Inred hemmakontoret för arbetsglädje och produktivitet

  • Tips, Komfort

Om du inte redan har ett hemmakontor, så har rådande omständigheter kanske öppnat dina ögon för fördelarna och inte minst behovet av ett kontor på hemmaplan. Få inspiration till hur du kan inreda ett stilfullt hemmakontor som ökar arbetsglädjen.

Att inreda hemmakontor på rätt sätt är viktigt för produktiviteten Att inreda hemmakontor på rätt sätt är viktigt för produktiviteten

| 5 råd för hemmakontoret

Om du ska arbeta hemifrån är det värt att ha ett rum eller hörn avsett för arbetet. Det ska vara ett ljust utrymme med goda förutsättningar att vara produktiv, kreativ och inspirerad. I synnerhet fem saker är viktiga att tänka på när du ska inreda en bra arbetsmiljö hemma:

- God belysning – utan att du bländas

- Trevlig omgivning som inspirerar dig

- Möjlighet att stänga om dig

- Sitt och stå ergonomiskt korrekt

- En bra skärm, mus och tangentbord

Bra arbetsbelysning ökar din produktivitet

Rätt arbetsbelysning kan öka din produktivitet med 23 %, så länge den inte bländar, blänker eller stör på annat sätt. Det visar forskningsstudier från Carnegie Mellon University (Loftness et al, 2003).

Du får den bästa belysningen om du kombinerar dagsljus med konstgjort artificiellt ljus. Dagsljuset är viktigt för ditt välmående, men det är inte tillräckligt för att skapa en bra arbetsbelysning. Se därför till att ha tillräckligt med ljus runt ditt tangentbord och dina papper.

För att undvika att ljuset reflekteras i din skärm bör du inte placera taklampan precis ovanför dig. Undvik även att placera din skärm så att du varken har rygg eller ansikte direkt mot fönstret, då ljuset kan reflekteras i skärmen. Sitt i stället med sidan mot fönstret.

Inred med rätt gardiner till kontor - mängden ljus och avskärmning spelar roll Inred med rätt gardiner till kontor - mängden ljus och avskärmning spelar roll

| Få dagsljus utan att bländas, med rätt gardiner

Gardiner kan hjälpa dig att få en bra arbetsbelysning där du får in dagsljus utan att bli bländad. Speciellt två gardintyper är optimala för hemmakontoret; Duette® och rullgardiner som båda kan styras manuellt eller med PowerView® automation.

Rullgardiner med en metalliserad screenväv förhindrar effektivt både bländande ljus och värme, samtidigt som du fortfarande kan se ut. Det är just kombinationen av avskärmning och möjligheten att se ut, samtidigt som inomhustemperaturen bibehålls på en behaglig nivå, som gör screenväven speciell. Screenväv används ofta i kontorsmiljöer, så om du har ett dedikerat kontor hemma är detta en perfekt lösning.

Duette® gardiner med modell Top Down/Bottom Up är en smart och dekorativ lösning när du har kontor i t.ex. vardagsrummet. Duette® finns i en uppsjö av färger, och kan därför matchas med resten av inredningen. Du kan placera gardinen mitt på fönstret, och på så sätt få både optimal utsikt och ljusinsläpp, utan att solen stör dig.

LÄS OCKSÅ: Gardinerna gav avskärmning – utan att kompromissa med ljuset >

Din omgivning påverkar din produktivitet

Vår omgivning påverkar vårt humör och produktivitet – och det gäller även hemmakontorets inredning. Om du inte bryr dig om kontorets inredning finns det en stor risk att du hamnar i en ofördelaktig arbetsställning i soffan eller vid köksbordet.

Därför kan det vara en bra idé att återskapa det du gillar bäst med ditt vanliga kontor. Det kan vara en färg, växter, foton på familjen eller ett fönster att titta ut genom. Du kan t.ex. välja gardiner i en färg som ger en speciell känsla i ett rum och som ökar arbetsglädjen.

LÄS OCKSÅ: Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare >

Att inreda hemmakontor hjälper till att skapa en produktiv arbetszon Att inreda hemmakontor hjälper till att skapa en produktiv arbetszon

Kontor i vardagsrummet? Se förslag på avskärmning

Om du inte har lyxen att kunna avsätta ett helt rum som arbetszon är det oftast en del av vardagsrummet som får bli kontor. Här kan barn, husdjur, tvätt och annat sätta koncentrationsförmågan på prov. En klar fördel är att kunna stänga dörren om arbetsplatsen, så att du enklare kan skilja på arbete och fritid, men om det inte är möjligt måste du tänka kreativt för att skapa en produktiv arbetszon.

Ditt vardagsrum har kanske en given kontorshörna där du kan få lite arbetsro. Du kan avgränsa kontoret genom att t.ex. måla väggen vid skrivbordet, men även inreda med rumsavdelare och skiljeväggar. Exempelvis kan långa gardiner skapa en exklusiv och mycket flexibel avdelning, medan en hylla till prydnadssaker och böcker bidrar till stämningen i både vardagsrummet och på kontoret.

Inspiration till ditt hemmakontor - Flexibla gardiner till kontor, för rätt mängd ljus och avskärmning

Skapa en produktiv zon med möblerna

Matrumsstolar är inte till för att sitta och arbetas på en hel dag. Med en ergonomisk stol har du förutsättningen att sitta bekvämt. Du mår inte heller fysiskt bra av att sitta ner hela arbetsdagen. Ett höj- och sänkbart bord är perfekt för att säkerställa omväxling och minska belastningen på kroppen. Bordets yta ska vara matt för att undvika blänk.

Utan en bra skärm, mus och tangentbord riskerar du obekväma arbetsställningar, ömma muskler och slitage! Skärmen bör bara minst 24” så att du får en bra överblick. Den bör vara matt och reflektionsfri för att du ska slippa att bländas av ljuset från föns-ter och lampor. Dessutom ska skärmen kunna vinklas och justeras i höjd, så att dina ögon är i höjd med skärmens övre kant – det skonar din nacke och dina axlar. Om du arbetar mer än två timmar åt gången på din laptop ska du använda mus, då pekplattan annars sliter på din arm och axel.

Och kom ihåg att tänka in det livsviktiga ljuset, både det naturliga och det artificiella, i din inredning!

Vi vill arbeta mer hemifrån framöver

Mer flexibilitet i vardagen och ingen pendlingstid eller bilköer är några av de fördelar vi ser med att arbeta från hemmakontoret. Framöver kommer vi att arbeta mer hemifrån, då det gör det möjligt att arbeta utan störningsmoment. Därför har inredningen av hemmakontoret aldrig varit mer aktuell än just nu, då ett välinrett hemmakontor kan öka effektiviteten och skapa mer arbetsglädje.

LÄS OCKSÅ: Inred ditt hem för avkoppling och hemmamys, med Frida Fahrman >

Inspiration till hemmakontor, här med rullgardiner som bibehåller utsikten Inspiration till hemmakontor, här med rullgardiner som bibehåller utsikten