Gardiner skapar harmoni hemma hos danska Lisbeth Beck Mortensen

  • Trender

Att inreda med gardinlängder har gjort stor comeback i hela Skandinavien. De får lov att ta mer och mer plats i det moderna hemmet, helst från tak till golv och gärna hängande i flera lager. I Lisbeth Beck Mortensens nybyggda hem utanför Århus i Danmark tjänar gardinerna flera syften.

Gardinerna verkar nästan som installationskonst i Lisbeths kreativa och färgstarka interiör. Dessutom tillför de en estetisk mjukhet till de stora fönsterpartierna och den imponerande takhöjden på fyra meter i den öppna planlösningen som utgör vardagsrum och matplats.

Funktionellt ger de familjen möjlighet att kontrollera ljusinsläpp till perfektion. De kan välja att skärma av helt genom att ha båda gardinerna fördragna, eller så kan de omvandla det skarpa ljuset till ett mjukare och behagligare ljus med den transparenta gardinen.

Lisbeths djärva färgval, bestående av en ljusrosa florstunn gardin från vävserien Wisper ihop med en tyngre och tät korngul gardin från vävserien Polo, ger unika färgspel som skiftar i takt med solens placering under dagen.

Vi ställde Lisbeth några frågor om hennes beslutsprocess, från tankar och drömmar till det färdiga resultatet. Läs vad hon hade att säga om sin gardinresa:

Dubbla gardiner; transparent Wisper och tät Polo Dubbla gardiner; transparent Wisper och tät Polo

Var det svårt att välja gardiner till ett så pass viktigt rum som vardagsrum/allrum?

”Eftersom vi har bott i huset ett par år, stod det klart för oss vilka utmaningar som gardinerna helt praktiskt skulle hjälpa oss att lösa, så beslutet om två lager väv, en tätvävd och en transparent, var nästan självklart. Men det var absolut inte något som vi övervägde när vi flyttade in, så kanske är det lite som i ett gammalt hus – att man ska bo in sig ett tag för att komma fram till de verkliga behoven.

Däremot var det svårare att välja färger, och hade jag inte haft en riktigt duktig rådgivare så hade jag nog fortfarande stått här med mina vävprover! Färger har stor betydelse för oss i vår inredning, och med fyra meter till taket var jag lite rädd för att gardinerna skulle bli för dominerande. Men det blev precis tvärtom. Gardinerna binder ihop rummet och markerar takhöjden på ett fint sätt.”

Transparent och tät gardin i kombination Transparent och tät gardin i kombination

Vilken stil och stämning var du på jakt efter när du valde gardinerna?

”Vår inredning är färgrik och jag tror att jag, utan att riktigt tänka på det, oftast väljer varma nyanser eftersom de skapar en skön stämning. Jag hoppades också att gardinerna skulle ge rummet textur och harmoni som en kontrast till våra betonggolv och höga väggar – vilket de också har gjort.

Den rosa transparenta gardinen skärmar av solens skarpa strålar men vi kan fortfarande skönja trädgården och uteplatsen, medan den korngula gardinen ger oss fullständig avskärmning. Vi upplevde egentligen inte att vi hade akustikproblem men vi märker att gardinerna bidragit till en positiv skillnad, så det är en liten bonus som vi fick på köpet.”

LÄS OCKSÅ: Få ett akustiskt välbefinnande i hemmet

Skiftande färgspel som binder ihop inredningen Skiftande färgspel som binder ihop inredningen

Tvekade du någon gång över sammansättningen av så pass olika vävar och nyanser i ett och samma fönsterparti?

"Med ett stort urval, inte bara färger utan också vävkvaliteter och olika strukturer, var det verkligen A och O med bra rådgivning så att vi skulle få tillgodosett våra funktionella behov på solavskärmning. Och det var överraskande att se hur en textil kan ändra uttryck fullständigt när ljuset faller på. Det var en spännande process och jag kände mig faktiskt helt säker på de olika strukturvalen. Gardinerna kompletterar verkligen varandra och jag älskar att de både kan vara funktionella och estetiska samtidigt som de tillför så mycket stämning och karaktär till rummet.

Vi inreder med riktigt mycket färg, och precis som vår gardinrådgivare sa, så skulle alla färger gifta sig med varandra. Jag var helt säker på att den transparenta gardinen skulle vara i denna läckra nude/rosa nyans och att den korngula gardinen skulle fånga upp nyanserna från vårt betonggolv så att väggar, golv och gardiner nu är en helhet. Stilen kallar vi för moderna mormor – mest för att min man sa att färgerna förde tillbaka honom till sin mormors vardagsrum, vilket faktiskt är en väldigt trevlig tanke.”

LÄS OCKSÅ: Inred ett avslappnande hem i hotellstil

Skräddarsydda gardiner från tak till golv Skräddarsydda gardiner från tak till golv

Vad har reaktionerna varit på dina nya gardiner?

”Jag hade faktiskt aldrig trott att gardinerna skulle ha SÅ stor effekt i vårt vardagsrum, och jag tror att folk som kommer hem till oss och de som följer med på Instagram, har precis samma uppfattning. Det är en så markant förändring av rummet, och visar verkligen betydelsen av vad färger och textil kan göra med ens inredning."

LÄS OCKSÅ: Gardiner till nybyggt hus – Så väljer du rätt!

Mer inspiration

Har du blivit inspirerad av Lisbeth Beck Mortensen så kan du följa hennes kreativa universum på Instagram, under @lisbethbeckmortensen.

Lisbeth Beck Mortensen Lisbeth Beck Mortensen

Vill du också komma i kontakt med kompetent rådgivning för att välja de helt rätta gardinerna till ditt hem? Kontakta då någon av våra många återförsäljare landet över och påbörja ditt gardinäventyr!