Öst, väst – vilken gardin passar bäst?

Många av oss fokuserar på i vilken riktning hemmet ligger, när vi går i flyttankar. Om terrassen har kvällssol eller ej kan spela en viktig roll de svenska, kyliga vår- och sommarkvällarna. På samma sätt är det faktiskt all idé att fundera på väderstrecken när det gäller valet av gardin. Se här nedan vad du bör överväga med hänseende till fönstrets placering i syd-, öst-, väst- eller nordlig riktning.

Söder

Vetter fönsterna åt söder kommer rummet att bada i sol större delen av dagen. Det gör gardiner nästan oumbärliga – både därför att solens UV-strålar är tuffa mot golv och möbler men också för att rum i söderläge oftast är de rum du befinner dig mest i. Ditt vardagsrum är t.ex. oftast placerad i sydlig riktning. Välj därför en flexibel gardin så att du kan skärma av efter behov, eller välj en väv som fortsatt ger dig möjlighet att se ut, även om gardinen är nerdragen. Värt att tänka på är också att en ljus väv har en isolerande effekt och gör så att rummet hålls svalt även när solen står på.

Öster

Är sovrummet eller barnrummet vänt åt öst, står solens tidigaste strålar mot fönstret. För vissa är detta kanske det bästa sättet att vakna på, medan andra föredrar att själv bestämma när dagen skall börja. Tillhör du den senare kategorin människor, är en gardin med mörkläggande väv en bra lösning – och det kan även gälla om du är en morgonmänniska. Väven kan nämligen vara mer eller mindre ljustät och anpassas efter dina önskemål.

Väster

Rum vända åt väster har sol hela kvällen. Ofta gäller det kök och allrum, där du oftast befinner dig sent på eftermiddagen och de tidiga kvällstimmarna. Den optimala gardinen, för dessa tillfällen, är därför en gardin som skärmar av solens strålar utan att stänga ute ljuset. Är det istället ett sovrum eller barnrum som vänder mot väst, är behovet oftast det motsatta. Här kan en mörkläggningsgardin hjälpa till att skapa optimala förhållanden för att kroppen ska kunna falla till ro. Det är också möjligt att välja en gardin med två olika vävar kombinerat – en mörkläggande och en transparent.

Norr

I rum vända åt norr är den största utmaningen nästan alltid att få in tillräckligt med ljus. Det är husets "mörkaste" rum och ofta här som sovrum och barnrum är placerade. Trots det minimala ljusinsläppet kan det ändå vara en bra idé att investera i mörkläggningsgardiner, för att säkra optimala förhållanden för en god natts sömn.Ta Luxaflex® Gardinguide i 3 enkla steg >

Duette® gardiner Top Down/Bottom Up
Duette® gardiner Top Down/Bottom Up
Silhouette® gardiner filtrerar ljuset
Silhouette® gardiner filtrerar ljuset