Kom ihåg gardinerna när du flyttar

  • Tips, Komfort

Gardinerna hade stor betydelse för att Charlotte och Kia och deras familjer snabbt kunde känna sig hemma i sin nya bostad. Båda familjerna valde nämligen att prioritera gardiner i flytt- och byggnadsbudgeten, och det har de inte ångrat.

Här får du några tips om att välja gardiner till ett nytt hem, och låt dig inspireras av Charlottes och Kias gardinlösningar.

”Gardinerna gjorde så att vi snabbt kunde känna oss hemma i det nya huset, och de gör huset både mysigt och stämningsfullt.”

– Kia Allentoft Jørgensen

Duette® gardinen bryter av och ger Kias kök en mjuk touch. Duette® gardinen bryter av och ger Kias kök en mjuk touch.

4 tips för att välja rätt gardiner

Gardiner bidrar till att ge ditt hem ett uttryck och en känsla av hemtrevnad och trygghet, och det kan vara skönt när du plötsligt står i ett nytt hem som ännu inte riktigt känns som ditt eget.

Men, det kan kännas som ett stort projekt att välja gardiner till ett helt hus innan du har flyttat in. Här får du tips som hjälper dig att välja rätt gardiner:

1. Skriv ner dina behov rum för rum – både praktiska och visuella.

2. Fundera över vilka gardiner som passar din inredningsstil – du kan eventuellt samla inspiration i inredningstidningar, på Pinterest eller från lösningar du har sett hos andra.

3. Besök en återförsäljare där du kan uppleva, känna och prova olika gardinlösningar och få råd av en gardinexpert.

4. Fundera på hur du vill manövrera dina gardiner; vill du ha motordrivna gardiner eller hantera dem manuellt.

Silhouette® gardinerna ger både dagsljus och avskärmning hemma hos Charlotte. Silhouette® gardinerna ger både dagsljus och avskärmning hemma hos Charlotte.

”Vi bor i ett nybyggt kvarter, och det finns inte så mycket växtlighet ut mot vägen. Därför har jag valt gardiner som också kan placeras mitt på fönstret, så att lite av fönstret är fritt. På så sätt får vi avskärmning utan att det tar ljus.”

– Charlotte Velling Møller

Utgå från dina behov

När du ska välja gardiner till ditt nya hem är det viktigt att du betänker vilka behov du har av gardinernas funktion i olika rum. I sovrummet är mörkläggning viktigt, för att vi ska kunna sova gott, i badrummet ska gardinerna hindra insyn, medan gardinerna i vardagsrummet ska skapa en mysig och avslappnad stämning.

Både Charlotte och Kia bor i nybyggda kvarter, utan uppvuxna häckar. Den sparsamma växtligheten, kombinerat med hemmets stora fönsterpartier, skapade ett behov av avskärmning – utan att de för den sakens skull ville stänga in sig helt med fördragna gardiner.

LÄS OCKSÅ: Gardiner till nybyggt hus – Vad ska du välja?

Flexibel Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up. Flexibel Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up.
Sov gott bakom mörkläggande Duette® gardiner i sovrummet. Sov gott bakom mörkläggande Duette® gardiner i sovrummet.

Skapa en röd tråd i inredningen med gardinerna

När Charlotte skulle välja gardiner till sitt nya hem var det viktigt med en genomgående stil i hela huset, och att de inte var för iögonfallande. Gardinerna skulle matcha den övriga inredningen och ge ett mjukt intryck. Hon har skapat en röd tråd med Silhouette® gardinerna i köket och vardagsrummet, och Duette® gardiner i hemmets övriga rum.

När du ska välja gardiner finns det många saker att tänka på: modell, transparens, storlek och färg. Varje element har en del i helhetsintrycket. Ett gott råd är därför att du gör en moodboard över din inredning, så att du lättare kan visualisera den röda tråden i hemmet, som gardinerna ska matcha.

Automatiserad Silhouette® gardin i kökets panoramafönster hemma hos Charlotte. Automatiserad Silhouette® gardin i kökets panoramafönster hemma hos Charlotte.
Automatiserad Silhouette® gardin som bl.a. styrs med Pebble® fjärrkontroll.

”Det kostar en del med nya gardiner, särskilt till ett helt hus! Men mitt bästa råd är ändå att inte kompromissa.”

– Kia Allentoft Jørgensen

Välj med omsorg

När du ska ha gardiner till hemmets alla fönster, är ett tips att tänka investering. Både Kia och Charlotte funderade på om de skulle spara in på PowerView® Automation.

