Inred dig till bättre dagsljus och ökat välbefinnande

  • Maja Lind
  • Komfort

Dagsljus har en positiv effekt på vårt humör och vår energi, och är även viktigt för att få en god sömn. Det är viktigt med bra dagsljus i hemmet, då det ger ljus och värme, och bidrar till ett sunt inomhusklimat. Läs mer om hur du kan inreda din bostad så att du får ut mesta möjliga av dagsljuset.

Få in dagsljuset i hemmet

Dagsljus har en stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Det är bland annat viktigt för dygnsrytmen, humöret och immunförsvaret. Sambandet mellan dagsljus och mörker har nämligen större betydelse än vad man kan tro. Ljuset ser till att vi håller oss vakna på dagen och sover bättre på natten. Dagsljuset förbättrar kvaliteten på din sömn, då det ökar nivån av sömnhormonet melatonin, som vi utsöndrar när det blir mörkt och vi ska sova.

Två timmars dagsljus varje dag leder till 40 % mindre risk att bli nedstämd och deprimerad. Det visar en undersökning från Århus Universitetssjukhus, och det visar verkligen vikten av få in dagsljus i ditt hem.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Välj gardiner som släpper in mer dagsljus

Det kanske låter konstigt, då man oftast tänker på gardiner som ett sätt att hindra insyn och för att mörka ner rummet så att man kan sova. Men de spelar faktiskt även en stor roll i att ge dig bättre dagsljus i hemmet.

Dagsljuset i hemmet varierar beroende vilket väderstreck det kommer in från och vilken årstid det är. I rum som vetter mot norr är dagsljuset dämpat och blått, och kommer från himlens ljus och eventuellt reflekterat ljus från omgivningarna. Om ljuset kommer från väst eller öst, har det en tendens till att vara gult eller orange, medan ljuset i rum som vetter som söder är varmt och gult.

Om ditt vardagsrum, kök eller matplats ligger i rum där du får direkt solljus, kan det vara en bra idé att välja skira gardiner som filtrerar bort hårt ljus utan att dämpa dagsljuset. Det gör rummet behagligt och ger ett bättre dagsljus.

Silhouette® gardiner mjukar upp ljuset och sprider det behagligt in i rummet Silhouette® gardiner mjukar upp ljuset och sprider det behagligt in i rummet

Skärma av hårt ljus

Även om det är viktigt att få in dagsljuset, är det även viktigt att kunna skärma av – både för insynens skull, men även för att skydda möbler och golv mot solens blekande strålar, samt för att undvika att hemmet blir för varmt. I synnerhet kan både direkt och reflekterande ljus vara irriterande då det bländar.

Luxaflex® Silhouette® gardiner bidrar till att släppa in ett behagligare dagsljus i hemmet. Gardinerna består av transparenta och mjuka tyglameller som filtrerar bort det hårda ljuset och gör det mjukt och diffust. De dämpar intensiteten av solens strålar och ger i öppet läge upp till 78% UV-skydd, som skonar dina möbler, mattor och golv. När lamellerna stängs, får du 99% UV-skydd.

LÄS OCKSÅ: De stora fönsterpartierna gav så mycket värme ifrån sig >

Twist® gardinen ger ökad frihet att reglera ljuset, tack vare väven som går omlott Twist® gardinen ger ökad frihet att reglera ljuset, tack vare väven som går omlott

| 7 tips till att utnyttja dagsljuset bättre

När du inreder din bostad finns det en rad saker som du kan göra för att utnyttja dagsljuset på bästa sätt. Om du ska bygga nytt eller renovera, ger stora fönster – gärna från golv till tak – massor av naturlig ljus och bra utsikt som förvandlar stämningen i rummet.

En annan möjlighet är takfönster och högt sittande fönster som släpper in ljus hela dagen. Men det finns också annat som du kan göra:

1. Inred – både ute och inne – med vita eller ljusa färger som reflekterar ljuset i stället för mörka ytor som absorberar det.

2. Måla fönsterkarmarna vita invändigt – mörka karmar och spröjsar kan svälja ljuset.

3. Undvik att ställa stora växter i fönstren – de hindrar ljuset från att komma in.

4. Se om du kan fälla ett träd eller flytta ett skjul om det stjäl en del av ljuset.

5. Med ljusa golv/mattor kan ljuset tränga längre in i rummet

6. Välj transparenta gardiner som skärmar av och filtrerar bort hårt ljus utan att stjäla allt ljus.

7. Välj gardiner där du själv kan anpassa ljusinsläppet och placeringen.

LÄS OCKSÅ: De bästa gardinerna för stora fönster >

Dagsljus är viktigt för ett sunt inomhusklimat

Förutom att göra ditt hem behagligare att vara i, är dagsljuset viktigt för ett sunt inomhusklimat. Forskare från University of Oregon har undersökt dagsljusets betydelse för hemmet, och sett att dagsljuset bidrar till att döda bakterier – bland annat bakterier som kan leda till luftvägssjukdomar. Forskningen visar faktiskt att det förekommer hälften så mycket bakterier i rum med dagsljus som i mörka rum.

För att få ett sunt inomhusklimat är det därför viktigt att dra undan gardinerna så att ljuset kan komma in, samt vädra två gånger per dag med tvärdrag.

LÄS OCKSÅ: Vädra problemfritt och njut av bättre inomhusluft >

Flexibla Duette® gardiner med modell Top Down/Bottom Up Flexibla Duette® gardiner med modell Top Down/Bottom Up

Gardiner som inte stjäl dagsljuset

Duette gardin® med Top Down/Bottom Up är en modern version av den klassiska rullgardinen. Här kan du placera gardinen mitt på fönstret, i botten eller i toppen. Det är helt upp till dig och dina behov. På så sätt kan du få in ljus både över och under gardinen medan du skärmar av för insyn, solljus eller reflekterat ljus.

Drömmer du om lite extra lyx i vardagen, går det även att få Duette® gardiner i en automatiserad version, där du själv inte behöver dra upp och ner dem beroende på var solen står på himlen – det sköter en förinställning åt dig. På så sätt har du alltid ett behagligt dagsljus i ditt hem, du undviker att det blir för varmt, och dessutom kan det skrämma bort tjuvar, då det ser ut som om någon alltid är hemma.

LÄS OCKSÅ: Gardinerna gav avskärmning – utan att kompromissa med ljuset >

Twist® gardiner med justerbar väv för en optimal ljuskontroll

Distinkta ränder för optimal ljuskontroll

Precis som Duette® gardinen går den vackra Twist® gardinen att få automatiserad med PowerView® och den absoluta fördelen med just denna gardin är rändernas bidrag till flexibilitet. Tack vare att väven går omlott, bestämmer du själv hur mycket, eller lite, dagsljus du vill släppa in.

Få mer inspiration

Behöver du nya gardiner, eller behöver du inspiration till inredning som skapar välbefinnande och komfort? På vår inspirationsblogg hittar du massor av tips och råd om inredning och gardiner.