Inred sovrummet med färg

  • 9 november 2022
  • Maja Lind
  • Tips

Har du också ett sovrum som behöver komma i stämning? Vårt bästa tips – våga addera färg och mängder av textilier. Gardiner är ett relativt enkelt sätt att förändra hela känslan i ett rum. Här får du några exempel för att komma i gång!

Ockragula gardiner i kombination med ljusa skira gardiner Ockragula gardiner i kombination med ljusa skira gardiner

Ockragul sätter guldkant på vardagen

Att vakna upp till gyllene nyanser sprider en värme i kroppen och ett leende på läpparna. Och för att ge sovrummet ännu en grad av ombonad känsla är ett tips att inreda med dubbla gardiner. Den textila känslan i rummet blir omedelbar och skapar också en positiv effekt på rumsakustiken.

LÄS OCKSÅ: Få ett akustiskt välbefinnande i hemmet

Royalblå gardiner och transparenta gardiner i sovrum Royalblå gardiner och transparenta gardiner i sovrum

Vakna upp till toner av royalblå

Kombinera naturliga nyanser med en mustig blå för att addera känslan av lyx. De skira och neutrala gardinerna skapar balans i rummet medan den blå gardiner suger in blicken i rummet och låter en i övrigt neutral vägg få liv.

LÄS OCKSÅ: Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande

Dubbelt upp av lila gardiner i sovrum Dubbelt upp av lila gardiner i sovrum

Kombinera olika nyanser av samma färg

Dagsljuset är föränderligt, vilket också ger en extra dimension av liv till dina gardiner. Tänk dig två lager väv med olika nyanser av samma färg och vilket voluminöst färgspel det skapar i rummet. Dagtid fungerar den skira gardinen även som avskärmning för nyfikna blickar i fönster belägna på gatuplan.

LÄS OCKSÅ: Gör så här för att få känslan av lyx i din inredning

Därför ska du kombinera tunna och tjocka gardiner

”Så här när jag haft mina gardiner ett tag kan jag inte förstå hur vi kunde klara oss utan…”

Det första många tänker när de ser långa gardiner är den omedelbara inredningseffekten det ger, särskilt med gardiner från tak till golv. Och det är sant – det gör verkligen något med uppfattning av hela rummet och inte bara kring fönstren. Men att kombinera tunna med tätare gardintyger har även en flexibel och funktionell effekt. De tunna gardinerna motverkar nämligen direkt insyn, perfekt dagtid när du fortsatt vill kunna se ut och få naturligt dagsljus i rummet utan att känna dig uttittad. Med de tätvävda gardinerna stänger du ute solens direkta strålar, sover gott och mörkt.

LÄS OCKSÅ: Inred ett avslappnande hem i hotellstil

Långa gardiner har en positiv inverkan på din energiförbrukning

”Att våra gardiner kan hjälpa oss att spara på värmen var en ren bonus och ingenting jag egentligen tänkte på när vi valde dem.”

Om du använder dina gardiner på rätt sätt har de möjlighet att hjälpa till att sänka din energikonsumtion. Vintertid ska du tänka på att dra för gardinerna så snart mörkret faller (även om det är en stund kvar till läggdags) och öppna upp dem så snart det blir ljust – speciellt viktigt på soliga vinterdagar när solen står lågt och vi har en chans till att få hjälp med uppvärmningen inomhus.

Dina gardiner hjälper dig med:

  • Förhöjd inredningskänsla
  • Förbättrad rumsakustik
  • Isolering
  • Avskärmning & Mörkläggning

Vanliga frågor