Så får du ett hem i naturlig och nordisk inredning

  • Trender

Jordfärgade väggar, naturliga element och minimalistisk inredning. Trenderna kanske låter bekanta – med naturlig anledning. Allt fler vill komma hem till en bostad där det är lugnt, rent och fint. Få tips på hur dagsljus, naturliga material och färger kan öka välmåendet.

En viss lätthet vilar över en naturlig inredning En viss lätthet vilar över en naturlig inredning

Inred med fokus på välmående

Våra ögon matas varje dag med en uppsjö av intryck, och när vi väl kommer hem behöver ögonen lugn och ro. Därför är det en bra idé att inreda med färre saker, så att du lägger mindre tid på att städning och mer på det som spelar roll: mysa med barnen eller dricka kaffe med någon du håller kär.

Här är tre tips på hur man kan inreda sig till välmående:

  1. Använd naturliga färger och material i inredningen
  2. Skapa bra förvaring, och välj ut några speciella saker som får stå framme
  3. Prioritera ett bra inomhusklimat och vädra ut varje dag

LÄS OCKSÅ: Så får du ett bättre inomhusklimat

Nordisk inredning med många naturliga inslag Nordisk inredning med många naturliga inslag

Naturliga färger och material trendar

Den nordiska inredningen kräver genomtänkta färg- och materialval som tar in naturen och skapar lugn. Naturen är avstressande, och det kan du utnyttja genom att till exempel välja gardiner i naturliga material, möbler i trä eller flätad bambu.

Du kan bland annat välja gardinlängder i linne, ull eller modal, som har ett naturligt och mjukt fall som skapar lugn för inredningen och ögonen.

Ett annat plus med att inreda i naturliga färger och material, är att det aldrig blir omodernt. Du slipper följa trender som bara är moderna i en säsong, och på så sätt är en naturlig inredning dessutom hållbarare under lång tid.

Sea, en gardin i nordisk stil – skapad av återvunnen havsplast Sea, en gardin i nordisk stil – skapad av återvunnen havsplast

Välj färger du hittar i naturen

Låt naturen inspirera dig när du ska välja färger till inredning och gardiner. Här kan du låta tankarna gå till promenader längs stranden eller i skogen och följa de färger som tilltalar dig mest.

Vi inspirerades själva av havet när vi valde färger till vår gardinserie Sea, som är tillverkad av återvunnen plast från havet. Totalt tio naturliga färger – ända från ljusa sandtoner till dämpade blå och gröna färger som fått inspirationen från omgivningarna där plasten samlades in.

LÄS OCKSÅ: Återvunnen plast från haven blir till gardiner

Silhouette® erbjuder en fin balans av ljus och avskärmning Silhouette® erbjuder en fin balans av ljus och avskärmning

Bjud in dagsljuset

Ett hem med lugn och balans är nära besläktat med massor av dagsljus. Därför ska du tänka på det naturliga ljusinsläppet när du inreder – i synnerhet när du väljer gardiner. I Norden är solens strålar ofta en bristvara, och därför måste vi utnyttja allt dagsljus vi kan få. Det är nämligen viktigt för vårt välmående, då det minskar risken för nedstämdhet och depression.

Dina gardiner ska både omfamna det naturliga ljuset och skärma av de skarpa strålarna. Det kan du göra med transparenta gardiner som skyddar möbler och golv mot att blekas, men samtidigt bjuder in massor av ljus.

LÄS OCKSÅ: Att inreda med dagsljus

Jordnära och naturlig inredning Jordnära och naturlig inredning

Välj färger som går ton-i-ton när du inreder

Precis som att inte alltför mycket småsaker ska störa inredningen, ska inte färgvalen göra det heller. Ett bra sätt att undvika det på är att inreda med färger som går ton-i-ton.

På så sätt får du ett lugnare uttryck i din inredning utan att behöva kompromissa med din stil. Dessutom kan du justera uttrycket genom att välja olika nyanser av samma färg på väggar, mattor, möbler och gardiner.

LÄS OCKSÅ: Färgers olika betydelse

Skräddarsy gardiner efter dina behov

På Luxaflex® har vi ett stort utbud av olika textilier, gardinmodeller och färger, så att du kan välja precis det uttryck som passar ditt unika inredningsuniversum.

Dessutom är alla gardiner skräddarsydda efter dina mått, så att de passar perfekt i dina fönster. Om du vill se och känna på gardinerna och de olika vävarna, har vi ett 100-tal showrooms i Sverige, där du kan uppleva gardinerna och få kompetent rådgivning.