Ge ditt gamla hus nytt liv med nya gardiner

  • Tips, Komfort

Gamla hus har massor av själ och karaktär, men kan behöva ett välförtjänt ansiktslyft. Husen är fulla av möjligheter till kreativa förvandlingar, och det var precis dessa möjligheter som danska Julie, som står bakom bloggen It’s My Passions, och hennes fästman Anders, såg när de flyttade in i sin 70-talsvilla.

Efter en renovering står paret nu med sitt drömhus, som de har fulländat med gardiner från Luxaflex®. Gardinerna lyfte huset och gav den perfekta balansen mellan modern inredning och husets ursprungliga känsla.

”Huset är helt annorlunda från hur vi trodde att vi skulle bo. Den tidigare ägaren bodde bara här halva tiden, så huset hade mycket kvar från 70-talet, som små mörka rum och tunga gardiner.”

70-talsvillan blev den gyllene medelvägen

När Julie och Anders började leta hus kunde ingen av dem föreställa sig att bo i en 70-talsvilla. Julie har alltid älskat danska murmästarvillor från 50-talet, medan Anders har drömt om röda tegelvillor från 80-talet, så en 70-talsvilla med platt tak och vitt tegel var långt från vad de drömde om. Men från första gången de såg huset kunde de inte sluta tänka på det.

Julie och Anders drömde om att bevara själen i 70-talsvillan, men ville öppna upp de små rummen och göra huset ljusare. Det innebar en renovering av både kök, vardagsrum, badrum, fönster och ovanvåning, medan paret dessutom rev väggar för att öppna upp och släppa in ljuset.

Duette® med Top Down/Bottom Up är en energieffektiv gardin som enkelt placeras längst upp, ner eller i mitten av fönstret. Gardinen ger en optimal avskärmning, komfort och ljuskontroll.

”Ett gammalt hus som vårt är fyllt av skeva vinklar och specialmått. Därför är det skönt att alla gardiner skräddarsys så att de passar perfekt till vårt hem”

Udda mått innebar olika gardiner

När paret flyttade in i sin 70-talsvilla visste de att de skulle behöva nya gardiner, men inte hur omfattande det skulle bli om de skulle ordna dem själva. Även om en del av rummen i huset ser ungefär likadana ut, upptäckte Julie och Anders att inga mått på dörrar och fönster är identiska. Det skapade ett behov av skräddarsydda lösningar, och deras tanke på att själva ordna med gardiner kastades bort.

Julie och Anders har valt olika gardinmodeller som passar husets olika fönster och familjens behov:

LÄS OCKSÅ: Nordisk bohemstil – Inspireras av Emily Salomon

Mörkläggande rullgardiner i parets sovrum Mörkläggande rullgardiner i parets sovrum

”Mitt bästa råd till andra som flyttar in i en äldre villa, är att bo in sig i huset och få en känsla för vad huset kan, innan du väljer gardiner. Upptäck hur solen sträcker sig in i rummen och se om trädet utanför stänger ute ljuset.”

Lär känna behoven i ditt hem

Julie och Anders bodde ett tag i sitt hus innan de inledde gardinprocessen. De ville först lära känna huset och se solens ljus och effekt i de olika rummen.

”Vi upptäckte att vi behöver kunna skärma av det mittersta fönstret i matsalen medan vi äter. Det hade vi inte vetat om vi inte hade bott in oss först. Jag tror att vi hade valt enkla rullgardiner och inte Duette® med Top Down/Bottom Up funktion om vi inte hade sett det specifika behovet,” berättar Julie.

LÄS OCKSÅ: Inred dig till bättre dagsljus och ökat välbefinnande

Efter: vackra Duette® gardiner med Top Down/Bottom Up, på plats - Före: utan gardiner gapade fönsterna tomma

Värdera det praktiska och visuella lika högt

Det är viktigt för Julie att gardinerna inte bara har ett praktiskt syfte, utan även är en del av husets inredning och stil. ”Det får aldrig bli så praktiskt att det inte är fint,” berättar Julie.

I ett hus med stora fönster spelar gardinerna en stor roll för inredningen, då de visuellt fyller mycket när de är fördragna. Julies gardiner skulle behöva vara dekorativa och bidra till hemmets atmosfär och gamla själ.

LÄS OCKSÅ: Kom ihåg gardinerna när du flyttar

Gardinerna skapar en röd tråd genom hemmet

Julie och Anders ville ha gardiner som gav liv till deras vit och svarta hem. Med hjälp av en gardinexpert kom de fram till de perfekta lösningarna för deras hem. ”Det är så snyggt att ha samma märke och färg genom hela huset. Vi fick besök av en gardinexpert som gav råd om t.ex. hur mycket ljus de olika materialen släpper igenom. Det gav oss ett visuellt intryck av hur styling, färgval och gardinvävens täthet skulle passa ihop med våra möbler och väggar.”

Paret har valt gardiner i en beige nyans i hela huset för att skapa en röd tråd genom bostadens inredning. Den beigea nyansen har en len ton och mjukar upp husets vita väggar.

LÄS OCKSÅ: Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande

”Till vardagsrummet har vi valt breda lameller. Våra gardiner ger en designeffekt till rummet och skapar en helt ny ”vägg” när de är fördragna.”

Efter - det älskade vardagsrummet, hemmets nya samlingspunkt, med lamellgardiner Efter - det älskade vardagsrummet, hemmets nya samlingspunkt, med lamellgardiner
Före - vardagsrummet vid inflyttning - Renovering klar, men gardiner saknas

Gardinerna gjorde vardagsrummet till husets hjärta

När paret fått lamellgardinerna på plats blev vardagsrummet Julies favoritrum. Rummet har blivit en samlingspunkt där paret umgås med dottern och njuter av kvalitetstiden tillsammans. Rummet har stora fönster från tak till golv, där Julie njuter av utsikten över trädgården, och när solen tittar fram kan lamellerna skärma av och hålla temperaturen nere.

Lamellgardiner är optimala till stora fönster där de kombinerar elegans och funktion. Vinkeln på lamellerna kan ställas in, vilket gör dem till en flexibel gardinlösning som ger både behaglig ljuskontroll och insynsskydd.

Flexibla lamellgardiner i parets vardagsrum Flexibla lamellgardiner i parets vardagsrum

Glöm inte gardinerna i renoveringsbudgeten

Om Julie skulle göra om renoveringen hade hon bara önskat att hon visste en sak: ”Vi har alltid haft gardiner på inköpslistan, men när vi började renoveringen tänkte vi bara på färg, tak och golv. Vi glömde helt bort att budgetera för gardiner, så när vi plötsligt stod där och behövde dem, var de en stor extrautgift”, säger Julie.

Det är viktigt att prioritera gardinerna i budgeten, då de spelar en enorm roll för ditt välbefinnande och bidrar till att skapa känslan av hemma. Priset på gardiner till bostaden beror på faktorer som antal, storlek, modell och om de har PowerView® Automation eller inte.

LÄS OCKSÅ: Gardiner till nybyggt hus – Så väljer du rätt!