Scandinavian Design Collection

Scandinavian Design Collection är en unik rullgardinskollektion från Luxaflex®, där vävarna har mönster från antingen Stig Lindberg, Sven Markelius eller Maria Åström. Du känner igen många av mönstren, vid namn eller design – därför att i vårt urval är bara det bästa bra nog!

Scandinavian Design Collection

Om kollektionen

Luxaflex® har haft det stora nöjet att skapa en fantastisk kollektion av kända mönster och textiltryck, alltifrån traditionella klassiker till nyproducerade moderna, skapade av svenska designers från början av 1900-talet fram till dags dato.

Prisma | Scandinavian Design Collection Prisma | Scandinavian Design Collection

Skräddarsydd design

Rullgardinerna tillverkas hos Luxaflex® i Falköping och mönstret trycks på hållbar, miljövänlig väv i en kvalitet som vi kallar halvtransparent, det vill säga den släpper in ljus, men håller de starkaste solstrålarna borta.

Du kan dessutom få rullgardinen med LiteRise®; en modell fri från både kedja och lina, som du höjer och sänker i underlisten till precis den position du önskar.

Grazia Grande | Scandinavian Design Collection Grazia Grande | Scandinavian Design Collection

Så mycket mer än bara en rullgardin

Vi vill ge dig en rullgardin av absolut högsta klass tillsammans med svensk design när den är som bäst – fönsterinredning som du kan njuta av och glädjas åt under lång tid.

Ett konstverk i ditt fönster, helt enkelt.

Fiki | Scandinavian Design Collection Fiki | Scandinavian Design Collection

Motorisera din designrullgardin – styr den via PowerView® App på din mobil

Nu kan du kombinera unik klassisk design med den senaste teknologin – låter det intressant?

PowerView® Automation heter systemet som gör att du kan styra dina rullgardiner via mobiltelefonen, du behöver inte ens vara hemma.

Med PowerView® App kan du även programmera dina rullgardiner så att de åker upp och ner vid bestämda tidpunkter. Självklart har systemet även en fjärrkontroll om du skulle föredra det.

Stig Lindberg Stig Lindberg

Stig Lindberg (1916–1982)

Industridesigner, keramiker och illustratör.

Han föddes i Umeå men började sin bana på Gustavsbergs porslinsfabrik sommaren 1937. Hans egensinnigt dekorerade fajanser och fantasifulla stengods var banbrytande under hela 40- och 50-talet.

1947 inledde Stig Lindberg ett samarbete med Astrid Sampe, chef för NK Textilkammare, och Stig Lindberg satte sig snabbt in i schablontryckets teknik med rapporteringens begränsningar vilket resulterade i en rad lekfulla, surrealistiska tygtryck.

Mönstren på den första utställningen fokuserade mycket på drömvärlden med svävande figurer, han designade med humor och värme som välkända Melodi och Lustgården. Även Poeme D´Amour är från 1947 och i detta tyg sydde Astrid Sampe upp en klänning och Stig Lindberg gjorde matchande halsband och armband i porslin till klänningen.

Se våra mönster av Stig Lindberg:

Om mönster Herbarium

Det vackra och romantiska blommönstret Herbarium skapades för den första utställningen för NK Textilkammare 1947 och är ett av Stigs allra mest älskade mönster. I starten skapades mönstret med grön och blå botten, idag är det vidareutvecklat med ytterligare färgkompositioner.

Herbarium i vit och blå

Om mönster Grazia Grande

1949 släpptes den andra kollektionen som visades på NK med välkända mönster som Pottery och Grazia. Mönstret Grazia Grande är berättande och handlar om fyra kavaljerers uppvaktning kring samma kvinna. Tittar du noga, så upptäcker du snart de avtecknade personernas huvuden – vem som verkar nå framgång och vem som inte verkar göra det. Ett konstverk att betrakta.

Grazia Grande i ljus- och mörkgrå

Om mönster Tallyho

Under den tredje och sista utställningen på NKs ljusgård 1953 lämnades lekfullheten till förmån för konkretismen med mönster som Bulbous och Cello. Helt andra typer av mönster växte fram och 1961 designade Stig Lindberg Tallyho som en kontorsgardin för offentlig miljö. Äpplen serverades som popkonst!

Tallyho i ljusgrå och blå
Sven Markelius Sven Markelius

Sven Markelius (1889–1972)

Arkitekt och formgivare.

Sven Markelius var en av våra mest framgångsrika arkitekter under 1900-talet och en av den svenska funktionalismens förgrundsfigurer, han kallades även för ”Mr Funkis”. Markelius ritade flera av de första funktionalistiska byggnaderna i Sverige, bl.a. Helsingborgs konserthus och flera Folkets Hus. Han designade möbler och inredning till flertalet av sina byggnader, för detta ändamål formgav han också textiltryck.

Flera av Markelius välkända textilmönster som Pythagoras och Prisma har ställts ut åtskilliga gånger som representanter för 1950-talets svenska textildesign.

Om mönster Prisma

Ritades under 50-talet och prydde många fönster i Folkets Hus runt om i landet, som även de ritades av Sven Markelius. Mönstret är uppbyggt av trianglar och rektanglar i en mycket stor mönsterrapport. Prisma i gult hängde i många år i svenska järnvägsvagnar och Prisma i vitt pryder den svenska ambassaden i Tokyo.

Prisma i koppar Prisma i koppar
Maria Åström Maria Åström

Maria Åström

Designer

Maria Åström är mönsterformgivare med egen ateljé i Stockholm. Under sommarhalvåret bor och arbetar hon utanför Simrishamn. Maria har nått stor framgång med bl a mönstren Citrus Limon, Botanika och Fiki.

Designarbetet börjar med att Maria sitter och skissar, i trädgården eller på resa. Motivet är ofta en blomma eller ett träd som växer på platsen. Därefter gör hon en målning av mönstret, och arbetar därefter fram en fungerande mönsterrapport.

Bland hennes uppdragsgivare återfinns Ikea, Millesgården, Nationalmuseum, Svensk Slöjd och Svenskt Tenn.

Se våra mönster av Maria Åström:

Om mönstret Fiki och Citrus Limon

Mönstret Fiki visar detaljer från ett vackert fikonträd vid medelhavet. Citrus Limon designades för Ljungbergs Factory i slutet av 1990-talet. Här ser vi ett citronträd som för tankarna till ett soligt Italien.

Fiki och Citrus Limon