Vädra problemfritt och njut av bättre inomhusluft

  • Komfort

Frisk luft är den bästa vägen mot ett bättre inomhusklimat vilket är avgörande för vår hälsa, men för många är det svårt att vädra ordentligt. Det kan bl.a. bero på att vi inte vill få in insekter, spindlar och pollen – men det går att undvika. Lösningen är ett diskret insektsnät som passar in i det moderna hemmet.

Hur ofta ska man vädra?

Optimalt vädrar man två till tre gånger om dagen i fem till tio minuter med korsdrag. Mer behövs inte för att se till att luften cirkulerar och byts ut för att förbättra inomhusklimatet. Vädring är viktigt året om men på sommaren när luftfuktigheten är högre är det särskilt viktigt för inomhusklimatet att man tillför frisk luft varje dag.

Luftkonditionering, ventilationssystem och friskluftsventiler räcker inte för att säkerställa ett bra inomhusklimat, men de är bra komplement till vädringen.

Luxaflex® rullgardin med tätslutande insektsnät Luxaflex® rullgardin med tätslutande insektsnät

Slipp insekter, spindlar och pollen

Låt inte surrande insekter, spindlar eller pollenallergi avskräcka dig från att vädra. Med ett tätslutande insektsnät kan du njuta av den friska luften utan besvär. Även små pollenpartiklar kan hållas ute med ett finmaskigt Poll-tex® nät.

Luxaflex® moderna insektsnät hjälper diskret den friska luften på vägen, utan att oestetiska nät förstör din inredningsstil. Besväret med att montera och ta ner insektsnätet i takt med hur årstiderna förändras slipper du också, eftersom nätet är i form av en rullgardin som vanligtvis kan placeras bakom dina vanliga gardiner.

Luxaflex® insektsnät, bakom en dekorativ Duette® gardin Luxaflex® insektsnät, bakom en dekorativ Duette® gardin

Varför är inomhusklimatet så viktigt?

Vi spenderar mycket tid inomhus – både på jobbet och hemma. Luften vi andas påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande och därför finns det en direkt koppling mellan inomhusklimat och ditt välbefinnande. Ett dåligt inomhusklimat kan orsaka huvudvärk, onormal trötthet, koncentrations-svårigheter, illamående, astma och irriterade ögon och hals.

Orsaken är de små kemikaliepartiklar som finns i luften i ett dåligt inomhusklimat. Partiklarna kommer från damm och många av de saker som finns runtomkring dig. Det kan exempelvis vara möbler, elektronik, köksredskap, förpackningar, hygienartiklar och möbelrengöring. Kemikaliepartiklarna behöver inte vara farliga, men några av dem misstänks vara hormonstörande och allergi- och cancerframkallande.

Vädra, utan bekymmer

Med ett diskret insektsnät från Luxaflex® undviker du att spindlar, mygg och andra insekter tar sig in. I kollektionen finns även ett finmaskat nät som stoppar pollen.

Orsaker till dåligt inomhusklimat

Om ett hem inte vädras ordentligt är det risk för att det uppstår ett dåligt inomhusklimat som även är känt som sick building syndrome (SBS) med “instängd luft”.

SBS kan uppstå i både gamla och nya byggnader och den instängda och dåliga luften kan ha många orsaker. Det kan bland annat bero på luftkonditioneringssystemet, byggnadsmaterial av betong och glas, ånga från ett badkar, fukt från torkning av kläder, matos, partiklar från vedspis och braskaminer, stearinljus och rökning.

Dessutom kan varma datorer och annan elektronik bilda ultrafina partiklar som påverkar inomhusklimatet negativt och skapar obehag. Detsamma gäller för elektromagnetisk strålning från trådlöst internet, syntetmaterial, mögel och till och med koldioxid från din egen andning!

Sovrummet kräver extra uppmärksamhet

Vi spenderar många timmar per natt med luften sovrummet. Därför är vädring i dessa rum särskilt viktigt för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat. Det är också vanligt med kvalster i sängen. Tillsammans med damm och oönskade kemikalier från tv, datorer och annan elektronik bidrar kvalster till ett dåligt inomhusklimat.

Kvalstrens värsta fiende är frisk luft och rengöring varje vecka, vilket också avlägsnar kemikalier från elektriska apparater och damm.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Sovrumsfönster med Luxaflex® insektsnät i kombination med Duette® gardin Sovrumsfönster med Luxaflex® insektsnät i kombination med Duette® gardin

Så förbättrar du inomhusklimatet

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att få in mer frisk luft och förbättra ditt inomhusklimat. Små förändringar i inredning och vanor kan göra en stor skillnad för hälsan:

- Vädra 2–3 gånger om dagen med korsdrag

- Dammsug och dammtorka varje vecka

- Ha gröna växter i rummet som renar luften och omvandlar koldioxid till syre

- Välj naturmaterial före syntet

- Undvik fukt, använd köksfläkten och torka kläder utomhus eller i torktumlare

- Skippa trådlöst internet och använd trådbunden internetanslutning