Gardiner till nybyggt hus – Så väljer du rätt!

  • Komfort

När ett nybyggt hus ska inredas kan det vara en utmaning att få till en charmig och personlig stil som skapar en inbodd känsla. Inredningen är det som sätter stämningen och stilen i dina rum. Rätt gardiner är en bra utgångspunkt och som kan göra en stor skillnad genom att de skapar en mjukare känsla och knyter ihop hemmet.

När du ska inreda ett nybyggt hus

Utmaningen med att inreda ett nybyggt hus kan vara att det ofta känns väldigt minimalistiskt och kanske till och med sterilt med stora rum, hög takhöjd, vita väggar, hårda ytor och stora fönster från golv till tak.

Som tur är kan din inredning, och i synnerhet dina gardiner, snabbt ändra på det och skapa en mjukare och mer personlig känsla. Gardiner kan också göra underverk för akustiken i ett nybyggt hus.

LÄS MER: Få ett akustiskt välbefinnande i hemmet >

Sovrumsfönster med Duette® gardin i kombination med gardinlängd, båda i mjuka dämpade färgnyanser Sovrumsfönster med Duette® gardin i kombination med gardinlängd, båda i mjuka dämpade färgnyanser

Gardiner är effektfulla

Gardiner är ett effektivt verktyg när du inreder. De kan göra ditt hem enhetligt och inbjudande och samtidigt erbjuda en mängd praktiska funktioner. Ett av de största misstagen när man inreder ett nybyggt hus är att inte prioritera gardinerna.

Det behövs många gardiner till ett nybyggt hus och därför är det bra att tänka på samspelet mellan gardintyp och färgval så att gardinerna på bästa sätt kompletterar husets övriga inredning. Det är inte alla gardintyper som passar i alla rum. I sovrummet kanske du vill ha mörkläggning, i vardagsrummet vill du kanske skärma av allt för starkt solljus och nyfikna blickar och i kök och badrum kan det vara en fördel att gardinerna är lätta att rengöra.

Tänk dig för innan du bara väljer vita gardiner!

Ska du välja färgstarka eller neutrala gardiner? Och ska de vara enfärgade eller ha lite mönster och struktur?

Plisségardiner med diskret dip-dye-effekt, från vitt till soft pistage Plisségardiner med diskret dip-dye-effekt, från vitt till soft pistage
Naturfärgad plisségardin med strukturerad väv och vackra veck Naturfärgad plisségardin med strukturerad väv och vackra veck

Goda råd för färg och struktur

Din första tanke kanske är att vita, enfärgade gardiner är det bästa. Men vita gardiner gör inte rummet! De kan till och med ha en bländande effekt eller kanske helt smälta ihop med väggen. Vår erfarenhet är att de flesta blir glada av lite färg – en mild nyans räcker för att skapa lite värme som gör rummet behagligare.

Många föredrar enfärgade gardiner som är det säkra, klassiska valet. Det är dock ingen dum idé att överväga gardiner med lite struktur eller kanske en diskret dip-dye-effekt – båda ger extra liv till dina gardiner.

LÄS MER: Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande >

Duette® och Twist ® är populära val till nybyggda hus

Det finns många gardinmöjligheter till ett nybyggt hus, men vilken gardintyp passar dig bäst? Bli klokare nedan:

Mångfacetterade plisségardiner är ett utmärkt val i nybyggda hus Mångfacetterade plisségardiner är ett utmärkt val i nybyggda hus

Duette® och plisségardiner

De två gardintyperna har en enkel och elegant look som passar till alla fönster. De liknar varandra, men ger olika uttryck och har olika funktioner. Gemensamt är att de kan dras upp så att de inte fyller ut fönsterramen för mycket. Den plisserade strukturen kan också ha akustiska fördelar.

Läs mer om Duette® gardiner och plisségardiner

Duette® gardiner är ännu ett optimalt val för nybygge med panoramafönster Duette® gardiner är ännu ett optimalt val för nybygge med panoramafönster
Silhouette® gardiner hjälper till att inreda nybyggda hus och tillför värme Silhouette® gardiner hjälper till att inreda nybyggda hus och tillför värme

Twist® och Silhouette® gardiner

Om du gärna vill dra för, men ändå behålla utsikten är Twist® och Silhouette® bra alternativ. Båda har den karakteristiska kombinationen av transparent tyg och de täta tyglamellerna som gör det enkelt att kontrollera ljusinsläpp, filtrera solens strålar och minska värmealstringen. Med dessa gardiner får du ett modernt utseende som framhäver arkitekturen.

Läs mer om Twist® och Silhouette®

Twist® gardiner har en flexibilitet som uppskattas i nybyggda hus med stora fönster Twist® gardiner har en flexibilitet som uppskattas i nybyggda hus med stora fönster
Hissgardinen inreder och mjukar upp hårda kala ytor Hissgardinen inreder och mjukar upp hårda kala ytor

Gardinlängder och hissgardiner

För ett mjukt uttryck som drar åt det bohemiska, är långa gardinlängder eller böljande hissgardiner det självklara valet. De långa gardinerna är också bra om man vill skapa en lyxig look som utstrålar lounge och hotellkänsla. Du kan även uppnå en ljus och lätt känsla med skira hissgardiner i linne eller bomull.

Läs mer om gardinlängder och hissgardiner

Maffiga gardinlängder ger nybyggen en förstärkt känsla av lyx Maffiga gardinlängder ger nybyggen en förstärkt känsla av lyx

Fortfarande osäker på val av gardintyp?

Gardiner till ett nybyggt hus är ett stort beslut. Därför är det alltid bra att få vägledning om just dina behov och estetiska krav – och hur detta matchar husets övriga stil.

Vi rekommenderar ett besök i något av våra många showroom landet över, där du kan se gardinerna ordentligt och testa olika betjäningsalternativ. Därefter kan du få besök av en expert för måttagning och samtidigt göra det slutliga färgvalet. Kanske tar ditt val en helt annan riktning än du först tänkt dig?