Design med fokus på miljön

Hållbarhet och ansvar

Miljön är vårt gemensamma ansvar och ett centralt fokusområde i produktionen av Luxaflex® produkter – både vad gäller val av material, produktionsmetoder och underleverantörer.

Hos någon av våra många återförsäljare får du hjälp med att välja en gardinlösning som fokuserar lite extra på hållbarhet, som en t.ex. återvunnen eller energieffektiv väv.

Återvinning av polyester

Luxaflex® plisséväv Revival är tillverkat av 100% återanvänd polyester, vilket inte bara reducerar CO2-utsläppen från vår vävproduktion med 6%, utan också minskar vattenförbrukningen. Härutöver tillverkas vår Duette® väv Eternity av 40% återvunnen polyester, från plastflaskor. Två plastflaskor är tillräckligt för 1 kvm tyg.

Polyester är tillverkat av råolja och genom att återanvända det, sparar vi på världens begränsade oljeresurser.

Återvunnen plast från haven

I Luxaflex® kollektion finns rullgardinsvävar, lamellvävar och gardinlängder i återvunnen plast som samlats in från stränder och kustsamhällen världen över. Vävarna består till ca 50 % av återvunnen plast som samlats med hjälp av passionerade volontärer via Waterkeeper Alliance™, vars övergripande syfte är att hålla stränderna rena och främja havens ekosystem.

Kollektionerna går under namnen Sea-Tex, Sea-Tex NXT och Sea.

Luxaflex® persienner, tillverkade av 98% återvunnen aluminium Luxaflex® persienner, tillverkade av 98% återvunnen aluminium

Återvunnen aluminium

Sedan 1970-talet har Luxaflex® tillverkat persienner av återvunnet aluminium och idag består våra persienner av hela 98% återvunnen aluminium.

Våra aluminiumpersienner är Cradle to Cradle™-certifierade. Det innebär att alla komponenter och ytbeläggningar är fria från ämnen som är skadliga för människor och miljö. Därutöver intygar det ansvarsfull användning av vatten och energi samt hänsyn mot människor och vår jord.

Luxaflex träpersienner med FSC-certifiering Luxaflex träpersienner med FSC-certifiering

FSC-certifierat trä

Hela 70% av Luxaflex® träpersiennkollektion är tillverkad av FSC-certifierat trä.

I en FSC-skog fälls inte fler träd än vad skogen hinner med att återproducera. Samtidigt säkrar FSC att djur- och växtliv skyddas, samt att människor som arbetar i skogen är säkrad utbildning, säkerhetsutrustning och ordentlig lön.

GreenScreen

En rad av Luxaflex® olika screenvävar är tillverkade med hållbarhet i åtanke. Som GreenScreen Eco till exempel, en 100% PVC- och Halogenfri polyesterväv och GreenScreen Sea-Tex®, en till 50% återvunnen väv av havsplast.

Isolering

En rad Luxaflex® gardiner har utvecklats med en isolerande effekt, för att kunna bibehålla värme. Resultatet är att din värmeförbrukning minskar.

Hållbara gardiner

Intresserad av att veta mer om vilka olika val du kan göra för att inreda hållbart med gardiner? Hos din lokala återförsäljare kan du se och känna på våra olika vävar och material.

Luxaflex® Sea gardinlängd i återvunnen havsplast Luxaflex® Sea gardinlängd i återvunnen havsplast