Skapa kontraster mellan råa ramar och luxuösa gardiner

  • Tips

Letar du efter den perfekta gardinen som står i kontrast till en medvetet rå och enkel stil? Följ med hem till Michael och Cecilie, som 2016 föll för ett renoveringsobjekt i danska Hornbæk, och som idag, efter en renoveringsprocess med fokus på historia, ljusinsläpp och hållbarhet, står med ett hus som vackert och unikt balanserar kontrasten mellan det råa och det eleganta.

Ljusinsläpp och originalmaterial

När Michael och Cecilie startade renoveringen av deras hus i danska Hornbæk var en av de viktigaste sakerna att bibehålla husets anda, historia och estetiska uttryck. Därför valde de att använda material som kompletterade husets ursprungliga stil. Det resulterade bl.a. i råa kalkväggar och synliga takbjälkar i rustikt trä i husets annex, som används till gäster och som ett kreativt inspirationsrum.

LÄS OCKSÅ: Kom ihåg gardinerna när du flyttar

När annexets rustika ramar var färdiga, blev det tydligt att det behövdes vackra element och textilier för att avbalansera den råa looken. Och det var här som gardinerna kom in i bilden. Michael, som arbetar som fotograf, är självutnämnd ljusnörd, och det var viktigt för honom att hitta lätta gardiner som kunde bidra med elegans och på samma gång säkra ett vackert ljusinsläpp i det stora, öppna annexet med många fönster. Därför föll valet på kvaliteten Forecast, i en bruten vit nyans.

Skira, vackra gardinlängder i kontrast mot den råa väggytan

"Gardinerna kompletterar rummets inredning bra – den råa stilen i rummet möts upp av de stämningsfyllda gardinerna. Vårt hus är byggt för att få in ett naturligt dagsljus. Det mjuka ljuset som sprider sig i rummet, när solstrålarna filtreras genom de nästan transparenta gardinerna, är otroligt vackert." säger Michael.

Michael och Cecilie har också valt samma gardin och färg till de övriga rummen på husets bottenplan, för att skapa en helhetskänsla när det kommer till material, stil och ljusinsläpp.

Vacker tygvägg av rynkbandsgardin, ur vävserien Forecast Vacker tygvägg av rynkbandsgardin, ur vävserien Forecast

Vackra veck i långa längder

Estetiken fick bestämma och då föll valet på gardiner ur Forecast serien med extra längd och rynkband:

"Jag tycker att det är galet vackert att gardinerna har rynkband och veckar sig mjukt oavsett om de är för- eller fråndragna. Det är enkelt att dra för gardinerna, och de är fortsatt oerhört vackra – utan att man ska behöva gå och rätta till dem. Och det här med att gardinerna vilar på golvet gör att man får en svagt bågformad gardin. Så istället för att de hänger helt rakt, skapar det en dynamik där gardinens textila känsla blir ännu mer framträdande" fortsätter Michael.

OEKO-Tex® certificerede Forecast OEKO-Tex® certificerede Forecast

Gröna lösningar

Hållbarhet har spelat en stor roll i renoveringen av huset i Hornbæk. Michael och Cecilie har använt hållbara byggmaterial och undvikt att använda plast. På väggarna i annexet har man använt kalkmurbruk som finns i många äldre byggnader:

"Kalkmurbruk andas och tar upp CO2 från luften, så att du i själva verket har en naturlig självreglerande fuktbalans i ditt hus. Det blir aldrig fuktigt, eftersom väggarna absorberar fukten och släpper ut den på andra sidan. På så sätt har man ett levande hus som andas." förklarar Michael.

Alla tak är kalkputsade och det gör att man inte behöver ångspärr av plast. På så sätt bor man inte i en plastpåse, utan i ett hus som kan andas. Och på grund av det stora fokus på hållbarhet, var det viktigt för Michael och Cecilie att välja gardiner som Forecast, vilka är OEKO-Tex® certifierade och därmed fria från potentiellt skadliga ämnen.

LÄS OCKSÅ: Inred hållbart med gardiner

När Michael idag ser på det färdiga huset är han nöjd över att se husets historia, de rustika materialen, strukturen i gardinerna och det vackra ljusinsläppet arbeta tillsammans för att skapa en helhet.

LÄS OCKSÅ: Inred dig till bättre dagsljus och ökat välbefinnande

Resultatet av renoveringsprocessen med fokus på historia, ljusinsläpp och hållbarhet - ett hus som dyrkar kontrasten mellan det råa och det eleganta Resultatet av renoveringsprocessen med fokus på historia, ljusinsläpp och hållbarhet - ett hus som dyrkar kontrasten mellan det råa och det eleganta