Gardinfärgen påverkar ditt välbefinnande

Smakprov ur Luxaflex kollektionsbok plisségardiner

De färger du omger dig med är sinnesintryck som påverkar ditt humör och ditt välbefinnande. Färgerna på dina gardiner kan skapa stämningar och väcka känslor. Men vilka färger får dig att må bra? Läs vår färgguide och lär dig mer om vilka färger som kan öka ditt välbefinnande.

Vilken gardinfärg är bäst?

Det finns inget universellt svar på vilken färg som är den bästa gardinfärgen. Hur vi reagerar på färger är väldigt individuellt och det finns ingen färg som garanterar välbefinnande för alla.

Men det finns färger som påverkar dig mer positivt än andra. För att hitta de färger som får dig att må bra kan du hitta inspiration i färgläran.

Associationer som skapar välbefinnande

Färgteori från 1800-talet är en av anledningarna till att vi associerar färger med vissa värden, som kan påverka vårt beteende och vår sinnesstämning. År 1988 slogs det dock fast att vi inte har någon medfödd reaktion på färger. Det är istället de associationer vi har till färger som ger oss en känsla av välbefinnande – eller tvärtom.

Att färgers betydelse skapas individuellt utifrån kultur, kön och ålder har sedan dess backats upp av andra forskare. Det betyder också att modet och personlig smak påverkar vilka färger som ger dig välbefinnande.

Hitta dina associationer till gardinfärger >

Hitta inspiration i färgsymboliken

Utgår du från den traditionella färgläran är det inte säkert att du hittar en gardinfärg som får dig att må bra. Färgsymboliken är kontrasterande och på samma gång tar färgläran inte hänsyn till dina associationer eller om färgen är ljus eller mörk.

Det du associerar med färgerna kan å andra sidan mycket väl stämma överens med färglärans symbolik som du kan låta dig inspireras av här:

Grönt skapar associationer till naturen, våren, sundhet och ungdom. Det är hoppets färg som främjar lugn och koncentration – tänk bara på den gröna operationssalen. Grönt skapar balans och harmoni och färgen passar därför i alla rum.

Luxaflex gardiner i grön och beige

Blått har tydliga kopplingar till himmel och hav. Det är en kall och behärskad färg som lugnar sinnet och kan sänka pulsen. De blå nyanserna är kända för att skapa harmoni och att gynna kontemplation, vilket underlättar både koncentration och att kunna koppla av. Blått kan därför vara en bra färg till kontoret eller sovrummet.

Blå Luxaflex Duette gardin och rullgardin

Grått är en elegant och neutral färg som symboliserar tillförlit, återhållsamhet och kontroll. Nyansen är bra för att balansera upp starka färger i inredningen, men den kan också bli lite tråkig om den inte får samspela med andra färger.

Luxaflex Duette gardin i grå och Silhouette i brun

Brunt förknippas ofta med jord och natur. Färgen är lugn och en aning konservativ. Den symboliserar trygghet, stabilitet och ordning. Milda mullvadsfärger och klassisk beige är besläktade med de bruna tonerna och är lätta att kombinera med andra jordtoner och kan användas i de flesta rum.

Svart är en mystisk och lockande färg som signalerar makt och kontroll. I västvärlden symboliserar färgen sorg, men svart förknippas även med minimalism och det anspråkslösa.

Svart Luxaflex Duette gardin, modell top down/bottom up

Vitt och ljusa nyanser för tankarna till en nordisk och minimalistisk stil. Den vita färgen är ren, enkel och ger mental klarhet. Vitt kan lätt bli lite för sterilt om till exempel vita gardiner används mot en vit vägg. Därför är det bra att lägga till pasteller eller kontrasterande färger i inredningen.

Luxaflex rullgardiner i ljus pastell, vit och gul

Gult är en glad färg som tydligt associeras med solens värme, liv och energi. Den gula färgen vädjar dessutom till fred, effektivitet och intellekt. Gult kan vara lite hårt men i en ljus pastell, ockra eller sofistikerad senapsgul/lejongul passar den bra i skandinaviska hem.

