Besök ett intelligent hem hos familjen Gregersen

  • Komfort

Skulle du behöva extra hjälp med städning, trädgårdsarbete, inköpslistor, styrning av ljud, lampor och gardiner samt andra små bekvämligheter i vardagen? Kom på ett inspirationsbesök till Mette och Michael Gregersens intelligenta hem i danska Aalborg, ett hem de har inrett minst sagt smart.

Familjen Gregersens intelligenta lösningar

Listan över smart teknik är lång i Mette och Michaels hem. Här tänker stora delar av inredningen själv och det mesta kan styras med hjälp av rösten eller via en app. ”De lever sina egna liv”, säger Michael om de intelligenta lösningarna som inkluderar:

- Automatisk belysning och ljud

- Smart Home-gardiner

- Google Home-assistenter

- Ett kylskåp som tänker själv

- Robotdammsugare och robotgräsklippare

- Sensorer vid fönster och dörrar

- Automatisk trädgårdsbevattning

Luxaflex® Duette® gardin och robotdammsugaren Erika i ett hem fyllt av smarta hem lösningar Luxaflex® Duette® gardin och robotdammsugaren Erika i ett hem fyllt av smarta hem lösningar

Hur kan vi göra det smartare?

Tanken på hur saker och ting kan göras smartare driver paret, som inte hade ett intelligent hem från början. Smarta hem-lösningar kostar extra men är idag mycket mer tillgängliga och enkla att bygga på.

”Vi har gått den smarta vägen där vi hela tiden utvidgar och kopplar ihop våra intelligenta prylar – det gör det mer överskådligt. Och sedan har vi helt enkelt fastnat för det här med att bo intelligent”, säger Michael.

LÄS OCKSÅ: Hur gardiner kan bli din egen butler >

Luxaflex® Pebble® fjärrkontroll till smart gardiner Luxaflex® Pebble® fjärrkontroll till smart gardiner

De tre bästa intelligenta lösningarna

Mette och Michael är eniga om att intelligenta PowerView® gardiner, automatisk belysning och robotdammsugaren är de tre bästa smarta hem-funktionerna som gör stor skillnad i vardagen.

”Det råder inga tvivel om att vi är mycket nöjda med gardinerna – de gör så stor skillnad eftersom vi bor i ett nytt hus med stora fönster ut mot gatan. Gardinerna tänker åt oss och dras automatiskt ner när det är mörkt ute så att folk inte ser rätt in”, säger Mette.

Smarta gardiner, självklart med PowerView® motorisering, för smarta hem Smarta gardiner, självklart med PowerView® motorisering, för smarta hem
Maffiga Duette® gardiner i sober grå, i vardagsrumsfönster till ett intelligent hem Maffiga Duette® gardiner i sober grå, i vardagsrumsfönster till ett intelligent hem

Det bästa med intelligenta gardiner

Intelligenta gardiner gör stor skillnad och det är särskilt tre saker som Mette och Michael lyfter fram som det bästa med deras motoriserade PowerView® gardiner:

1. Det är lättare att vakna med naturligt ljus

2. Trygghet: de gör så att det ser ut som vi är hemma när vi inte är det

3. De är ett estetiskt inslag i vår inredning

Om ett intelligent hem

"Ny teknik är kul, vilket också är anledningen till att vi valt att integrera så många olika saker i vårt hem." Men hur är det egentligen att leva i ett intelligent hem?

Det är lättare att vakna

Mette berättar att gardinerna är deras automatiska väckarklocka som gör det lättare att vakna på morgonen. Gardinerna släpper gradvis in mer ljus och det är mycket behagligare att vakna så än av ett alarm. Deras flickor har också fått det lättare att vakna på morgonen.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Mörkläggande smart gardin, modell Top Down/Bottom Up, i sovrumsfönster Mörkläggande smart gardin, modell Top Down/Bottom Up, i sovrumsfönster

Ingen kompromiss med estetiken

För Mette och Michael handlar det inte bara om att ha ett intelligent hem – för dem är det viktigt att det integreras snyggt i inredningen också. Det blir tydligt när man besöker Mettes blogg och Instagramkonto, Nordic Kids Living, där ett estetiskt universum växer fram.

”Vackra gardiner är en stor del av inredningen hemma hos oss. Det blir fint när de är nere och de uttrycker vår stil”, säger Mette.

Deras hem är smakfullt inrett med intelligenta PowerView® gardiner. I vardagsrummet har de valt en grå texturerad färg, medan sovrummet har auberginefärgade mörkläggningsgardiner och flickornas rum har rosa mörkläggningsgardiner.

LÄS OCKSÅ: Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande >

Kontroll, säkerhet och trygghet

När familjen inte är hemma eller är på semester, finns det flera intelligenta hjälpare därhemma som ser till att husets rutiner fortsätter som vanligt.

Gardiner, belysning och ljud kan fjärrstyras – även trädgården vattnas automatiskt. ”Tidigare kom svärföräldrarna förbi, men det behövs i princip inte längre,” förklarar Michael.

LÄS OCKSÅ: Förenkla vardagen med smarta gardiner >

Smarta hem lösningar: smart gardin i köksfönster, modell Top Down/Bottom Up Smarta hem lösningar: smart gardin i köksfönster, modell Top Down/Bottom Up

Kan ett hem bli för mekaniskt?

”Det finns extra hjälp att få i vardagen med intelligenta lösningar och det är de små sakerna som gör stor skillnad”, säger Michael.

”All automatik är häftigt, men den ska också kunna styras manuellt för att det ska bli balans. Och barnen ska också vara delaktiga. Hos oss är det här en naturlig del av hemmets inredning och de intelligenta vardagliga sakerna är mycket intuitiva – även för barnen.”

LÄS OCKSÅ: Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare >

Vardagsrumsfönster med intelligenta Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up Vardagsrumsfönster med intelligenta Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up
Smarta hem produkter: PowerView® App och smart gardin i fönstret Smarta hem produkter: PowerView® App och smart gardin i fönstret

Goda råd när du vill ha ett intelligent hem

”Börja med att tänka igenom vardagen och hitta behoven genom att fråga: var kan vi få hjälp? Vad kan vi göra smartare?”, förklarar Michael som även fått mycket inspiration från olika Facebookgrupper där smarta hem-idéer diskuteras.

Enligt Michael är det också en god idé att överväga placeringen av eluttag, eftersom strömförsörjningen annars kan bli en utmaning beträffande den trådlösa tekniken. Han menar att det ligger många timmars arbete bakom att anpassa de intelligenta lösningarna till specifika behov.

Nästa intelligenta investering

På frågan om vad som kommer att bli familjens nästa intelligenta investering, säger Mette snabbt: ”En robotskurmaskin! Vår robotdammsugare gör det bra och med en våt trasa blir det fulländat”.