Rogivande böljor, inne och ute

  • 17 augusti 2022
  • Maja Lind
  • Tips

Inte långt från Svendbordsund på södra Fyn i Danmark renoverar Frederikke Egel och familjen en vacker gammal murmästarvilla. Deras önskan redan från start, har varit att bevara husets originaldetaljer och låta den vackra utsikten mot vattnet få en central plats i husets inredning.

Den storslagna utsikten över vattnet från nästan alla rum i huset förtjänar ostörda fönster, därför går gardinernas färgpalett i lugna, ljusa nyanser av creme och sand men i olika täthet och kvaliteter beroende på rum och funktion.

Välkommen hem till Frederikke med familj!

Transparent och ljus köksgardin ur serien Forecast Transparent och ljus köksgardin ur serien Forecast

Avskärmat, men ändå inte

Till kök och matplats har paret valt lätta, transparenta gardinlängder som bjuder in ljus och luft, och som skapar en romantisk stämning när en lätt sommarbris tar tag i gardinen.

"Det är fantastiskt hur gardinerna ändrar rummets uttryck beroende på väder och ljus. Gardinerna för in naturen i vårt hem”, säger Frederikke upprymt.

LÄS OCKSÅ: Skapa kontraster mellan råa ramar och luxuösa gardiner

Tätare gardiner ur serien Lauren, från tak till golv Tätare gardiner ur serien Lauren, från tak till golv

Hemmets "kryp-in"

I vardagsrummet ger gardinerna en helt annan stämning och funktion. Här samlas familjen till mysstunder i den rymliga soffan och gardinerna har i uppgift att skapa avskildhet.

Valet föll på en tätare gardin med textur som ger ett fint samspel med matta, soffa och kuddar. Väggarna är reserverade åt gardinerna, som nu spelar en viktig roll för den interiöra helheten.

”Vi visste från början att gardinlängderna skulle spela en central roll för mysfaktorn i vardagsrummet, vilket också är anledningen till att de fått all den nödvändiga väggplatsen – de fungerar nästan som målningar”, säger Frederikke.

LÄS OCKSÅ: Gardiner skapar harmoni

Väven Lauren bidrar till vardagsrummets estetiska mjukhet Väven Lauren bidrar till vardagsrummets estetiska mjukhet
Den mustiga sammetsgardinen Alma, ger sovrummet en lugnande och luxuös hotellstämning. Den mustiga sammetsgardinen Alma, ger sovrummet en lugnande och luxuös hotellstämning.

Familjen vill ha ett mörkare sovrum på ovanvåningen och samtidigt skapa en mysig hotellstämning. Därför valde de mustiga sammetsgardiner med djupa, mjuka vågor. Nyansen fortsätter i den naturliga sandfärgade paletten, som går igen i hemmets alla gardiner och som passar fint ihop med rummets takbjälkar.

Gardinskenan är diskret monterad under takbjälken för att framhäva bjälkarna ytterligare och rama in havsutsikten på bästa möjliga sätt.

LÄS OCKSÅ: Inred ett avslappnande hem i hotellstil

Frederikke Egel Frederikke Egel

Nyfiken på mer om Frederikke Egels renoveringsprojekt? Du hittar henne på Instagram under @frederikkeegel.

Och till dig som står inför din egna gardinresa – titta in hos någon av våra många återförsäljare för inspiration. Förutom mängder av kollektioner och gardinprover får du goda råd, mått- och monteringshjälp.