Så håller du ditt hem svalt under sommarens varma dagar, 5 tips!

  • 13 juni 2023
  • Daniel Nilsson
  • Tips

Ljuva sommar! Dags att njuta av det fina vädret: ute och inne. Ett (för) varmt hus är dock inte behagligt. Här delar vi med oss av fem smarta och enkla sätt att hålla värmen ute, utan luftkonditionering. Bekvämt och hållbart.

Screenväv, effektiv året runt Screenväv, effektiv året runt

#1 Håll fönster och dörrar stängda

Det kan kännas lite galet. Men öppna fönster och dörrar under dagens varmaste timmar gör bara att du släpper in värmen. Håll därför fönster och dörrar stängda under dagen, helst med fördragna solskydd för dina fönster, och öppna upp hemmet framåt kvällen – då gärna med korsdrag så att sval frisk luft strömmar igenom hemmet.

Tar det emot att dra för gardiner och persienner? Visste du att det finns vävar som effektivt stänger ute solvärme samtidigt som dagsljus och utsikt bevaras – läs om våra screenvävar.

Elektronisk utrustning kan också höja temperaturen inomhus Elektronisk utrustning kan också höja temperaturen inomhus

#2 Dra ut kontakten

Inkopplad utrustning leder elektricitet och producerar därför värme. Även om den inte används. Om inomhustemperaturen stiger över 23 grader är det därför klokt att koppla ur de apparater som du inte använder. Försök också undvika att använda utrustning som avger mycket värme, som t.ex. spis, ugn och lampor som inte är LED. Ett extra plus är att dessa tilltag också gör gott i plånboken!

Outdoor Screens / utvändiga rullgardiner Outdoor Screens / utvändiga rullgardiner

#3 Skugga dina fönster

Har du fönstermarkiser eller utvändiga rullgardiner – använd dem! Båda hindrar solljus från att lysa direkt på fönsterglaset och vidare in i rummet. Det förhindrar både värme och bländning! På samma gång är de energibesparande eftersom luftkonditioneringen inte behövs slå på lika snabbt.

Skapa naturlig skugga i trädgården Skapa naturlig skugga i trädgården

#4 Välj en grön trädgård

Ett annat tips på att skapa skugga är genom att göra trädgården grönare. Plantera t.ex. träd i söderläge eller sydväst om ditt hus. På så sätt blockar du den direkta solen och skapar skugga mot huset.

Duette® mörkläggningsgardiner, modell Top Down/Bottom Up Duette® mörkläggningsgardiner, modell Top Down/Bottom Up

#5 Välj rätt solskydd/gardin

Sist men inte minst, valet av gardin spelar roll för inomhustemperaturen. Nästintill alla olika modeller, oavsett om det är persienner, gardiner eller annat solskydd, gör något positivt för inomhusklimatet. Men, det finns en invändig gardinmodell som är extra bra på att skydda mot solljus och värme, nämligen Duette® gardinen. Den dubbla vävstrukturen, som skapar en luftficka, isolerar och blockerar värme – något som gör dem extra lämpade när det kommer till att hålla hemmet svalt (och omvänt på vintern).

Ytterligare ett alternativ är mörkläggningsgardiner i ljus färg. Den ljusa färgen drar inte till sig värme på samma sätt som en mörk väv gör, vilket säkerställer ett svalare rum.

Låt sommaren börja!