Rött är blodets och kärlekens färg och denna energiska färg pockar på vår uppmärksamhet. Färgen kan höja blodtrycket och ska därför användas varsamt. Mjukare röda nyanser, som exempelvis rosa, har en feminin framtoning. Rött stimulerar aptiten och därför passar röda nyanser ofta bra i ett kök.

Luxaflex mörkläggande röd rullgardin och lila persienn

Lila är en spirituell färg som stimulerar andliga tankar. Ljuslila kan verka upplyftande medan mörka nyanser kan skapa oro och en dyster stämning. Lila kan uppfattas både som en kall och en varm färg beroende på vilka andra färger den kombineras med.

Se de tre populäraste gardinfärgerna i år >

Nyanser och konsten att kombinera färger

Färgen på dina gardiner ska ses i samspel med andra färger i inredningen då färgen på väggar, golv och möbler kan leda stämningen i en viss riktning. Hur du väljer att kombinera dessa färger påverkar därför ditt välbefinnande.

Går du upp eller ner ett steg i nyans kan effekten av färgen ändras. De största färgytorna i ett rum har vanligtvis störst inverkan på stämningen, men färgen på gardinerna kan balansera upp och göra stor skillnad.

Mode och stil påverkar valet av färg

Färger kommer och går i takt med att modet förändras. I Skandinavien har vi en förkärlek till klassiska färger som vitt, grått, beige och svart baserat på mantrat att de är det säkra valet. Men säkra och praktiska färger kanske inte är det bästa för dig.

Färg vinner mark

Färg i inredningen har alltmer smugit sig in i skandinaviska hem under de senaste åren. Vi vågar mer än pastellfärger. I synnerhet är grönt och blått populära färger som stämmer bra överens med vår kärlek till naturen.

I modern inredning är allt tillåtet när det gäller färger. Det är framför allt den sydeuropeiska bohemstilen med lite tuffare och varma nyanser på den gula och rödaktiga färgskalan som har släppts in i nordiska hem.

Välj gardinfärger som boostar ditt välmående

När du väljer färg på dina gardiner rekommenderar vi att du tänker på vilka associationer du har till de olika färgerna. Du kanske vet instinktivt vilka färger som gör dig glad? Om du alltid väljer kläder i en viss färg eller har en favoritfärg som har följt dig i många år, visar det att den färgen ökar ditt välbefinnande. Om du inte alls vet kan du alltid använda dig av färgläran.

Få hjälp att välja gardiner >

Smakprov ur Luxaflex kollektionsbok Duette gardiner

Samlade länkar

Till dig som är nyfiken på vilka gardiner som är med på bilderna i denna artikeln; här kommer information och länkar.

Bild 1, vänster: Gardinlängd i djupgrön
Bild 1, höger: Grön ormbunksmönstrad rullgardin
Bild 2, vänster: Blå Duette® gardin
Bild 2, höger: Mörkläggande rullgardin med blå bladrankor
Bild 3, uppe: Grå Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up
Bild 3, nere: Mörkt sandfärgad Silhouette® gardin
Bild 4: Svart Duette® gardin, modell Top Down/Bottom Up
Bild 5: Rullgardiner i ljusa pasteller
Bild 6, vänster: Mörkläggande rullgardin i rött med ormbunksmönster
Bild 6, höger: Lila persienn

Dela

Share on Twitter Share on Facebook Pin it Email to a friend

Hitta en återförsäljare

Vi finns representerade landet över hos våra olika återförsäljare. Varmt välkommen att titta förbi något av våra showrooms.

Hitta återförsäljare

Våra produkter

Med över 60 års erfarenhet, inspirerande design, nytänkande betjäningsmetoder och kvalitet kan vi erbjuda komplett sortiment av måttbeställda gardiner och solavskärmning till dina fönster.

Läs mer
Välkommen till vår värld

Välkommen till vår värld

Följ oss i någon av våra sociala kanaler för mer tips och idéer. Vi finns på:

Facebook   Instagram

Luxaflex® Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev med produktinformation, tips och inredningsinspiration.

Genom din anmälan till nyhetsbrevet, godkänner du även vår sekretess policy.

The Art of Window Styling