De bästa gardinerna för stora fönster

Det kan kallas ett lyxproblem – att leta efter gardiner till stora fönster. Stora, vackra fönster har många fördelar som t.ex. massor med naturligt ljusinsläpp och en chans att njuta av en vacker utsikt från soffan!

De bästa gardinerna för stora fönster

Med tanke på vad stora fönster har att erbjuda förtjänar de all uppmärksamhet de kan få. Här får du några tips på hur du får ut mest av dina stora fönster.

Stora fönster behöver lite extra uppmärksamhet

Inte alla stora fönster är lika. Innan du planerar och bestämmer dig för en måttbeställd gardin behöver du fundera över vilka utmaningar du har (d.v.s. vad gardinen ska utföra) och vilket intryck den ska ge rent visuellt. Stora gardiner kan upplevas som en vägg när de är fördragna, så du behöver fundera igenom vilken lösning som passar dig bäst.

Olika lösningar ger olika intryck, passar med olika material och har olika tekniska förutsättningar. Om de inte är isolerande på rätt sätt kan de tillåta drag, på samma sätt som de också kan släppa in för mycket sol om det är svårt att kontrollera ljusinsläppet.

Självklart finns det en gardin för varje fönster – det gäller bara att tänka efter före!

Mönstrade lamellgardiner i panoramafönster Mönstrade lamellgardiner i panoramafönster

Visuella effekter

När du samlar inspiration och fakta kring hur du ska inreda dina stora fönster, börja med att titta ut genom dem. Vad ser du? Ett landskap som skiftar i takt med årstiderna eller en trädgård där även grannarna har insyn?

Det finns en mängd variationer att välja mellan, till exempel lamellgardiner eller mer traditionella persienner som bland annat kan filtrera eller helt täcka insynen. Både persienner och lamellgardiner är en bra lösning när du vill minska insynen utifrån samtidigt som du behåller en del av utsikten. Träpersienner i sin tur kan skapa en mjuk övergång mellan en skogstomt och hemmets väggar.

Du kan också förändra stämningen och känslan genom att fundera över textilval; genom att välja ett mjukt filtrerande material som dem i vår gardinserie Silhouette®, eller genom att välja en varm färg som gul eller svagt guldfärgad, får ljuset som skiner igenom ytterligare värme.

Effektfullt skuggspel från en persienn Effektfullt skuggspel från en persienn

Rama in och tänk på mönstret

Eftersom även dina fönster bidrar till känsla och helhetsintrycket i ditt rum blir det viktigt att gardinerna inte införskaffas i förbifarten.

Använder du dig av ett neutralt färgschema kan gardinerna bidra med färg såväl som helt ändra känslan i rummet när de är fördragna. Var inte låst vid tanken att man alltid måste matcha! Genom att alternera olika nyanser och mönster kan olika sektioner framhäva varandra. Dessutom undviker du att skapa känslan av ett stort massivt “block” i rummet.

LÄS MER om att inreda med ljuset i vår e-bok ”The Art of Window Styling” >

Livet bakom Silhouette gardiner i panoramafönster Livet bakom Silhouette gardiner i panoramafönster

Insyn och säkerhet

Gardiner för stora fönster kan vara ett lyxproblem, men det finns också andra saker att tänka på när man ska skaffa dem.

Hur du hanterar insyn och säkerhet kan vara viktigt att tänka över. Om du är hemifrån en längre period kanske du inte vill att dina gardiner alltid ska vara i ett och samma läge, eftersom det får huset att se obebott ut. Tidsinställda gardiner har tidigare varit en praktisk lösning för detta problem, men nu finns ett ännu smartare alternativ: PowerView® motorisering, som gör att du, via en app, kan styra gardinerna med din mobiltelefon eller surfplatta – oavsett var du än befinner dig i världen.

Unikt erbjudande på smarta gardiner

Köp PowerView® gardiner under mars och april – spara pengar på motorn! Du sparar 500 kr/motor, det vill säga, köper du tre gardiner med PowerView® automatisering sparar du 1 500 kr.

Erbjudandet gäller alla Luxaflex® gardiner som betjänas med PowerView®, som t.ex. rullgardiner, Duette®, plisségardiner och persienner.

Energieffektiva Duette® gardinen, modell Architella® för extra isolering Energieffektiva Duette® gardinen, modell Architella® för extra isolering

Energieffektiva gardiner anpassade för det svenska klimatet

Isolerande gardiner, som till exempel vår energieffektiva Duette® gardin, med vår unika och varumärkesskyddade Architella® i spetsen, håller värmen inne under kalla nätter och håller extrem värme ute när temperaturen stiger utomhus. På så sätt sparar du energi och i förlängningen pengar, något som annars kan bli ett problem med stora fönster. Att investera i isolerande gardiner kan få dina fönster att bli ett element som tillför någonting till rummet, snarare än ett problem du behöver lösa. Bara fördelar helt enkelt!

Tycker du om våra gardiner för stora fönster? Få mer inspiration genom att titta på vårt produktutbud.