Hur förhindrar du förbipasserande att kika in genom ditt fönster? 5 tips!

  • 2 februari 2023
  • Maja Lind
  • Tips

Är du en av många som medvetet (eller omedvetet!) tittar in hos andra när du passerar förbi? Fler än du kanske tror har för vana att slänga ett öga på fönstren som man passerar på kvällspromenaden eller liknande.

Eller är du en av de boende som ständigt och jämt ser förbipasserandes nyfikna blickar? Till dig som vill förhindra folk från att se dig när du slappar på soffan eller när du dansar runt under veckostädningen – här får du fem tips på hur du kan undvika tjuvkikande in genom dina fönster:

1. Frostat glas

Frostat glas, eller etsat glas som det också kallas, är varianter där glaset behandlats så att man inte längre kan se igenom det. Glaset släpper fortfarande igenom mycket ljus. Eftersom detta är en mer permanent lösning väljs frostat glas främst för rum där avskildhet alltid önskas, som till exempel badrummet.

2. Fönsterfilm

Inte intresserad av den stora investeringen som nya fönster innebär? Skapa en frostliknande effekt med fönsterfilm. Denna självhäftande fönsterfolie finns till och med i olika motiv och är lätt att applicera själv, över hela fönstret eller bara delar av det.

Flexibel Duette® gardin Flexibel Duette® gardin

3. Flexibel gardin

Med en flexibel gardin kan du skapa avskildhet och samtidigt ge din inredning en estetisk uppgradering. Enligt vår mening är en flexibel gardin den bästa lösningen för att skydda mot nyfikna blickar:

  • Med persienner kan du justera insyn, utsikt och ljusinsläpp genom att enkelt tilta lamellerna till önskat läge.
  • Luxaflex® Duette® och plisségardiner finns i olika tätheter på väven och med rätt transparens garanteras integriteten omedelbart. Vill du fortfarande kunna se ut? Då är en transparent väv något för dig. Välj däremot en tät väv för att njuta av avskildhet när det är mörkt ute och ljust inne.
  • Med modellen Top Down/Bottom Up får du den perfekta balansen mellan ljus och avskildhet. Öppna gardinen uppifrån och underifrån och placera den någonstans däremellan. På så sätt släpper du in dagsljus utan att exponera dig för nyfikna blickar. Passar även tiltande fönster och finns även som skruvfria gardiner, där du inte behöver borra i fönsterramen.

”De ger en frihet, som du omedvetet njuter av. Nu tänker jag nästan aldrig på fönstren längre och jag kan känna mig trygg i att gardinerna höjs och sänks automatiskt vid de tidpunkter som vi har ställt in” – Lene om valet av Top Down/Bottom up med PowerView® Automatisering.

Läs hela hennes historia:

4. Växter

Gröna fingrar? Då är växter och blommor en trevlig lösning för att begränsa insyn genom dina fönster. Skapa en vacker ensemble av små och stora växter, hängande växter och stående växter. Använd ett växtställ för att lättare arbeta på höjden. Dessutom är allt det gröna bra för ditt humör och luftkvaliteten i hemmet, och de kan vara det perfekta tillskottet för att fullända din inredning.

Tips! Trött på att titta på ditt köksfönster? Satsa på örtväxter.

5. Fönstermålning

Ett lite mer vågat, men trevligt alternativ om du har barn eller bara gillar att vara kreativ själv: en dekorativ, personlig fönstermålning. Med speciell fönsterfärg kan du alltid ta bort skapelsen för att kunna experimentera och förändra den. Kul idé, men besitter du inte den konstnärliga ådran? Ta hjälp av en kreativ vän!