Återvunnen plast från haven blir till gardiner

Luxaflex gardinlängd ur kollektionen Sea

Nytt i vår kollektion är gardintyger och rullgardiner framtagna av återvunnen plast, samlat från stränder och kustsamhällen världen över. Du hittar dem i våra kollektioner, under namnen Sea och Sea-Tex.

Från plastavfall i havet till hållbara tyger

En av styrkorna med att vara en del i något större och tillhöra en större organisation är att få vara med och lansera helt nya och innovativa gardinlösningar, som det här till exempel.

Tillsammans med materialteknikföretaget Bionic® har vårt moderbolag Hunter Douglas skapat Greenscreen® Sea-Tex™ – världens första gardinväv för ljusreglering som är framtagen av återvunnet plastavfall från haven.

Vävarna består till ca 50 % av återvunnen plast som samlats med hjälp av passionerade volontärer via Waterkeeper Alliance™ som verkar i 37 länder samt det egeninitierade projektet U-turn vars övergripande syfte är att hålla stränderna rena och främja havens ekosystem. Merparten av plasten har samlats vid stillahavskusten i Centralamerika.

”Sea och Sea-Tex ger plastavfallet ett nytt liv. Vi är oerhört stolta över att få presentera denna innovativa textil som gör skillnad för miljön. Rullgardinsväven utmärker sig dessutom med dess slittålighet, mångsidighet och funktion” säger Susanne Pernefors, marknadsansvarig på Luxaflex®.

Luxaflex gardinlängder ur kollektionen Sea

Gardinlängderna Sea

Gardinlängderna finns i 10 naturnära färger, framtagna med inspiration från de hav och stränder där plasten samlats. Kollektionens tyger går från ljusa sandtoner till dova blå och gröna kulörer. Den återvunna plasten som använts i väven kombineras med polyester för att skapa ett mjukt och böljande gardintyg med luftig linnekänsla.

Precis som våra övriga kollektioner skräddarsys gardinerna efter dina önskemål. Här kan du läsa mer om hela vår kollektion gardinlängder >

Luxaflex rullgardin ur kollektionen Sea-Tex

Rullgardinsvävarna Sea-Tex

Vävarna i kollektionen Sea-Tex reflekterar effektivt solljus och värme vilket gör att värmen utestängs och rummet bibehåller en behaglig temperatur. Rullgardinsvävarna Sea-Tex finns i fem olika färger och precis som våra övriga kollektioner, skräddarsys dem för att passa perfekt till ditt fönsters storlek.

Du hittar mer information om vävarna hos någon av våra många Luxaflex® återförsäljare landet över. Mer information om vår kollektion rullgardiner hittar du här >

Vägen från plastavfall till den hållbara väven GreenScreen® Sea-Tex™, så här framställs den steg för steg:

  1. Plastavfall från haven samlas vid stränder och kustlinjer
  2. Plasten sorteras och grupperas efter typ
  3. Den sorterade plasten strimlas, fördelas och görs till pellets
  4. Pelletsen spinns till innovativt Bionic® garn
  5. Garnet av återvunnen plast färgas, kombineras med polyestergarn och vävs till tyg
  6. Tyget utgörs av ca 50 % återvunnen plast från haven

Väven är GREENGAURD Gold-certifierad och avger inga emissioner eller ämnen som är skadliga för människa och miljö.

Dela

Share on Twitter Share on Facebook Pin it Email to a friend

Hitta en återförsäljare

Vi finns representerade landet över hos våra olika återförsäljare. Varmt välkommen att titta förbi något av våra showrooms.

Hitta återförsäljare

Våra produkter

Med över 60 års erfarenhet, inspirerande design, nytänkande betjäningsmetoder och kvalitet kan vi erbjuda komplett sortiment av måttbeställda gardiner och solavskärmning till dina fönster.

Läs mer
Välkommen till vår värld

Välkommen till vår värld

Följ oss i någon av våra sociala kanaler för mer tips och idéer. Vi finns på:

Facebook   Instagram

Luxaflex® Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med produktinformation, tips och inredningsinspiration.

Genom din anmälan till nyhetsbrevet, godkänner du även vår sekretess policy.

The Art of Window Styling