"Gardinerna har gett vår fina gamla lägenhet ett modernt lyft..."

  • 25 maj 2022
  • Maja Lind
  • Tips, Komfort

När Nadia Stenberg och Daniel Mac Cabe flyttade in i sin charmiga lägenhet med gamla trägolv och höga stuckaturtak på Fredriksberg i Köpenhamn var det viktigt för dem att inreda den med respekt för rummens ursprungliga stil och stämning.

Samtidigt ville paret lyfta fram sin egen personliga, moderna stil i inredningen av lägenheten. Här hjälpte gardinlängder till att föra samman elementen till en balanserad helhet.

Skräddarsydda gardiner i sovrummet Skräddarsydda gardiner i sovrummet

"Vår personliga stil kännetecknas av modern design som såväl den lugna och lyxiga stilen man finner på boutiquehotell. Men viktigast av allt, inredningen av lägenheten ska skapa ro och harmoni kring vårt familjeliv, vilket gardiner har hjälpt till att förverkliga i vår lägenhet, säger Nadia.

"De dubbla gardinerna skapar en exklusiv atmosfär i sovrummet. Varje dag är som att checka in på en spavistelse, där det finns möjlighet att koppla av och varva ner. Gardinerna har också hjälpt till att skapa en lugn och avkopplande atmosfär i vardagsrummet. En extra dimension av komfort”, fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: Inred ett avslappnande hem i hotellstil

Vita genomsiktliga gardiner i vardagsrummet Vita genomsiktliga gardiner i vardagsrummet

Vad avgjorde valet av gardiner till lägenheten?

"Vi ville kombinera lägenhetens gamla charmiga stil med en frisk fläkt, ungefär som hotellstilen där nytt och gammalt förenas i en fin kombination. De långa, vackra gardinerna kombinerar den moderna stilen med hotellatmosfären, och vi är oerhört nöjda med råden från Luxaflex, som i så hög grad uppfyllt våra drömmar.

Valet av färg var ganska enkelt eftersom vi båda ville ha neutrala nyanser. Vi valde en beige färg på den tjockare sammetsgardinen i sovrummet och i resten av lägenheten har vi valt vita transparenta gardiner som ger hemmet en fin elegans."

LÄS OCKSÅ: Så får du ett hem i naturlig och nordisk inredning

Vackra gardiner intill de franska dörrarna Vackra gardiner intill de franska dörrarna

Är det skillnad på gardinernas funktion i sovrummet och vardagsrummet?

"Ja – i sovrummet har vi både mörkläggningsgardiner och tunnare voliegardiner. Voliegardinerna, eller undergardinerna, används dagtid för att begränsa insyn samtidigt som vi får ta del av dagsljuset, medan sammetsgardinernas primära syfte är att göra rummet mörkare och ge oss en god natts sömn. Syftet med gardinerna i vardagsrummet är att skapa en blid och elegant atmosfär, samtidigt som det moderna inslaget bibehålls med neutrala färger.

Vi har även valt att ha gardiner vid våra franska dörrar mellan de två en-suite vardagsrummen, eftersom vi vill kunna separera vårt sovrum med vårt vardagsrum.

Vi är postivit överraskade av resultatet – gardinerna har gett vår fina gamla lägenhet en alldeles speciell karaktär och ett modernt lyft."

LÄS OCKSÅ: Gardiner skapar harmoni hemma hos danska Lisbeth Beck Mortensen

Har ni några goda råd till andra som ska inreda liknande lägenhet av äldre karaktär?

"Vår bästa rekommendation är att man ska följa sin känsla, och inreda som man trivs bäst själv. Vi har, så långt det är möjligt, försökt respektera lägenhetens ursprungliga detaljer och behållit den ståtliga stilen, vilket också är anledningen till att våra gardiner går i neutrala och lugna färger", avslutar Nadia.

Nadia Stenberg & Daniel Mac Cabe Nadia Stenberg & Daniel Mac Cabe

Är du i samma sits som Nadia och Daniel, eller är du bara nyfiken på hur gardiner kan ge ditt hem lite elegans? Här hittar du din närmaste Luxaflex® återförsäljare, som står redo att hjälpa dig igång med din gardindröm.