De stora fönsterpartierna gav så mycket värme ifrån sig, att vi inte kunde vara i vardagsrummet

  • Tips

"För fem år sedan började vi med en totalrenovering av vår nya 70-tals villa. Gardiner var då det sista vi tänkte på – ett beslut vi senare fått ångra."

Hemma hos danska Susan Østdahl (@susanoestdahl) har gardiner i vardagsrummet gjort att det nu kan användas året runt – även under sommarmånaderna, då solen står rakt på vardagsrummet i söderläge (som tidigare påminde om bastutemperaturer). Läs mer om Susans historia, om renovering och prioriteringen av gardiner:

Hjärtat i vårt hus är ett stort vardagsrum, kombinerat med kök/allrum på cirka 100 kvm. Från vardagsrummet och ut till terrassen har vi ett stort fönsterparti, där solen står på nästan hela dagen. I den andra delen av rummet, mot gatan till, har vi köket och matplatsen. Efter att ha bott i huset en tid förstod vi vilka utmaningar vi gått till mötes!

Lek i skuggan bakom Silhouette® gardiner Lek i skuggan bakom Silhouette® gardiner

Att kunna skärma av

På söndagar skruvar vi ner tempot. Vi går gärna omkring i morgonrock och en kopp kaffe eller så sätter vi oss ner, hela familjen, och äter en långsam frukost. I och med att köksfönstret ligger ut mot gatan så har jag tappat räkningen på hur många förbipasserande vi hunnit vinka till genom åren. Det är då det går upp för en att häcken verkligen växer långsamt! Samtidigt har det varit svårt att få till en härlig stämning kring frukostbordet, när vi känt oss tvungna att mörklägga hela huset med persienner – så i min första kontakt med Luxaflex® fick jag mer information om modellen Duette® Top Down/Bottom Up och den elektriska betjäningen.

Formsköna Pebble® fjärrkontroll, en av styrmöjligheterna till automatiska gardiner Formsköna Pebble® fjärrkontroll, en av styrmöjligheterna till automatiska gardiner

Nu för tiden, placerar gardinen sig automatiskt i fönstret om morgnarna, lagom till det att vi stigit upp. Den är öppen en bit från toppen och låter ljuset flöda in, samtidigt som gardinens botten går i linje med vår häck (som tar över avskärmningen därifrån och ner). En optimal lösning som har gett oss vårt privatliv tillbaka!

Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up

Värmeutmaningen i vardagsrummet

I vardagsrummet har vi valt Silhouette®, som jag verkligen tycker är, helt utseendemässigt, estetiskt vacker. Vår utgång till terrassen och trädgården består av fyra fönster från golv till tak, där två av dem kan öppnas. Under en lång tid hade vi beslutat oss för att inte ha några gardiner i fönsterpartiet, helt enkelt eftersom det inte var nödvändigt att skärma av som det är i ett sovrum eller där det är fritt för insyn. Dock stötte vi på andra utmaningar, som sol och värme! Solen står nämligen rakt på vårt fönsterparti i söderläge stora delar av dagen, vilket värmer upp vårt hus något otroligt mycket. Under de fem åren vi har bott här, har vi insett att vi inte riktigt använt vardagsrummet förrän sent om kvällarna på sommaren, då värmen avtagit.

Först efter det att Silhouette® gardinerna kommit på plats, har vi börjat använda vardagsrummet ordentligt – och faktiskt kunnat njuta av att huset fungerat som en svalkande fristad på varma sommardagar.

Gardinerna, med sin speciella väv, reducerar värmen. Samtidigt kan tyglamellerna öppnas och stängas, så att det är möjligt att släppa in dagsljus även om själva gardinen är nerrullad.

Silhouette® gardinerna i vardagsrummet hemma hos Susan Østdahl

Min man jobbar natt och måste kunna skärma av dagsljus och värme effektivt

Mest utsatta har vi varit i vårt sovrum. Jag skriver vi, men det är nog mest min man. Han arbetar olika tidpunkter på dygnet och emellanåt sover han dagtid. Vårt sovrum ligger i öst, och blir både ljus och varmt under sommarmånaderna.

Luxaflex® löste vår problematik med Duette® gardiner i kombination med mörkläggande gardinlängd. Den mörkläggande gardinlängden tar det sista av solen, som tränger sig igenom i sidorna på Duette® gardinen, samtidigt som det ger en riktigt fin gardinlösning ihop. Vi har valt en varm jordnära färg, som jag tycker gör något extra med rummet.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Sov gott, mörkt och svalt bakom mörkläggande gardiner Sov gott, mörkt och svalt bakom mörkläggande gardiner

Överraskningen över hur vårt hem blivit klart bättre med gardiner

Jag har nu insett att de rätta och riktiga gardinlösningarna kan skapa en annan, och klart bättre, upplevelse av vårt hem. Det finns lösningar för de problem med insyn som vi har upplevt. Det finns lösningar för att skapa ett bra inomhusklimat i ett, under sommarmånaderna, överhettat hus. Och det finns en bra, och vacker lösning, som till och med täcker ett sömnbehov dygnets ljusa timmar.

Sist, men inte minst – den viktigaste lärdomen av dem alla – gardiner är en ytterst viktig post i renoveringsbudgeten, för att få ut det mest optimala av sitt hem.

Solskenshälsningar från Susan

Duette® gardin i kombination med gardinlängd Duette® gardin i kombination med gardinlängd

Nyfiken på mer om våra olika gardiner?