Rengör dina gardiner enligt konstens alla regler

  • 6 april 2023
  • Maja Lind
  • Tips

Det är vår i luften. Dags att njuta av vackert väder, planera en härlig tripp någonstans… eller få utlopp för alla vårkänslor genom en grundlig städomgång av hemmet!

Hushållsarbete tillhör vanligtvis inte favoritsysslan. Men trots att många av oss inte fylls av glädje vid tanken på att städa, så är det viktigt att ditt hem är rent och fräscht! Och dina gardiner, oavsett om du har persienner, plisségardiner eller rullgardiner, behöver rengöras då och då eftersom dålig lukt, matlagning, insekter och damm samlas även här och långsamt gör dem ofräscha.

Men hur rengör man egentligen en rullgardin och behöver en persienn verkligen rengöras? Svaret är ja! Så, på med musiken och ta del av våra praktiska tips nedan.

Kom igen, nu sätter vi igång!

Det enkla sättet till ett dammfritt hem

Det snabbaste och enklaste sättet att damma av dina gardiner och persienner är med hjälp av en dammvippa. Du kan också dammsuga dem på låg effekt med det lilla borstmunstycket. Vid småfläckar kan du använda en fuktig svamp eller trasa och ljummet vatten. Ett annat smart sätt att göra rent dina persienner på är att binda fast mikrofiberdukar med hjälp av gummiband på din serveringstång. På så sätt kan du rengöra lamellerna på båda sidor samtidigt!

Klicka på aktuell produkt för fler rengöringstips:

Lamellgardiner med StainStop® Lamellgardiner med StainStop®

Visste du att…

… det bästa sättet att städa på är i förebyggande syfte? Damma därför dina gardiner regelbundet, så förhindrar du en större storstädning av dem. Ventilera ordentligt och ofta: på så sätt kan du förhindra att t.ex. matos fastnar i gardinen samtidigt som du förhindrar att damm lägger sig som en hinna.

… Luxaflex® vävar har en speciell finish som kräver mindre underhåll? Till exempel finns det rullgardiner med en innovativ ytbehandling, StainStop®, som är extra motståndskraftig mot vätska t.ex. fläckar från kaffe, te, mjölk och juice. Perfekt för badrumsfönster, köksfönster och andra rum där gardinen utsätts för en lite tuffare miljö.

… det i Luxaflex® kollektioner finns antistatiska vävar som står emot damm bättre och att en del vävar har ännu ett extra skydd mot t.ex. damm och matos.

Rullgardin med StainStop®

StainStop®

Extra tåliga vävar i utsatta miljöer som t.ex. kök och badrum.

Rent hem – låt nu ljuset flöda

Tänk vad lite sol kan göra med ditt humör! Få ut det mesta av varje årstid, med flexibla gardiner som ger dig en extra dimension till sättet kontrollera naturligt ljus:

Med lamellgardiner kan du justera lamellerna till vilken position du vill för att släppa in lagom mycket ljus och bibehålla utsikten.

Plisségardiner/Duette® gardiner i modellen Top Down/Bottom Up låter dig leka med ljus och utsikt så att du kan få det mesta utav dagen – öppna gardinen från toppen och/eller botten och placera gardinen valfritt i fönstret för en lagom balans av ljus och utsikt.

Silhouette® gardiner tar udden av skarp sol och sprider ett behagligt ljus vidare in i rummet samtidigt som utsikten bevaras – detta tack vare kombinationen av en persienn och rullgardin i en och samma gardin.