Hur får jag gardinerna att hänga snyggt? 10 frågor och svar.

  • 16 maj 2022
  • Maja Lind
  • Tips

Det finns en mängd olika sätt att hänga gardiner på, och vi förstår att det kan verka utmanande. Därför har vi samlat en del vanliga frågor vi stöter på dagligen i olika sammanhang som vi ger svar på, så att du kan komma ett steg närmare ditt val av nya gardiner.

Och det bästa av allt, hos någon av våra många återförsäljare landet över får du all tänkbar hjälp – från rådgivning och måttagning till montering och upphängning.

Dubbla gardiner för dubbel effekt Dubbla gardiner för dubbel effekt

1. Hur hänga dubbla gardiner?

Något som blivit riktigt populärt den senaste tiden är dubbla gardiner, d.v.s. en tunnare transparent gardin i kombination med en tjockare, tätare gardin. Denna typ av upphängning är vanlig på hotell, vilket också gett upphängningen namnet ”hotellgardiner”.

Hur sätter man upp hotellgardiner?

Eftersom tanken är att du dagligen ska dra för och från dina gardiner så är gardinskenor helt klart att rekommendera. Till skillnad från en gardinstång har gardinskenan ett spår i sig där glid löper fram och tillbaka för enkel förflyttning av gardinen.

Du placerar skenorna med tillräckligt mycket mellanrum så att gardinerna löper fritt utan att slå i varandra. Hur stort avståndet ska vara beror på vilken gardinmodell du väljer.

Hos din återförsäljare får du dels goda råd, men också hjälp med montering och gardinupphängning.

LÄS OCKSÅ: Inred ett avslappnande hem i hotellstil

2. Hur får man till de jämna och fina vågorna på gardinen?

En del skulle svara att du ska använda tomma toalettrullar för att få till vågorna. Vi rekommenderar en ännu enklare lösning: glid-på-snöre.

Med glid-på-snöre i din gardinskena får du de där bestående vackra vecken oavsett om gardinen är från eller fördragen. Det fiffiga med glid-på-snöre är att gliden har sina fasta positioner tack vare snöret som löper emellan, vilket i sin tur gör att du inte kan dra ut vecken.

Tiden då du behövde rätta till dina veck efter varje gång du använt gardinen är förbi!

För den ultimata gardinupphängningen väljer du en automatiserad gardinskena som kan prata med hemmets smarta hem-lösning.

Beställ din skräddarsydda lösning på gardin och gardinskena med glid-på-snöre hos din lokala Luxaflex® återförsäljare.

Gardinskena infälld i taket Gardinskena infälld i taket

3. Hur sätter man upp skenor i taket?

Takmonterade gardinskenor gör att fönstret ser större ut, eftersom känslan av rymd uppstår. I vårt sortiment finns hålslagna gardinskenor som du fäster direkt i taket med skruv, men det vanligaste är ändå att man först monterar ett diskret takfäste i taket och därefter klickar i gardinskenan.

Hur hänger man upp gardiner i taket?

När den takmonterade gardinskenan med tillhörande glid är på plats hänger du bara gardinen på plats med hjälp av de krokar du förmonterat på gardinen.

Låter det fortsatt som något utav en utmaning? Kontakta någon av våra många återförsäljare som dagligen hjälper till att montera gardinskenor och hänga gardiner.

4. Hur sätter man upp gardiner i skenor?

I gardinskenan trär du glid med ögla. I öglan hänger du gardinkroken, som du redan placerat i gardinens fastsydda band med små fickor/fållor (enligt konstens alla regler). Typ av krok beror på vilken effekt på gardin du vill ha och vanligast är en s.k. rynkbandskrok (som numera används till mer än bara rynkband!) och fingerkrok.

Få hjälp med uppsättning och att välja gardinmodell hos någon av våra återförsäljare.

5. Hur ska man hänga upp gardiner?

Svaret på hur man ska hänga upp gardinerna beror på gardinmodellen och om den ska hänga på en gardinstång eller gardinskena. Men låt oss börja med gardinstång. En gardin med sydd kanal, eller en öljettgardin, trär du bara på gardinstången och du är klar medan en rynkbandsgardin eller veckbandsgardin behöver ringar som gardinens små krokar ska hängas i. Om din gardin ska hänga i en gardinskena så behöver du glid i skenan, vari du hänger gardinens små krokar.