Idag är de dock båda eniga om att den motoriserade lösningen är något som de uppskattar mest. Med bara ett knapptryck rullar de intelligenta PowerView® gardinerna upp eller ner och skapar optimala förhållanden beroende på tid på dagen. Det gör att de har större glädje av gardinerna, som de använder varje morgon, middag och kväll.

För Kia innebär de intelligenta gardinerna också en trygghet, när de inte är hemma. Dessutom, berättar hon, finns det en oväntad fördel med PowerView® Automation: nu kommer barnen själva ihåg att dra undan gardinerna på morgonen, eftersom det plötsligt är ganska kul.

Mörkläggande Duette® gardin med intelligenta PowerView® i barnrum. Mörkläggande Duette® gardin med intelligenta PowerView® i barnrum.
Möjligheten att kunna skärma av, eller öppna upp, precis som du önskar med Duette® Top Down/Bottom Up. Möjligheten att kunna skärma av, eller öppna upp, precis som du önskar med Duette® Top Down/Bottom Up.

Avsätt pengar till gardiner i budgeten

Priset på gardiner till bostaden beror på faktorer som antal, storlek, modell och om de har PowerView® Automation eller inte. Du kan få en idé om vilken budget du ska sätta av till gardiner i de två prisexemplen från Charlottes och Kias hem:

| Charlottes hus: 174 kvm boarea och 9 kvm klinik

Charlotte har valt Duette® gardiner i hemmets tre sovrum, grovkök, klinik och två badrum. I vardagsrummet har hon valt Silhouette® gardiner. Gardinerna i sovrummen och vardagsrummet har PowerView® Automation.

Budget ca 120 000 kr

| Kias hem: 207 m2 boarea och 65 m2 garage och verkstad

Kia har valt Duette® gardiner med PowerView® Automation i alla rum, förutom kontoret, som har en 3,5 meter lång gardinlängd från tak till golv.

Budget ca 150 000 kr

Långa, böljande gardinlängder utstrålar lyx och ger hemmet en avslappad och mysig stämning.

Gardinlängden skänker hemmets hjärta något extra

Hemma hos Kia har familjen valt Duette® gardiner i alla rum, med undantag för kontoret, som istället har gardinlängd från tak till golv. Det blev ett val som fick en överraskande effekt när den kom upp:

"Speciellt gardinlängden på mitt kontor tillför något lite extra – faktisk till hela husets hjärta. Även om den bara är en gardin, skapar den en mycket speciell känsla, och när den kom upp hände det också något med akustiken inne på mitt kontor”, säger Kia.

De långa gardinlängderna har en förmåga att skapa stämning och fullända uttrycket i ett hem. Du väljer från ett stort utbud av modeller, färger, material, tätheter och upphängningsmöjligheter.

LÄS OCKSÅ: Få ett akustiskt välbefinnande i hemmet >

Håll sommarvärmen i schack med Silhouette® gardiner

Just Silhouette® är något av det Charlotte är gladast för. De består av justerbara textillameller som filtrerar starkt ljus och sprider ett mjukt och behagligt ljus i rummet. Under de varma sommarmånaderna håller gardinerna värmen borta, så att vardagsrummet blir svalt och skönt att vara i.

”De är smarta, eftersom jag kan välja om lamellerna ska vara öppna, så att ljuset flödar in, eller stängda, så att de avskärmar. Så även om gardinerna är fördragna känns det som att det är öppet utåt”, berättar Charlotte om sina Silhouette® gardiner.

LÄS OCKSÅ: Inred dig till bättre dagsljus och ökat välbefinnande >

Silhouette® gardiner utnyttjar dagsljuset. Du ställer själv in vinkeln på textillamellerna och kan på så sätt styra hur mycket de avskärmar. Silhouette® gardiner utnyttjar dagsljuset. Du ställer själv in vinkeln på textillamellerna och kan på så sätt styra hur mycket de avskärmar.

Få mer inspiration

Vill du ha kunskap och fler goda råd om nya gardiner, eller vill du lära dig mer om inredning som skapar välbefinnande, så har vi samlat en massa inspiration åt dig. På vår blogg hittar du massor av tips och råd om inredning och gardiner.

Låt oss hjälpa dig

Få en bra start och få hjälp med att välja de perfekta gardinerna till ditt nya hem med hjälp av Luxaflex® gardinexperter.