Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare

  • Komfort

Sättet du bor på, har stort inflytande på din lycka. I synnerhet i Norden är det traditionellt sett så att hemmet betyder mycket eftersom det visar vem du är.

När det finns en koppling mellan dina värderingar och ditt hem, finns det en större chans till att du känner dig lycklig.

Ditt hem kan göra dig lycklig

Personlig inredning, större förändringar eller små förbättringar gör dig stoltare över ditt hem och får dig att känna dig lyckligare.

Det fastslås i ”The good home report 2019” där Happiness Research Institute har frågat 3 489 personer i 10 europeiska länder om sambandet mellan deras bostad och lycka. De 73 % som känner glädje över sitt hem, upplever generellt sett mer glädje i livet.

Inredning är viktigt så in i Norden

I Skandinavien söker tusentals människor varje månad efter heminredning på nätet och ämnet hashtaggas ofta på Instagram. Kanske är du en av dem?

Inredningsmagasin fyller butikshyllorna, inredningsprogram lockar många tittare, loppisar och inredningsbutiker är välbesökta. Allt detta är tydliga tecken på att vi lägger mycket tid på inredning och förändringar av hemmet.

Duette® gardin i kombination med gardinlängder i matrumsfönster Duette® gardin i kombination med gardinlängder i matrumsfönster

Vi älskar att stanna hemma

Hemmet är i hög grad grunden i våra liv och det är inte konstigt att vi kopplar hemmet och platsen vi bor på till vår identitet.

I Skandinavien tillbringar vi stora delar av våra liv i hemmet och vi gillar att öppna upp det för gäster och mysiga sammankomster. I varmare länder spenderar man mer tid ute i samhället, medan hemmet är mer privat och prioriteras inte i lika stor utsträckning. Skillnaden beror bland annat på klimat, kultur och att nordbor är mer reserverade.

Hemmet avspeglar dig

Din omgivning påverkar ditt välbefinnande. Leenden smittar av sig, rörighet stressar, färger påverkar humöret och ljud har en effekt på våra sinnen.

Den japanska organiseringsexperten Marie Kondo är känd för sina metoder att skapa ordning. Hennes mantra är att våra hem är en återspegling av oss själva. Och den uppfattningen är hon inte ensam om. Det är tydligt att vårt intresse för hur vi bor och inreder hänger samman med vår självbild.

LÄS OCKSÅ: Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande >

Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up i vardagsrum Duette® gardiner, modell Top Down/Bottom Up i vardagsrum

Hemmet väcker känslor i oss

Det är inte hur du bor, storleken på din bostad, om du äger eller hyr som är avgörande för din lycka. Det viktigaste är att ditt hem ger dig en känsla av stolthet, identitet, komfort, trygghet och kontroll.

Den viktigaste faktorn för att ditt hem ska göra dig lycklig är att du har satt din personliga prägel på hemmets stil och inredning. Detta skapar ofta en känsla av stolthet som leder till en större lyckokänsla.

Välj gardiner som matchar dina värderingar

Rätt gardiner kan stärka ditt välbefinnande. Det handlar om att välja gardiner som stämmer överens med dina personliga värderingar. Här är personlig inredning nyckelordet.

Sober Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up i köksfönster Sober Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up i köksfönster

Gardiner för teknikälskaren

Älskar du ett smart hem med intelligenta lösningar som gör vardagen mer funktionell och har en wow-effekt? Då är intelligenta PowerView® gardiner det perfekta valet för dig.

Du kommer känna tillfredsställelse genom att gardinerna ger dig kontroll, trygghet och komfort. Du har en särskild förmåga att hitta smarta och bekväma lösningar i dina val. Intelligenta gardiner stärker berättelsen om dig.

LÄS OCKSÅ: Gardiner för dig som älskar elektriska prylar >

Gardiner för dig som väljer hållbart

Om hållbarhet är en av dina värderingar köper du lite men med kvalitet. För dig är bra gardiner hållbara gardiner. I ditt hem finns inga slit och släng-lösningar. Du vill ha noggrant utvalda material med hög hållbarhet. Du värdesätter hög kvalitet och du hänger med stolthet upp energieffektiva gardiner i fönstret.

Hissgardiner i bohemestil Hissgardiner i bohemestil

Gardiner med bohemstil

Du strävar efter en inredning som utstrålar zen och balans. Du omger dig med mjuka och behagliga material. Men stilen får gärna vara praktfull och med en tydlig känsla av lyx.

Ditt hem är en stressfri zon där komfort, trygghet, lugn och ro är grundläggande värderingar. Långa, böljande gardiner som fridfullt vajar i vinddraget återspeglar just detta. Lätta gardiner i linne kan också skapa en sensuell bohemlook.

LÄS OCKSÅ: Nordisk bohemstil – Inspireras av Emily Salomon >

Prioritera inredningen

Eftersom inredningen påverkar din lycka finns det goda skäl till att tänka lite extra på hur du gör ditt hem mer personligt, så att det väcker en känsla av stolthet i dig.

Förutom gardiner som matchar dina värderingar kanske du vill förnya färgen på en vägg, skaffa mer växter, kombinera DIY-inredning med arvegods och designfavoriter och annan heminredning som bäst berättar din historia.

Rullgardiner ur Scandinavian Design Collection, mönster Grazia Grande Rullgardiner ur Scandinavian Design Collection, mönster Grazia Grande