Gardinerna gav avskärmning – utan att kompromissa med ljuset

  • Komfort

Är du nöjd med dina stora och fina fönster, och älskar ljuset det för med sig? I så fall sitter du i samma sits som danska designern och stylisten Lene Nissen, som aldrig kände att gardiner var något hon hade ett behov av…

...tills hon hittade Duette® – en typ av plisségardin med Top Down/Bottom Up-funktion som tar lite plats, men samtidigt både skärmar av och släpper in mycket ljus.

Avskärmning nerifrån och upp - perfekt när man bor på bottenvåningen Avskärmning nerifrån och upp - perfekt när man bor på bottenvåningen

Vardagsrummet var som ett akvarium

Familjen Nissen bor mitt i Köpenhamn och såväl trafik som människor passerar förbi de stora, vackra fönstren på bottenvåningen varje dag. De stora fönstren får vardagsrummet att påminna lite om ett akvarium, även om de är relativt högt placerade och de förbipasserande människorna inte kan titta in. De som går förbi har dock fri insyn till matplatsen.

”När vi inte hade gardiner tänkte jag inte så mycket på det. Det var framförallt våra tonårsflickor som tyckte att det var lite märkligt att andra kunde se in. Folk kunde till exempel se när vi hade gäster, och lite mer privatliv än så kan ju vara önskvärt”, berättar Lene.

LÄS OCKSÅ: Inred ditt hem för avkoppling och hemmamys, med Frida Fahrman >

Duette® gardin, i vardagsrummets ena stora fönster Duette® gardin, i vardagsrummets ena stora fönster

Hoppas de inte tittar nu...

Lene är inte direkt blyg av sig och har inget emot att folk tittar, men hon tycker ändå att det är skönt att stänga för lite. ”Vi har badrum i källaren och när jag springer där fram och tillbaka har det hänt att jag tänkt; Åh nej, nu kommer bussen, eller hoppas bara att hundägaren inte tittar nu”, säger Lene och skrattar.

Gardinerna gör det enklare för familjen i vardagen och nu behöver Lene inte längre tänka på om hon kommit ihåg morgonrocken eller ej. Om Lene eller flickorna gör gymnastik eller tränar i vardagsrummet behöver de inte heller tänka på om det kanske ser roligt ut utifrån – de kan bara dra för gardinerna och träna i lugn och ro.

Det är viktigast att det ser bra ut

”Okej!? Har du inga gardiner?”. Det var den vanligaste reaktionen folk hade när de hörde att Lene och hennes familj inte hade några gardiner. Men Lene hade vant sig att bo utan och fokuserade mest på fördelarna med att de stora fönstren gav så mycket ljus. Hon ville helst inte ha gardiner som hängde i vägen och gjorde rummet mörkare.

Den sobra olivgröna nyans på väven ger det lilla extra till rummet Den sobra olivgröna nyans på väven ger det lilla extra till rummet

Men så hon kom på andra tankar när hon såg Duette® gardinen. ”De är inte i vägen och skräddarsys till fönstren. Vi har sandspacklade väggar och de sobert olivgröna gardinerna kompletterar allt mycket väl – det ger rummet det där lilla extra”, säger Lene nöjt.

LÄS OCKSÅ: Låt hemmet avspegla dina värderingar och bli lyckligare >

Därför valde hon Duette®

Snyggt, diskret, praktisk och bra ljus. Det var nyckelorden som fick Lene att välja Duette® gardiner i modellen Top Down/Bottom Up med PowerView® motorisering.

På våren strålar ljuset in familjens vardagsrum och de föredrar ofta att ha gardinerna mitt i fönstret. På så sätt skärmar de av utan att påverka ljuset i rummet för mycket. Den automatiska funktionen med PowerView® är mycket praktisk och ser till att gardinerna alltid är placerad där solen kan vara störande.

Läs mer om fördelarna med Duette® gardiner.

Lene Nissen, designer och stylist Lene Nissen, designer och stylist
Den diskreta och formsköna Pebble® fjärrkontroll - Motoriserade Top Down/Bottom Up gardiner ger dig frihet

Vardagslyx

Lenes gardiner har gett familjen lite extra lyx i vardagen och nu vill de inte vara utan dem. Gardinerna ger nya möjligheter och har samtidigt en mycket praktisk funktion.

”De ger en frihet, som du omedvetet njuter av. Nu tänker jag nästan aldrig på fönstren längre och jag kan känna mig trygg i att gardinerna höjs och sänks automatiskt vid de tidpunkter som vi har ställt in”, säger Lene. I allrummet sänks gardinerna ned en timme efter solnedgång och systemet fungerar mycket väl.

LÄS OCKSÅ: Besök ett intelligent hem hos familjen Gregersen >

Mörkläggande Duette® gardin i hemmets sovrumsfönster Mörkläggande Duette® gardin i hemmets sovrumsfönster

Gardiner i sovrummet – Ja, naturligtvis!

Lene har alltid haft gardiner i sovrummet – det kan man inte vara utan. Gardinerna skärmar av och kan göra rummet riktigt mörkt. ”Väckarklockan ringer kl. 6 och kl. 6.10 sänks gardinen från toppen och en bit ned, så att vi får in lite naturligt ljus. Det är ett mycket trevligt sätt att vakna på”, förklarar Lene.

Sovrummet är ett kombinerat sov- och arbetsrum. Även om ljuset i vardagsrummet är fantastiskt kan det lätt bli lite för fantastiskt när Lene ska arbeta med foton och artiklar för tidskrifter om gör-det-själv och interiör.

LÄS OCKSÅ: Sov bättre genom att hålla ljus och värme borta >

Behöver du mer inspiration?

Om du vill läsa mer om Lene, hennes gardiner och kreativa projekt kan du följa hennes Peekaboo blog och interiör på Instagram.

Du kan även ge dig i kast med våra övriga artiklar här i bloggen för att hitta goda råd och idéer till din inredning.