Utvalt av Pella Hedeby: Luxaflex® Sea, gardinen av återvunnen plast

  • Maja Lind
  • Tips

När inredaren och stylisten Pella Hedeby fick uppdraget att inreda det omtalade trähuset i Åkersberga valde hon gardinkollektionen Sea till husets magnifika fönsterpartier.

Under våren 2020 fick Pella Hedeby uppdraget att inreda ett nybyggt trähus i en orörd skogsbacke, uppfört av byggentreprenören Martin Lydén och ritat av arkitektbyrån Lowen Widman Arkitekter. Projektet som fått namnet ”Villa Svartgarn” har burits av viljan att uppföra ett enkelt trähus i hållbara naturmaterial, med förutsättningar att kunna stå stadigt och åldras med värdighet i flera hundra år.

När Pella Hedeby tog fram inredningen föll sig ledorden enkelhet och harmoni naturligt. Känslan har hon bland annat levandegjort med val av mjuka texturer som ramar in och gör inredningen behagligt inbjudande.

”I trähuset var den genomgående röda tråden att skapa en inredning med hållbara material. Jag mixade designklassiker och vintagemöbler med nyproducerat med höga krav på kvalitet, tidlöshet och hållbarhet. I detta sammanhang kändes det passande att lyfta Sea-gardinerna som ett exempel på en ny produkt som är framställd med en bra agenda och återvunnet material” säger Pella Hedeby och fortsätter ”jag strävar i det längsta efter att jobba med naturliga materialval utifrån en såväl estetisk som hållbar aspekt”.

Textilier skapar ett mjukt lager till inredningen. För fönsterpartierna i trähuset föll valet på textilier i naturnära nyanser, vilka tydligt speglar Pella Hedebys signum och stil.

Sea-gardinerna består till ca 50 % av återvunnen plast från haven och går i linje med Pella Hedebys personliga inredningsfilosofi och ambition – att hitta nya användningsområden för redan befintliga material.

LÄS OCKSÅ: Inred hållbart med gardiner >

Vackra gardinlängder ur Luxaflex® vävkollektion Sea, skapade av återvunnen havsplast Vackra gardinlängder ur Luxaflex® vävkollektion Sea, skapade av återvunnen havsplast

”För mig är det ett självklart grepp att inreda med en naturnära färgskala som känns harmonisk och mjukt inbjudande. Hela Sea kollektionen bygger på väldigt behagliga nyanser och jag landade i en neutralbeige färgskala för en mjuk övergång från husets trärena väggar. Gardinerna ska kännas som ett naturligt inslag och fungera såväl estetiskt som funktionellt för att skärma av starkt solljus eller skapa insynsskydd”, säger Pella Hedeby och avslutar ”texturer och textilier adderas och skapar ett mjukt lager till inredningen och är kanske den viktigaste pusselbiten av dem alla”.

”Pella Hedeby är en etablerad stylist som vi är väldigt glada över att få samarbeta med. Gardinerna ur Sea-kollektionen har verkligen kommit till sin fulla rätt i trähusets omsorgsfullt utformade fönsterpartier” säger Susanne Pernefors, marknadsansvarig på Luxaflex®.

Pella Hedebys bästa styling-tips för val och uppsättning av gardiner:

- Jobba ton-i-ton med väggar, material och övrig färgsättning för att skapa genomgående harmoni.

- Häng gardinerna hela vägen från tak till golv för att skapa en lyxig och exklusiv känsla.

- En mjuk naturlig våg skapas med skena och glid på snöre och låter vackra textilier komma till sin fulla rätt.

Om gardinkollektionen Sea

Vävarna i gardinkollektionen Sea består till ca 50 % av återvunnen plast som samlats med hjälp av passionerade volontärer via Waterkeeper Alliance™ som verkar i 37 länder vars övergripande syfte är att hålla stränderna rena och främja havens ekosystem. Merparten av plasten har samlats vid stillahavskusten i Centralamerika. Den återvunna plasten som använts i väven kombineras med polyester för att skapa ett mjukt och böljande gardintyg med luftig linnekänsla.

Gardintygerna finns i 10 naturnära färger, från ljusa sandtoner till dova blå och gröna kulörer. Gardinerna skräddarsys på beställning och passar i såväl privata hem som offentlig miljö. Väven är GREENGAURD Gold-certifierad och avger inga emissioner eller skadliga ämnen.

LÄS OCKSÅ: Återvunnen plast från haven blir till gardiner >

Luxaflex® återvunna gardinlängder Sea Luxaflex® återvunna gardinlängder Sea

Om Pella Hedeby

Pella Hedeby är inredaren och stylisten som brinner för att skapa en helhetskänsla, oavsett om det gäller en kampanj eller ett inredningsuppdrag i hemmiljö. Att uppnå en hållbar livsstil i samklang med en tilltalande estetik är hennes övergripande mål. Inspirationen hämtar Pella Hedeby från naturen med strävan att uppnå en harmonisk enkelhet med ett uttryck som håller över tid.