Inreda vinden? Så här skapar du en mysig och praktisk plats.

  • 31 maj 2024
  • Daniel Nilsson
  • Tips

Vinden är ofta stället för ouppackade flyttlådor eller där, handen på hjärtat, många onödiga saker står och samlar damm. Vilket slöseri med utrymme! En oinredd vind bjuder på många möjligheter – använd detta extra utrymme på ett smart sätt – här får du våra tips!

Inreda vinden till ett sovrum

Vill du skapa ett extra sovrum på vinden? Börja med att skissa upp en enkel planritning. En vind med snedtak och få fönster kräver lite extra planering. En takkupa eller takfönster är värt att överväga – dels för att få tillräckligt med dagsljus till sovrummet, dels för att fönster gör att rummet känns rymligare. Oavsett val av fönsterlösning, välj passande gardiner – gärna energieffektiva som hjälper till att isolera året runt.

Spana in våra mörkläggningsgardiner för sovrum och gardiner för takfönster (som även dessa bjuder på gott om mörkläggande alternativ).

Satsa på ljusa färger, gärna i kombination med trädetaljer eller en mörkare accentfärg för att få den där ombonade och mysiga känslan. Placera sängen i mitten av rummet så att det ser större ut samtidigt som du undviker den inklämda känslan. Rama in med en stor matta, som dessutom är skön för fötterna tidiga morgnar.

Organiserad förvaring. Bildkälla: Elfa Organiserad förvaring. Bildkälla: Elfa

Inreda vinden som extra, organiserad förvaring

För maximalt utnyttjande av de sneda väggarna på vinden är vårt tips att satsa på platsbyggd förvaring. På så sätt kan du förvara saker och/eller kläder som du bara behöver ibland, eller under en viss säsong, organiserat och fint (och dammfritt om du väljer en lösning med dörrar). Internet svämmar över med fiffiga lösningar, både för kläder hängande på galgar och förvaring i lådor.

Mitten av rummet är på så sätt fritt och du har en ostörd plats att rulla ut yogamattan på eller skapa en mysig och avskild läshörna.

Dag & Natt gardin, två gardiner i en Dag & Natt gardin, två gardiner i en

Inreda vinden som hobby- och mysrum

Till dig som vill använda vindsutrymmet som hobby- och TV-rum eller varför inte som ungdomslya – här har du möjligheterna! Om takhöjden tillåter, betona höjden genom att inreda med en hängstol, perfekt för avkopplande stunder. Satsa på ljusa nyanser för att få utrymmet att kännas större. Se till att du har tillräckligt med dagsljus för att utöva dina hobbyer, men tänk också på att avskärmning är viktigt när ni vill se på film eller ta en tupplur.

En perfekt lösning för detta är vår Dag & Natt gardin som kombinerar en ljus väv med en mörkläggande. Denna gardinmodell passar vanliga fönster och takfönster.

Inreda vinden som hemmakontor

Om du arbetar hemifrån regelbundet är det väldigt skönt att göra det på en lugn plats där du inte blir störd. Vinden erbjuder den perfekta lösningen! Gör det till ett trevligt hemmakontor med mycket dagsljus – det är bra för hälsan. Satsa på en industriell look genom att använda trä och svart metall eller skapa lugn med en vit och minimalistisk inredning. Vill du ha mer färg till ditt hemmakontor? Välj t.ex. blått och grönt, eftersom dessa färger har en positiv inverkan på ditt välmående.

Läs också: Inspiration – Hur väljer jag färg på gardiner?

Mörkläggande och transparent väv i en och samma gardin

Sörj för god ventilation

På vinden är det viktigt med bra ventilation, satsa därför på öppningsbara fönster. Komplettera fönstret med vårt skräddarsydda insektsnät som hjälper dig med frisk luft samtidigt som du får rummet insektsfritt. Det finns till och med modeller med ett speciellt nät som förhindrar pollen från att tränga in i rummet.

Till dig som inspirerats till att omvandla vinden till en mer funktionell yta – låt någon av våra specialister hjälpa dig att hitta just den gardinmodell som matchar ditt behov.

Beställ en digital broschyr

Utforska möjligheterna och bli inspirerad av våra skräddarsydda gardiner.

Den här webbplatsen är skyddad av reCAPTCHA och Google, där Sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

Tack för din beställning!

Inom kort har du din digitala broschyr, fylld till bredden med inspiration.