Luxaflex® i intervju med Frida Fahrman

  • Tips

Frida Fahrman jobbar som influencer och skribent för ELLE Decoration, driver podden Beauty & Bubblor och har nyligen lanserat en ny kollektion badkläder av återvunnen plast, tillsammans med sin syster.

Frida bor i ett 60-tals hus i Danderyd sedan två år tillbaka, tillsammans med sin familj bestående av man och två barn.

Vi har fått äran att följa med hem till familjen för att prata om och inreda med gardiner. Och behöver vi nämna hur glada vi är för att Frida hittat Luxaflex® och att hon gillar våra produkter? När vi besökte Fridas fina funkishus i Danderyd blev det mycket prat om ljus, ljusinsläpp och hennes förhållande till sol och ljus:

Vad är viktigast för dig i ditt hem när det kommer till ljus, insyn och avskärmning?

“Hur ljuset flödar i hemmet är nog det absolut viktigaste för mig där jag bor. Jag älskar ljuset, samtidigt vill jag kunna leka med det, rikta det och skapa en viss känsla i ett rum med hjälp av det naturliga ljusflödet.

När det kommer till själva ljuset, så vill jag ha det på de större ytorna, de sociala platserna där man ofta är och så är jag svag för morgonsolen, den vill jag ha. På samma sätt som jag vill åt ljuset, vill jag också skärma av. Dels mot insyn, så som fönster mot grannar eller gata. Men också skärma av när solens strålar är som starkast på sommaren. T.ex. i vårt TV-rum, det går knappt att vara där när det är som varmast och ljusast. Samtidigt är inte det här ytor som ska mörkläggas. Ljuset måste dämpas och kunna riktas om, men inte begränsas.”

Vad har det generellt varit för utmaningar när det gäller fönster och fönsterinredning i huset?

“Förmodligen att jag personligen tycker att det är så otroligt viktigt, det gör mig också petig och noggrann i mina val, vilket jag också tycker att man ska vara. Med rätt tankar kring fönstren, får man också ut det mesta utav dem. Man kan verkligen förändra ett helt rum och skapa en unik känsla bara genom det.

Sen är det såklart en utmaning att det är gamla fönster, som också är väldigt stora med udda mått. Ofta att de på något sätt sitter mitt emot varandra för att skapa olika ljusflöden. Vi har t.ex. ett stort fönsterparti som löper vertikalt genom ett helt rum med en dörr på ena sidan på samma gång.

Sen tycker jag också att det är viktigt att allt blir enhetligt genom ett hus. Att det inte spretar för mycket, att det t.ex. finns en lösning och ett material på ett ställe och sen en helt annan modell osv. i ett annat rum. Utan att man försöker vara konsekvent, både när det gäller färger, strukturer och känsla, men att man får ut maximalt av funktionen. Sen kan jag också tycka att det är svårt att välja rätt färg eller struktur, då ljuset är unikt och beter sig olika under dagen och från rum till rum. Så det gäller verkligen att pröva sig fram i alla ljus.”

Vårt första projekt tillsammans är det stora fönstret/fönsterväggen i vardagsrummet, som verkligen tar för sig i rummet, både när det gäller storlek och form.

Vad var viktigt för dig i det rummet? Hur tänker du kring helheten i rummet och vad hade du för önskemål gällande gardiner i det fönstret?

“Exakt så är det! Och det har också varit utmaningen. När man kommer in i huset är nog fönstret det första man lägger märke till. Det är verkligen signifikant för hela huset och präglar hela husets karaktär. Det är sol här från tidig förmiddag till kvällens absoluta sista strålar. Dessa fönster förser hela huset med ljus. Samtidigt ligger rummet rätt insynsskyddat in mot tomten, när det på samma gång är här vi är mest, en stor social yta där vi också ser på TV.

Det viktigaste för mig var nog att behålla karaktären för huset. Känslan av 60-tal men med en modernare känsla och funktion. Samtidigt ville jag inte få rummet mörkare och begränsa ljusflödet, utan behålla den rena, vita, avskalade känslan. Att ge rummet en ombonad känsla, samtidigt som man kan ha ett solskydd utan att begränsa ljuset allt för mycket och även behålla rummets unika karaktär och de snygga raka linjerna som hör rummet till.”

LÄS OCKSÅ: Inred ditt hem för avkoppling och hemmamys, med Frida Fahrman >

Frida Fahrmans vardagsrumsfönster, innan de fick gardiner Frida Fahrmans vardagsrumsfönster, innan de fick gardiner
Vardagsrummet, efter det att de fått flexibla skräddarsydda lamellgardiner Vardagsrummet, efter det att de fått flexibla skräddarsydda lamellgardiner

Vad är det bästa med just lamellgardiner, tycker du?

“Att jag kan få exakt allt det på samma gång! Det bästa är nog att det finns så otroligt många möjligheter att rikta ljuset, man behöver inte skärma av ljuset helt, utan jag vinklar lamellerna hela tiden beroende på hur solen står på himlen och vilken känsla jag vill åt i rummet. Jag kan t.o.m. rikta ljuset så att jag får sol ner i köket med hjälp av dem. Sen finns det otroligt mycket att välja på, som kan ge en helt annan känsla och karaktär. Tro mig, det var enormt svårt att välja rätt, men vi lyckades!

Sen gillar jag också att man inte begränsar luftflödet heller, vi har ju t.ex. en dörr bakom längs ena sidan, som man kan öppna, låta luften flöda in, samtidigt som lamellerna håller solstrålarna borta. Möjligheterna är oändliga och varje unik kombination ger en säregen karaktär, som gör att man kan få det både personligt, hemtrevligt och funktionellt på samma gång!”

LÄS OCKSÅ: Lamellgardiner på en asymmetrisk fönstervägg, på Frida Fahrmans blogg >