rummet. Inom feng shui talar man mycket om flödet, och att ha fönster ger flöde vilket vi vill ha, men inte alltid. Att kunna lugna ett rum, kunna dra för och boa in oss när vädret är kalt och kallt ute är av stor vikt för helhetskänslan i hemmet.

Att när solen ligger på om somrarna, kunna stänga ute värmen och solen är också av vikt för att få ett skönare, renare och friskare inomhusklimat.

Mjuk jalusivägg av gardin enligt feng shui Mjuk jalusivägg av gardin enligt feng shui

Hur har du valt att inreda med gardiner och varför?

På olika sätt beroende på funktion och rum. Allt ifrån jalusi för att mjuka upp en vägg mellan walk-in-closet och sovrum, till mörkläggningsgardiner som håller ute ljuset för såväl oss som föräldrar som i barnens rum. Vi har jobbat med mörkläggningsgardiner i längder, men också som hissgardin i tjejens rum, då hon har en platsbyggd möbel och inte kan ha gardinlängder. Detta gjorde rummet både mer funktionellt och ombonat.

I vårt sovrum har vi adderat en motoriserad gardinskena så vi kan dra för och styra våra gardinlängder med en fjärrkontroll eller app. Perfekt framåt våren när solen ligger på och det ofta blir varmt i vårt sovrum. Då har vi möjlighet att dra för gardinerna även om vi inte är på plats.

Vad har du för råd i allmänhet, vad ska man tänka på för att inreda ett vackert hem?

Möblering, flöde och färgsättning. A och O för en god inredning. Att möblera tryggt, där möbeln, sängen, soffan, fåtöljen och skrivbordet står i kraftposition. Med ryggen mot en vägg, där man har uppsikt över rummet, dess fönster och dörrar. Flödet bör vara lagom i ett rum, stora fönster utan gardiner kan ge en kylig känsla och gör att vi inte känner oss lugna och komfortabla i rummet. Att ha möjligheten att dra för och skapa en inramning, boa in rummet med gardiner, ger en känsla av välbehag och omhändertagande.

Inramning med hjälp av gardiner Inramning med hjälp av gardiner

En annan fördel med textil och gardiner är att det ramar in fönstret likt en passepartout i en tavla och förhöjer det vackra, som en inramning. Sist men inte minst färgsättningen. Studier visar att en varsam färgsättning skapar en lugnare känsla och mer harmoni i våra hem. Att efterlikna naturen så mycket som möjligt gör att vi mår bättre och inte tröttnar lika fort på våra miljöer.

Sist men inte minst, vad har du för aktuella kommande projekt?

Att även skapa samma känsla med vackra gardiner på nedervåningen. Vill ha det exakt lika vackert, som vi nu fått det på övervåningen, på vår nedervåning. Med möjlighet att kunna dra för med tunna skira gardiner i våra exponerade sydvästliga terrassdörrar, men också rama in våra fönster i vardagsrummet för att skapa den eleganta och ombonade känsla gardinerna från Luxaflex® ger.