Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta

Luxaflex Duette gardin

Det finns två saker som är särskilt viktiga för att du ska kunna sova bra. För det första får det inte vara för ljust. För det andra får det inte vara för varmt. Du kan själv göra en hel del för att optimera din sovmiljö och därigenom sova bättre och öka din livskvalitet.

Bra sömn är en förutsättning för god livskvalitet

Föreställ dig att du känner dig frisk och utvilad när du vaknar. Du är då väl utrustad för att ta itu med de olika problem som kan uppstå under dagen, till skillnad mot dagar då du är trött och börjar dagen med att kämpa mot snooze-knappen.

Sömnen är avgörande för ditt välbefinnande. Det beror på att du återhämtar dig både fysiskt och mentalt när du sover. Under sömnen tillverkas växthormoner, medan mängden stresshormoner minskar. Det betyder att ditt immunsystem blir bättre rustat för att hantera stress och sjukdomar som typ 2-diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Om du får en god natts sömn har du även en bättre chans att hantera koncentrationssvårigheter, irritation och humörsvängningar.

Luxaflex Duette gardin, modell ArchitellaMörkläggande Duette® gardiner i vacker sober grå, modell Architella®

Nästan hälften lider av sömnproblem

Forskare och medier i Skandinavien rapporterar regelbundet om att allt fler har svårt att sova bra om nätterna. Olika studier har visat att så många som hälften av alla skandinaver har haft sömnproblem under kortare eller längre perioder.

Vi har olika sömnbehov, men många får inte de 7–8 timmar som är det genomsnittliga behovet för vuxna. Du kan ofta hantera mindre sömn under kortare perioder, men om det fortgår under flera månader eller år kan det leda till sömnproblem och ha en negativ inverkan på din hälsa.

Luxaflex Duette gardin och gardinlängd, med PowerView motoriseringMörkläggande Duette® gardin i vitt och modellen Top Down/Bottom Up, kombinerat med vackra sammetsgardiner

Gardiner kan rädda din sömn

För varmt, för ljust, för mycket stök, för mycket bekymmer, för mycket kaffe eller för lång tid med mobilen innan sängdags. Potentiella orsaker bakom sömnproblem finns det gott om, men ljus och värme är två aspekter som du inte behöver slåss med någon om för att påverka. Så här är ett bra sömntips: mörkläggningsgardiner kan förbättra din sömn och ge dig en optimal sovmiljö som både håller ljus och värme ute.

Läs mer om våra mörkläggningsgardiner >

Därför sover du bäst om det är mörkt

Sömnexperterna är överens: du sover bäst när det är mörkt. En mörk sovmiljö är bäst när det är dags att bege sig mot drömmarnas land, eftersom mörkret får dig att känna dig dåsig och gör det enklare att somna. Det beror på sömnhormonet melatonin som kroppen bäst producerar i mörker.

 

Ljusa sommarkvällar, morgonsolen och tända lampor hämmar produktionen av det här viktiga hormonet, vilket kan leda till sömnproblem. Därför är det bra om du inte har det för ljust på kvällarna, eftersom detta kan påverka din dygnsrytm. Här kan bra gardiner hjälpa dig att sova gott.

Urinstinkterna står på spel

Vi har fortfarande samma vanor som urmänniskan, som sov när det var mörkt och vaken under de ljusa timmarna. Det är det mest naturliga, eftersom det överensstämmer med våra urinstinkter. På grund av detta bör vi vara uppmärksamma på hur ljuset påverkar oss och komma ihåg att det kan vara fördelaktigt att vakna när solen går upp.

Intelligenta gardiner kan ställas in så att de automatiskt dras igen när det börjar bli dags att gå och lägga sig, så att kroppen på bästa möjliga sätt förbereder sig på det. På samma sätt kan gardinerna gradvist öppna sig när det börjar bli dags att gå upp. Det ger din sovmiljö goda förhållanden som kan vara till stor hjälp för att ge dig bättre sömn.

Luxaflex Rullgardin med PowerView motoriseringBotaniskt inspirerad och mörkläggande rullgardin med PowerView® motorisering i sovrumsfönster

Läs mer om våra intelligenta gardiner >

Rätt gardiner ger ditt rum en temperatur som är lämplig för sömn

Den optimala temperaturen för sömn är 13–18 grader. Om sovrummet är varmare kan det vara svårt för kroppen att slå sig till ro eftersom värmen gör att kroppen måste arbeta för att kyla ned sig.

Särskilt under sommarmånaderna kan det vara en utmaning att se till så att sovmiljön är sval. Men det är möjligt att sova gott i värmen. Gardiner kan hjälpa dig att reglera värmen från solen så att det blir tillräckligt varmt på vintern och så att värmen minimeras på sommaren.

Läs mer om gardiners energieffektivitet och effekt på rumstemperaturen >

Luxaflex Duette gardin, modell Top Down/Bottom UpStilrent mörkläggande Duette® gardin i vitt, modell Top Down/Bottom Up med SmartCord® betjäning

Dela

Share on Twitter Share on Facebook Pin it Email to a friend

Hitta en återförsäljare

Vi finns representerade landet över hos våra olika återförsäljare. Varmt välkommen att titta förbi något av våra showrooms.

Hitta återförsäljare

Våra produkter

Med över 60 års erfarenhet, inspirerande design, nytänkande betjäningsmetoder och kvalitet kan vi erbjuda komplett sortiment av måttbeställda gardiner och solavskärmning till dina fönster.

Läs mer
Välkommen till vår värld

Välkommen till vår värld

Följ oss i någon av våra sociala kanaler för mer tips och idéer. Vi finns på:

Facebook   Instagram

Luxaflex® Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med produktinformation, tips och inredningsinspiration.

Genom din anmälan till nyhetsbrevet, godkänner du även vår sekretess policy.

The Art of Window Styling