Väljer du en skräddarsydd gardinlösning från Luxaflex®, får du hjälp med allt detta hos din återförsäljare.

I vårt sortiment finns måttbeställda gardinskenor och gardinstänger, samt en mängd kvalitetstyger att välja din skräddarsydda gardinuppsättning från.

6. Hur får jag gardinerna att hänga snyggt?

Alla våra skräddarsydda gardinmodeller har isydda bottentyngder som hjälper till att få ett snyggt fall på gardinen. Därtill finns det en mängd olika små tips på hur man får gardinen att hänga snyggt. Kontakta en Luxaflex® återförsäljare så får du råd och hjälp.

7. Hur långt från väggen ska gardiner hänga?

Tumregeln är att gardinerna ska hänga tillräckligt långt ut från väggen så att de inte slår i, vare sig vägg, fönsterbräda eller andra utstickande saker som t.ex. dörrhandtag.

Hur långt ut ska gardiner sitta?

Efter det att du tagit höjd för utstickande saker som fönsterbräda och dörrhandtag, kommer nästa faktor – nämligen val av gardinmodell och hur djup draperingen är (s.k. draperingsdjup). Absolut enklast är att kontakta en återförsäljare där du får hjälp med precis allt detta – från måttagning, montering och upphängning så att du får en gardin som hänger perfekt i ditt fönster.

Väggmonterad gardinlösning Väggmonterad gardinlösning

8. Hur högt ska man sätta gardinstången?

En gyllene medelväg har ofta varit att placera gardinstångshållarna 10 cm upp och 10 cm ut från fönsterramen. Men fler och fler vill ha känslan av en gardinvägg och då rekommenderar vi längre upp mot taket och längre gardinstång (och därmed fler hållare jämnt fördelat beroende på gardinens tyngd).

Var placera gardiner?

Är det känslan av gardinvägg du vill åt så ska du helt klart på gå en längre gardinstång (eller gardinskena) och gärna placera den en bit upp, så högt det går. Gardinen ”parkeras” då på väggen utan att stjäla dagsljus från fönstret och du skapar samtidigt mer rymd i rummet och fönstret upplevs större.

Något annat att fundera på är om du vill ha mötande gardiner, det vill säga gardiner på vardera sida om fönstret eller om du vill samla gardinen på en sida/vägg när den är fråndragen – här är det endast smak och behag som styr.

Perfekt avstånd mellan gardin och golv Perfekt avstånd mellan gardin och golv

9. Hur långt över golvet ska gardiner hänga?

Hur långt från golvet som gardinerna ska vara är en smaksak. En del vill att de vila bylsigt mot golvet, andra föredrar att de hänger fritt. Är tanken att du ska dra för och från gardinerna dagligen så är frihängda gardiner att föredra.

Hur högt ska gardiner hänga från golvet?

Ungefär 2 cm är lagom. Det finns inget egentligt rätt eller fel, men du vill undvika känslan av för korta gardiner samtidigt som du inte vill att gardinerna ska släpa i marken. Hänger de fritt får du dessutom ett vackrare fall på gardinerna.

LÄS OCKSÅ: Gardiner skapar harmoni hemma hos danska Lisbeth Beck Mortensen

Gardinlängd i kombination med Duette® gardiner Gardinlängd i kombination med Duette® gardiner

10. Kan man ha olika gardiner i samma rum?

Självklart kan man ha olika gardiner i samma rum. Du kan t.ex. ha samma nyans på gardinlängderna men i två olika tätheter, eller så kan du ha samma täthet medan nyanserna på gardinlängderna är olika. Det hela beror på vad du vill uppnå och om det är någon speciell funktion du vill uppnå.

Du kan dessutom kombinera skräddarsydda gardinlängder med t.ex. en Duette® gardin eller rullgardin.

Hos våra kunniga återförsäljare får du goda råd när det kommer till val av gardiner.