Väven är gardinens hjärta

När det kommer till väv, är möjligheterna nästan oändliga och det kan vara svårt att välja helt rätt. Här under får du en beskrivning av några vävtypers olika egenskaper.

Transparent väv

En transparent väv är optimalt i rum där du vill släppa in mycket ljus. Denna väv används normalt sett inte till fönster i söderläge, eftersom den avskärmande effekten inte är optimal när det gäller att skydda mot solens skarpa strålar. Dessutom kommer rummet att bli mycket varmt.

Halv-transparent väv

En halv-transparent väv stänger ute förhållandevis mycket ljus och skyddar till viss del samtidigt mot nyfikna blickar – i de flesta fall är det inte möjligt att se annat än siluetter genom väven.

Tät väv

Med en tät väv kommer förbipasserande inte att kunna se in i rummet – så om insynsskydd är viktigare än att kunna se ut är detta det rätta valet. Tät väv är dessutom lämplig till att förhindra bländning i TV och datorskärm.

Mörkläggningsväv

Mörkläggande väv är ypperligt till sovrummet och barnrummet, där du vill stänga ute allt ljus för att kunna skapa optimala förutsättningar för en god sömn. Du kan också välja en dag- och nattgardin, som både har en transparent väv till dagtimmarna och en mörkläggningsväv till natten.

Väv i olika transparens
Väv i olika transparens

Topar® Plus

Topar® Plus är en speciell finish som hjälper till att hålla väven vacker längre. Baksidan är belagd med ett tunt lager pärlemor, så att väven effektivt reflekterar sol och värme. Topar® Plus gör dessutom vävens baksida fukt- och smutsavvisande.

DustBlock®

DustBlock® är en smutsavvisande behandling som gör att väven står emot smuts, rök, vatten och oljebaserade vätskor bättre. Behandlingen fungerar lika bra på båda sidor väven och förblir intakt även efter rengöring. Väv behandlad med DustBlock® är därför utmärkt till kök och allrum.

Med och utan DustBlock® behandling
Med och utan DustBlock® behandling
Väv med och utan Topar® Plus
Väv med och utan Topar® Plus

Screen

Med en screenväv skärmar du effektivt av solens strålar utan att det påverkar utsikten. Det är därför ett populärt val i kontorsmiljöer, där det är lika viktigt att undvika bländning i datorskärmar som det är att kunna se ut. Screen finns i flera färger och det är viktigt att vara uppmärksam på att en t.ex. vit väv reflekterar solens strålar så att värmen i rummet hålls nere, medan den i gengäld inte skyddar lika effektivt mot bländning som en mörkare väv. Det är därför viktigt att väga in åt vilket håll rummets fönster vänder och vad gardinens primära funktion är.

Screen med metalliserad baksida

Screen med metalliserad baksida har ännu högre värme- och ljusreflekterande egenskaper än en vanlig screenväv. Den matta aluminiumbaksidan ger ett fint ljust och enkelt uttryck. Det betyder dessutom att vävens färg i övrigt inte har någon betydelse för hur effektiv gardinen skärmar av mot solen.

Vävfärgens betydelse

Tänk på att vävens färg har betydelse för både funktion och utseende. T.ex. kommer en röd väv att färga rummet rött och en gul kommer att färga rummet gult när solen står på. Desto mörkare väv du väljer, desto mer dämpas ljusinsläpp och bländning dagtid. Bara en ljusgrå väv kommer t.ex. att släppa in mindre ljus än en helt vit väv. Var också uppmärksam på att en svart väv drar till sig värme, vilket kan påverka inomhustemperaturen i ett rum.Ta Luxaflex® Gardinguide i 3 enkla steg >


Luxaflex® Dag & Natt gardin - två gardiner i en
Luxaflex® Dag & Natt gardin - två gardiner i en