Inred hållbart med gardiner

  • Daniel Nilsson
  • Komfort

Hållbarhetsfaktorn som sveper över stora delar av världen påverkar våra liv, vår konsumtion och vårt sätt att inreda våra hem. Vill du ha ett mer hållbart hem behöver du tänka grönt jämsides med stil och pris.

Dina gardiner blir mer hållbara om du väljer god kvalitet, bra isoleringsförmåga, hållbara material och lokal produktion.

Varför välja grönt?

Överkonsumtion och slit-och-släng-kulturen är på tillbakagång. Dagligen blir allt fler människor medvetna om hur deras val påverkar koldioxidutsläppen och klimatförändringen. När medvetenheten om vårt gröna ansvar ökar börjar allt fler människor sortera sitt avfall, återvinna och energieffektivisera – och göra mer miljövänliga val i största allmänhet.

Du kan ta ett steg mot en grönare vardag genom att välja mer hållbara gardiner till din inredning.

Hållbar inredning med gardinkollektionen Sea Hållbar inredning med gardinkollektionen Sea

Goda råd för en hållbar inredning

Den gröna och hållbara förändringen börjar med de val du gör. Det är ingen ”quickfix” men ju fler som väljer grönt, desto bättre är det för vår planet. Så inreder du mer hållbart:

1. Köp inte mer än du behöver

2. Minimera plast i inredningen eller välj återvunnen plast

3. Undvik modeflugor som snabbt blir omoderna

4. Välj hållbar kvalitet framför att köpa nytt ofta

5. Minska energiförbrukningen med LED-lampor och gardiner med isolerande effekt

6. Välj interiör med certifierad miljömärkning

7. Inred med lokalproducerat

8. Skapa en historik och lägg till personlighet med återvunna material

9. Köp gardiner som tillverkas först vid beställning istället för massproduktion

Vilka gardiner är mest hållbara?

Gardiner kan vara hållbara på olika sätt och därför finns det inget enkelt svar på om det är mest hållbart att välja lokalproducerade, miljöcertifierade eller energieffektiva gardiner. Men ju fler kriterier som uppfylls, desto bättre.

Luxaflex® har flera lösningar som produceras hållbart av återvunna material och väv tillverkad av t.ex. plast från havet. Flera av våra gardiner är dessutom miljöcertifierade och en del kan minska energianvändningen vilket gör att mindre resurser används.

LÄS OCKSÅ: Återvunnen plast från haven blir till gardiner >

Inred hållbart med Duette® gardiner och väven Eternity - Close up på Eternity, en väv tillverkad av 40 % återvunnen plast

Kvalitet är bra för miljön

God kvalitet och hållbar design hänger ihop. En hållbar och tidlös design kommer du ha glädje av under en längre tid och det ger dina gardiner en längre livslängd och minskar din konsumtion. Välj därför kvalitet i design och färger som du inte kommer att tröttna på.

Skräddarsydda gardiner är lyx av hög kvalitet. Genom att välja skräddarsydda gardiner undviker du massproduktion där hållbarhet vanligtvis inte spelar en stor roll i tillverkningen. Massproducerade varor riskerar dessutom att bli avfall innan de ens har använts, vilket är ett enormt slöseri med naturresurser.

Gröna fördelar med gardiner som spar energi

Att använda gardiner är i sig ett steg mot en hållbar inredning. Av all värmeförlust från ett hem sker 50 % via fönstren och de är därför det ställe där mest värme försvinner. Men om du drar för gardinerna på kvällen och under natten kommer de ha en isolerande effekt.

I synnerhet är Duette® en isolerande gardin som håller värmen inne på vintern och ute på sommaren om du drar för gardinerna vid rätt tidpunkt. På så sätt spar du på energin och färre naturresurser används.

Hållbar gardin i Bamboo, model Top Down/Bottom Up Hållbar gardin i Bamboo, model Top Down/Bottom Up

Certifieringar gynnar vår planet

Du kan inreda med gott samvete när du väljer miljöcertifierade och hållbara gardiner. Och du kan enkelt få en hållbar gardin utan att kompromissa med vare sig kvalitet eller estetik.

Du kan minska trycket på jordens resurser genom att välja:

OEKO-TEX®: Välj OEKO-Tex® certifiering om du vill att dina gardiner ska vara fria från potentiellt skadliga ämnen. Många av våra vävar till plisségardiner, rullgardiner, gardinlängder och lameller är certifierade enligt OEKO-Tex® standard 100.

CRADLE TO CRADLE: 98 % av våra persienner i aluminium och flera av våra vävar är tillverkade av återvunna material och har Cradle to Cradle certifiering, vilket innebär att alla komponenter är fria från ämnen som är skadliga för människor eller miljön. Över 400 vävar i vår Duette® kollektion bär Cradle to Cradle certifiering.

GREENGUARD®: Certifieringen har omfattande standarder och strikta kemiska utsläppsgränser. Flera av våra gardiner är GreenGuard® certifierade och bidrar därmed till ett hälsosamt inomhusklimat.

GREENSCREEN: Vi använder vävar med Luxaflex® GreenScreen till våra rullgardiner och lamellgardiner (Sea-Tex® och Sea-Tex® NXT). De hållbart framtagna och kräver endast 20 I vatten/m2 väv. En liknande gardin i bomull kräver 1 600 I/m2. Vävarna är gjorda av 50 % plast från havet och 50 % polyester.

FSC: Certifieringen Forest Stewardship Council säkerställer att träslaget i våra träpersienner kommer från skogar som förvaltas ansvarsfullt. FSC tar hänsyn till nuvarande och framtida generationers sociala, ekonomiska och ekologiska intressen.

Eternity, Bamboo och Revival: I vår Duette® Eternity-serie är 40 % av gardinen tillverkad av återvunnen plast. Duette® finns också i Bamboo som är tillverkad av naturliga bambufibrer. Dessutom kan du välja plisségardiner i serien Revival som är gjorda av 100 % återvunna material.

Köp lokalt och minska koldioxidutsläppen

Varor som transporteras långt stärker samhandeln, men har inga positiva effekter på koldioxidutsläpp och klimatförändringar. Lokal produktion är därför en viktig faktor om du vill inreda grönare.

Många av Luxaflex® gardiner tillverkas i Danmark och Sverige – däribland Duette®, plisségardiner, och rullgardiner. Våra övriga gardiner produceras i Europa.

Vill du veta mer?

Om du ska inreda med gardiner kan du hitta mängder med tips, råd och inspiration på vår blogg som kommer väl till pass när du ska välja nya gardiner.

Hållbara träpersienner med FSC-certifiering Hållbara träpersienner med FSC-certifiering