Bra akustik ökar vårt välbefinnande

Känner du igen känslan av att sitta i ett rum med många människor och i stort sett inte kunna höra vad som blir sagt? Dålig akustik är vanligt förekommande i många moderna hem, helt enkelt för att vi allt som oftast har trä eller klinker på golven och stora glaspartier – d.v.s hårda material som skapar ljudreflektion. Detta är ett problem som är värt att göra något åt, eftersom ljudet i vårt hem har stor betydelse på välbefinnandet. Dålig akustik kan göra oss både irriterade och trötta.

Gardiner bidrar till bättre akustik

Endast gardiner kan inte skapa en bra akustik, men i samspel med möbler och mattor kan de bidra till en mycket behagligare akustik i rummet. Speciellt i kök/allrum, där kökselementens hårda ytor bidrar till efterklang, kan det vara en bra idé att använda gardiner för att dämpa ljudet. Lodräta ytor (de ytor där gardiner monteras), är nämligen bättre till att avhjälpa dålig akustik i ett rum, jämfört med vågräta ytor som t.ex. golvmattor. Detta beror på det sätt ljudet färdas genom ett rum.

Ju kraftigare väv, desto bättre

Gardiner av tyg ger bäst effekt – ju kraftigare tyget är, desto bättre kommer de ljuddämpande egenskaperna naturligtvis att vara. Duette®, med två eller fyra plissélager och luftfickor emellan, är ett bra exempel på en ljuddämpande gardin. Detsamma gäller en fodrad hissgardin, som har två vävlager. En generell tumregel är att ju kraftigare tyget är, desto mer absorberar det.Ta Luxaflex® Gardinguide i 3 enkla steg >

Duette® gardiner Top Down/Bottom Up
Duette® gardiner Top Down/Bottom Up
Duette® gardin med dubbel väv
Duette® gardin med dubbel väv

Duette® kan förbättra akustiken. Läs mer om Duette® i Gardinguiden >
Hissgardiner kan förbättra akustiken. Läs mer om Hissgardiner i Gardinguiden >