Smakfulla detaljer hemma hos @villamyrhojden

  • 14 oktober 2022
  • Maja Lind
  • Komfort

I den vackra arkitektritade och egenbyggda villan, beläget i skogens lugn på toppen av en kulle, i närheten av Järvsö bor Mi med sin familj.

Strax innan sommaren kom vi i kontakt med varandra där Mi förklarade familjens situation – barnrummen blir galet varma under soliga dagar, så pass att det inte går att vistas i dem. Då fönsterna saknade gardiner helt, hjälpte inte heller det tidiga morgonljuset humöret i positiv riktning. Och när vi ändå var igång att klä barnrumsfönsterna med gardiner så passade vi på att ge fönsterna i både master bedroom och ovanvåningens allrum lite kärlek.

Så, välkommen hem till Mi med familj – detta är deras gardinresa!

Hemmet går i en skandinavisk minimalistisk stil och gardinerna har till uppgift att smälta in så mycket det bara går när de används, och knappt synas när de inte används. Små detaljer fick därför stort fokus när det kom till valet av gardinmodell, betjäning och färger.

Väggkulör och vävfärg färgmatchas – väv Batiste Architella® 9377 Väggkulör och vävfärg färgmatchas – väv Batiste Architella® 9377

Gardiner till barnrum & familjens gästrum

Eftersom dessa rum badar i sol och ljus lagom till sen eftermiddag och kväll var det inte bara den minimalistiska stilen som fick råda – gardinerna skulle även råda bot på ljus och värme. Valet föll därför på Duette® Architella®, en ytterst energieffektiv gardin med hela tre luftfickor som isolerar året runt. Gissa om familjen är nöjd över sitt beslut nu när energipriserna rusar i höjden! De trippla luftfickorna stänger ute varm luft på sommaren och behåller den uppvärmda luften inomhus under årets kalla månader.

De tre rummen är identiska och har därför identiska fönsterlösningar. I det fasta fönstret sitter en Duette® Architella® som hissas upp och ned med hjälp av en lina och i det öppningsbara fönstret valde familjen en uppspänd modell som höjs och sänks med hjälp av ett handtag i underlisten. När fönstret öppnas följer gardinen med fönstret och frisk luft strömmar in utan att gardinen står och slår.

Alla detaljer är svarta, precis som rummens fönster, medan gardinväven färgmatchats med den beigea väggkulören.

Mörkläggande Duette® gardin i gästrummet, färgmatchas med väggkulör. Väv: Batiste Architella® 9377.

Gardiner till familjens allrum

Som en vacker tavla böljar landskapet precis utanför allrummet och ovanvåningens för övrigt bredaste fönster. Det är svårt att inte häpnas av den fantastiska utsikten. I sin önskan om att bevara en ostörd utsikt ihop med den minimalistiska inredningen, valde familjen en Duette® gardin med svarta detaljer, som nästan smälter samman med fönstret, och en ljus och neutral beige nyans på väven. Precis som i barnrum och gästrum valdes här Architella®, en energieffektiv väv med tre isolerande luftfickor.

Gardinen höjs och sänks med stilrena SmartCord®, en utdragbar lina som bibehåller sin korta längd oavsett om gardinen är upp- eller neddragen.

257 cm bred Duette® gardin med SmartCord® betjäning, mörkläggande väv: Batiste Architella® 9377 257 cm bred Duette® gardin med SmartCord® betjäning, mörkläggande väv: Batiste Architella® 9377
Ljus möter mörker med Duette® gardiner, mörkläggande väv: Unik 9252 Ljus möter mörker med Duette® gardiner, mörkläggande väv: Unik 9252

Gardiner till Master bedroom

Precis som barnrum och gästrum, ligger familjens master bedroom en våning upp. Sovrummets stora hörnfönster bjuder på en magnifik utsikt, men också mängder av ljus. Valet föll därför här på Duette® gardiner – oslagbara i att mörklägga samtidigt som de tillför estetik.

Nyansen på dessa sovrumsgardiner går i brunt, som binder ihop rummets övriga interiör på ett naturligt och smakfullt sätt.

Numera sover familjen gott, mörkt och lagom tempererat – året om!

Vill du också ha inspiration till nya gardiner hos någon av våra många återförsäljare? Vi finns landet över.

Mörkläggande och energieffektiva gardiner i sovrummet