Spara pengar på elräkningen – använd gardiner!

  • 22 september 2022
  • Maja Lind
  • Tips

Stigande inflation, stigande räntor, stigande elpriser – och stigande oro för recession. Vi pratar allihop om energikrisen och de astronomiska räkningarna på el och värme. Vi lyssnar till och läser om spartips och här kommer ännu ett gott råd: skaffa gardiner!

Förutom att tvätta och diska på bestämda tidpunkter, duscha snabbare, jaga vedleverantörer och släcka onödig belysning så kan även dina gardiner vara med och bidra till sänkt energikostnad.

Kanske tänker du inte på det (eller så hade du inte en aning om det), men förutom att värna om privatlivet har gardiner en lång rad fördelaktiga egenskaper, som att spara pengar på elräkningen till exempel. På vintern ryker en stor del av vår dyrköpta värme nämligen rakt ut genom fönstren, och utan isolerande gardiner som t.ex. Duette® kan ända upp till 50% av hemmets uppvärmning försvinna rakt ut genom fönstret! Värt att tänka på nu när vi föredrar att ”öppna upp” våra hem med större och fler fönsterpartier än tidigare.

Architella® i modell Top Down/Bottom Up Architella® i modell Top Down/Bottom Up

Så förutom att hålla nyfikna blickar och bländande sol borta, är gardinernas funktion viktigare än någonsin. Det handlar både om (inomhus)klimat och miljömedvetenhet och om att minimera sin energiförbrukning. Duette® är en isolerande, flexibel och funktionell dubbel plisségardin, och en av våra mest populära gardinlösningar. Mellan gardinens två lager av veckad väv skapas celler med luft, och cellerna skapar en isolerande effekt (en nästan termisk effekt) både sommar och vinter, där gardinerna håller värmen ute respektive inne.

Duette® Architella®, ett energieffektivt val Duette® Architella®, ett energieffektivt val

Möt Architella® – oslagbar i sin genre

Det är inte något nytt att vi har gardiner som kombinerar estetik och smarta funktioner, och att fokus ligger på energibesparande gardiner. Luxaflex® Duette® har anor ända tillbaka till 1985, som svar på den stora energikrisen på 70-talet. Sedan dess har produkten utvecklats ytterligare och Architella® är modellen med en cell-i-cell-funktion, med hela tre luftfickor, som ger en ännu mer energieffektiv gardin.

Välj t.ex. en Duette® gardin eller en Architella® tillsammans med gardinlängder. Det ger ditt hem ett visuellt lyft, skapar atmosfär och värme… på mer än ett sätt. För även om många idag använder gardiner som ett dekorativt element i inredningen, så kom ihåg att gardiner inte bara är till dekoration. De har ytterligare en fördel i form av en reducerad elräkning – och vem vill inte ha det?

Upp till 50% av värmeförlusten i ett hem sker genom fönsterna. Architella® har en energibesparande effekt med hela tre isolerande luftceller så att värmen stannar i hemmet. Den vackra och energieffektiva dubbla plisségardinen finns i många färger och kvaliteter, samt i tre olika tätheter: transparent, tät och mörkläggande.

Och precis som alla övriga Luxaflex® gardiner, skräddarsys även de med energieffektiva egenskaper till att passa perfekt i dina fönster oavsett form och storlek. Se och upplev gardiner med energieffektivitet som fokus hos din närmaste återförsäljare.