Måttagning

Luxaflex® rekommenderar att du låter en expert mäta dina fönster och montera dina gardiner för att säkerställa bästa passform och funktion. De flesta auktoriserade Luxaflex® återförsäljare erbjuder denna tjänst vid köp.

Måttagning och montering

En professionell montör

Blir passformen inte perfekt, blir helhetsintrycket inte heller perfekt. Så när du har bestämt dig för att hitta helt rätt gardiner för dig, anlita då en professionell montör för att få det resultat du drömmer om. Besök din lokala Luxaflex® återförsäljare för att få hjälp.

Vill du helst klara dig själv?

Här kommer några goda råd:

 1. Mät alla fönster mycket noga. Mät fönstret i vågrät riktning längst upp, i mitten och längst ned. Mät det i lodrät riktning på vänster och höger sida samt i mitten.
 2. Komplettera med att även mäta fönstret på diagonalen. Alla mått tillsammans visar om ditt fönster är rakt eller ej.
 3. Om ett fönster inte är rakt, överväg då en utanpåliggande montering med gardinen fäst ovanför själva fönstret.
 4. Om din gardin inte rullas upp rakt kan det vara så att fönstret är snett. Många rullgardiner har en extra tung underlist. Den går att flytta för att kompensera för den sneda fönsterkarmen och därigenom förhindra att gardinen rullas upp snett.
Inne i fönsterbågen/nischen - Utanpåliggande montering Inne i fönsterbågen/nischen - Utanpåliggande montering

Att tänka på för god passform och funktion

 • Är dina fönsterkarmar raka?
 • Hur ska gardinerna monteras? Inne i fönsterbågen, i nisch eller är en utanpåliggande montering att föredra?
 • Vilka gardiner har ett litet avstånd mellan väv och fönsterbåge, som i sin tur ger ett ljusinsläpp (viktigt att tänka på vid t.ex. mörkläggning av sovrum)?

Luxaflex® Trufit® – så här mäter du ditt fönster

Trufit® Duette® gardin Trufit® Duette® gardin

Luxaflex® Trufit® är en supersmart gardinmodell som du klistrar på fönsterglaset, helt utan skruvhål. Gardinmodellen är optimal i fönster med smal nisch (som är för liten för traditionell montering med skruv), hyresbostäder där åverkan är förbjudet och så självklart – i alla de fall som man önskar undvika skruvhål så långt det är möjligt.

Har dina fönster en utanpåliggande gummilist (mellan glas och ram) så behöver du ta höjd för detta när du mäter dina fönster. Vi har därför samlat det som är viktigt att tänka på i en liten uppmätnings- och placeringsguide, läs Trufit® Måttagning här ovan.

Saker att tänka på före ett köp

Alla Luxaflex® gardiner måttbeställs och skräddarsys. Vårt mångåriga engagemang i kvalitet och innovation innebär att du hittar alternativ hos Luxaflex® som inte finns någon annanstans.

Det är mycket att tänka på innan du slår till och köper en Luxaflex® gardin:

 • Vad har du för inredningsstil? Modern, traditionell, lantlig?
 • Är avskildhet och flexibelt ljusinsläpp viktigt?
 • Vilken väv fungerar bäst i ditt rum? Färgen och materialet i väven påverkar ljusinsläppet.
 • Vill du ha en gardin som går att dra upp helt för bästa möjliga utsikt, eller en skir gardin som ger både utsikt och UV-skydd?
 • Hur vill du betjäna din gardin? Du har många alternativ att välja på, allt från linfritt till motorstyrning.

Hos din lokala auktoriserade Luxaflex® återförsäljare får du den kunniga hjälp du behöver för att välja rätt gardin för dig.