Få ett akustiskt välbefinnande i hemmet

  • Komfort

Ekon skapar dålig akustik i många nordiska hem. Vi inreder med öppna planlösningar, högt i tak, stora fönster och hårda golv, som alla skapar ekon. Det irriterar, tröttar ut och stressar oss!

Som tur är kan du förbättra det akustiska inomhusklimatet på flera sätt. Textilier och ljudabsorberande gardiner är en bra början.

Minimalistisk inredning skapar ekon

”Våra hem har rensats på mattor och prydnadssaker. Det gör att ljudet nu kan kasta sig mellan de släta och hårda ytorna.” Så säger den erfarna produktchefen på Luxaflex®, Anders Kristensen, som förklarar varför akustiken är dålig i många hem.

Luxaflex® expert Anders Kristensen om hemmets akustik Luxaflex® expert Anders Kristensen om hemmets akustik

Han menar att byggmaterial och den minimalistiska stilen är roten till problemen med akustiken. Vi har länge valt släta tak och väggar, hårda trä- och klinkergolv och kombinerat det med stora rum och enorma fönsterpartier.

Nu ser vi dock en tendens till mer akustikvänliga material som akustikplattor, räfflade träpaneler och textilier. Det är nog mer en modegrej än vad som är praktiskt, berättar Anders. Vi tänker nämligen inte på akustiken innan vi märker ett obehagligt eko som gör det svårt att hålla ett samtal i rummet.

Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up med akustiska fördelar Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up med akustiska fördelar

Lösningen är ojämna ytor

Du kan undvika ekot genom att filtrera ljudet med ytor som är strukturerade, texturerade, räfflade eller vågiga, då de sprider ut ljudet i rummet. Då kan ljudet inte studsa mellan de hårda, släta ytorna och bli hängande i rummet.

Du kan förbättra ljudet på flera sätt. En del är mer omfattande än andra, både för din inredning och din budget. Enbart gardiner kan inte lösa dina akustikproblem. Men gardiner i kombination med andra textilier kan vara tillräckligt för att skapa ett bättre akustiskt inomhusklimat.

Få ett hem i akustisk balans

Det kan vara svårt att veta på förhand hur mycket som krävs för att bryta upp de släta ytorna och få ner ljudet till en behaglig nivå. Det finns flera möjligheter, och det kan vara nödvändigt att kombinera flera av dem:

- Golvmattor

- Tyggardiner

- Böcker och prydnadssaker i inredningen

- Ljudabsorbenter i taket

- Stora ljudabsorberande tavlor

- Akustikgolv med underlag i kork

Duette® gardin i kombination med skräddarsydda gardinlängder Duette® gardin i kombination med skräddarsydda gardinlängder

Vilka gardiner dämpar mest ljud?

En del typer av gardiner har större ljuddämpningseffekt än andra. I stora lokaler och rum med högt i tak är ofta långa tyggardiner, Duette® gardiner och lamellgardiner ofta bäst när man vill dämpa ljudet, berättar Anders.

”Ju hårdare tyget är, desto mindre effekt kommer det att ha. Undvik slät väv och välj i stället tunga tyger med textur. Till exempel har sammetstyg små vågor som sprider ut ljudet.”

Anders berättar även att rullgardiner normalt har en slät, stärkt yta så att de rullar fint. Det innebär att ljudet kan studsa tillbaka ut i rummet, och därför är rullgardiner ofta inte det bästa valet när man vill undvika eko.

Duette® har ett högt akustikvärde

Duette® är en veckad plisségardin med två lager tyg som skapar ett mellanrum i gardinen. Detta mellanrum isolerar och absorberar ljudet. Tillsammans med traditionella långa tyggardiner är detta den typ av gardin som har det bästa akustikvärdet.

Plisseringen är formad som ett dragspel. När ljudet träffar väven kommer tonerna att sprida sig på samma sätt som ljus. Det innebär att vävcellerna filtrerar bort det hårda ekot som annars hade uppstått.

Förbättra akustiken med en gardin ur Luxaflex® Duette® kollektion Förbättra akustiken med en gardin ur Luxaflex® Duette® kollektion
Duette® gardin och mörkläggningsgardin i sovrum Duette® gardin och mörkläggningsgardin i sovrum

När gardinen är helt eller delvis fördragen ger det rummet en mjuk, veckad yta som både absorberar och sprider ut ljud. Tänk dock på, att när gardinen är helt uppdragen kommer ljudet i stället att slå i fönsterrutan.

Långa gardiner funkar alltid

Långa tyggardiner har ofta en större yta än andra gardiner, och det böljande tyget påverkar akustiken oavsett om de är fördragna eller inte. Långa gardiner, draperingar och kraftig vävkvalitet har blivit på modet igen, och det är dessutom bra för akustiken.

I Luxaflex® kollektion finns gardintyger som absorberar hela 85% av ljudet, vilket uppnår ljudklass B.

Anders påminner om att endast långa, tunga gardiner inte nödvändigtvis är tillräckligt om tyget inte har någon textur.

Luxaflex® takmonterade och skräddarsydda gardinlängder Luxaflex® takmonterade och skräddarsydda gardinlängder
Luxaflex® gardinlängder och motoriserad gardinskena Luxaflex® gardinlängder och motoriserad gardinskena

Ljudabsorberande lamellgardiner

I februari lanserades en helt ny kollektion lamallgardiner, där två av vävserierna hör till den akustiska familjen. Båda har ett högt akustiskt värde och absorberar hela 60% av ljudet. Sedna, med sin räfflade struktur och Riff med sin melerade yta hjälper alltså båda till att förbättra akustiken i ett rum.

Riff lamellväv

Placera dina ljuddämpare på rätt plats

Ljudets frekvenser rör sig både horisontellt och vertikalt mellan väggar och mellan tak och golv. Dålig akustik uppstår när ljudets riktning inte avbryts. Ljudets vibrationer blir då hängande i luften och bildar ekon som kan göra det svårt att föra ett samtal.

När akustiken ska förbättras handlar det om att bryta ljudets riktning. Här spelar i synnerhet placeringen av möbler och fönster in. Undvik stora, tomma ytor – de bidrar till problemet. Om rummet endast har gardiner i den ena änden och en tom, slät yta i den andra, kommer det inte att vara tillräckligt för att förhindra ekon. Dina ljuddämpare ska alltid vara jämnt fördelade i rummet.

LÄS OCKSÅ: Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare >